Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Τουρισμός Τρίτης Ηλικίας: Θέλει δουλειά πολλή...


Πλέγμα πολιτικών παρεμβάσεων καθώς και μια ειδική επικοινωνιακή καμπάνια προκειμένου να φθάσει σε θέση η Ελλάδα να μπορέσει να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο από την ειδική αγορά της τρίτης ηλικίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Όλγα. Μιλώντας χθες στην εκδήλωση...


...παρουσίασης σχετικής μελέτης του ΞΕΕ, η υπουργός Τουρισμού πρόσθεσε ότι η Πολιτεία οφείλει να παρέχει σε αυτή την ειδική κατηγορία τουριστικά προϊόντα που της ταιριάζει. Ανέφερε δε συγκεκριμένες προτάσεις όπως η  προσαρμογή των μέσων μεταφοράς, η αύξηση μονόκλινων δωματίων, η κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.
Η έρευνα αναλύει τα τρέχοντα στατιστικά μεγέθη της αγορας τρίτης ηλικίας και τις τάσεις που καταγράφονται διεθνώς.
Μένουμε στα πιο ουσιαστικά: ότι ο τουρισμός παραχείμασης πρέπει να αναπτυχθεί πρωτίστως σε παραθαλάσσια αστικά κέντρα που διαθέτουν πληθώρα πολιτιστικών αξιοθέατων και κατά συνέπεια μπορούν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των ατόμων της τρίτης ηλικίας κατά το χρόνο της παραχείμασής τους. 
Δηλαδή, δεν αρκεί να πειστούν να έρθουν μία φορά οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας, θα πρέπει και να βρουν τις υπηρεσίες εκείνες που θα τους “κερδίσουν” και θα τους ωθήσουν στο να επιλέγουν τη χώρα μας ως προορισμό και των επόμενων ταξιδιών τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, διαπιστώνεται ότι το 34,6% των ελληνικών ξενοδοχείων, είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν ειδικά πακέτα τιμών σε ηλικιωμένους κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης. Όμως, μόνο το 9,5% φροντίζει να εντάξει στα πακέτα υπηρεσιών που προσφέρει πρόσθετες δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τους ηλικιωμένους, όπως χοροεσπερίδες, βραδιές παραδοσιακής κουζίνας ή άλλες δημιουργικές ασχολίες
Στα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΤΕΠ υποβάλλονται προτάσεις προς την πολιτεία για
O πρόεδρος του ΞΕΕ
Γ. Τσακίρης
την προσέγγιση της εν λόγω ηλικιακής ομάδας τουριστών. 
Ειδικότερα μεταξύ άλλων προτείνεται : να υπάρξουν στοχευμένες ενέργειες προσέλκυσης ηλικιωμένων, να δοθεί έμφαση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών (προσβάσιμες υποδομές, βελτίωση προσβασιμότητας τουριστικών εγκαταστάσεων), να αναδειχθεί η μεσογειακή κουζίνα που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, (οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγιεινής διατροφής για λόγους υγείας), η δημιουργία ισχυρών μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων (η πιο ευπαθής ομάδα οι τουρίστες τρίτης ηλικίας), η συνδιαφήμιση με τους μεγάλους Τουριστικούς Οργανισμούς, να πραγματοποιούνται εγκαίρως οι διαφημιστικές ενέργειες, να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, να υπάρχουν εκπτωτικά προγράμματα για ηλικιωμένους, να παρέχονται ανταγωνιστικές τιμές με συμπίεση του κόστους, να πραγματοποιείται προβολή θεματικών μορφών τουρισμού, η λήψη μέτρων για τη βελτίωση των πολιτιστικών αξιοθέατων, μέτρων για την προσέλκυση τουριστών μακράς παραμονής ή παραχείμασης και η εφαρμογή μέτρων για βελτίωση των υγειονομικών υποδομών. 
Επίσης χρειάζεται οι παραλίες να είναι πιο προσβάσιμες, να υπάρξουν μέτρα βελτίωσης των συγκοινωνιακών υποδομών, να υπάρχει καλύτερος φωτισμός τα βράδια και να δοθεί έμφαση σε θέματα ασφάλειας. 
Καθόλου εύκολη υπόθεση, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου