- Κλονισμένη η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στο ναδίρ οι περισσότεροι δείκτες...
Τη δεύτερη μεγαλύτερη υποχώρηση, μετά την Αίγυπτο, μεταξύ 156 χωρών, σε όλους τους δείκτες της διεθνούς έρευνας “World Happiness Report 2013”, εμφανίζει η Ελλάδα, υποχωρώντας στην 70η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, για την περίοδο 2010-2012. Σύμφωνα με την έρευνα...
...που διενεργεί επιστημονική ομάδα από Πανεπιστήμια του Καναδά και της Μ. Βρετανίας, στο πλαίσιο προγράμματος του ΟΗΕ (Vancouver School of Economics, University of British columbia, Institute for Advanced research, London School of Economics, The Earth Institute-Columbia University), στη χώρα μας καταγράφονται οι δεύτερες μεγαλύτερες υποχωρήσεις στους “Δείκτες Ευτυχίας”, που έχουν να κάνουν με αξίες ζωής και το αίσθημα ευτυχίας και ικανοποίησης από το βιοτικό επίπεδο και τον τρόπο ζωής (προσδοκίες, αισιοδοξία,ψυχική και σωματική υγεία, εισόδημα κ.α.) την εμπιστοσύνη σε κοινωνικές δομές και στους θεσμούς, όπως η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη, η κοινωνική συνοχή και πολλές άλλες παραμέτρους.
Στην έρευνα γίνεται ειδική αναφορά και επιμέρους εξέταση των δεδομένων για τις τέσσερις χώρες του Ευρωπαικού Νότου που βίωσαν μεγάλη οικονομική κρίση -Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία- όπου παρατηρείται γενικώς υποχώρηση των βασικών δεικτών, με την Ελλάδα όμως να καταγράφει τις πιο αρνητικές ποσοστιαίες μεταβολές, περισσότερο από τον βαθμό που θα ανέμεναν και οι ίδιοι οι ερευνητές.
Όπως επισημαίνεται, η μεγαλύτερη επιδείνωση που εμφανίζει η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες τέσσερις χώρες, εξηγείται εν μέρει από τη δραματική υποχώρηση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς ή σε καταστάσεις που συνδέονται με την ηθική τάξη, π.χ. διαφθορά, όπως η Αστυνομία (υποχώρησε κατά 25% σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα) και προς τη Δικαιοσύνη που υποχώρησε τρεις φορές περισσότερο από ό,τι στις άλλες χώρες από τα προ της κρίσης επίπεδα.
Στη γενική συνολική κατάταξη η χώρα μας βρίσκεται στην 70η θέση με “βαθμολογία” 5.435 (κλίμακα από 0 έως 10).
Στις πρώτες θέσεις του Δείκτη Ευτυχίας βρίσκονται η Δανία με 7.693, η Νορβηγία 7.655 και η Ελβετία με 7.650 και στις τρεις τελευταίες, η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (3.623), το Μπενίν (3.528) και το Τόγκο με 2.936.
Στην κατάταξη των μεταβολών μεταξύ των περιόδων σύγκρισης 2005-2007 και 2010-2012, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή με -0.891 μετά την Αίγυπτο, με -1.153.
Τις μεγαλύτερες θετικές μεταβολές, εμφανίζουν η Αγκόλα (+1.438), η Ζιμπάμπουε (+1.273) και η Αλβανία (+0.915).
Ολόκληρη η έρευνα, εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου