Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015

Γεν. Συνέλευση ΞΕΕ: Η ανάγκη "συμφωνίας" για τον Τουρισμό, οι εξελίξεις και ένα πρώτο "στίγμα" από την Ε. Κουντουρά

Πολύς κόσμος, ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για τις εξελίξεις, τρέχουσες και μελλούμενες και μία «επίσημη πρώτη» με λίγο τρακ, της υπουργού αναπληρωτή Τουρισμού σε επαγγελματικό κοινό του τουρισμού, Ε. Κουντουρά, ήταν τα χαρακτηριστικά της Γενικής Συνέλευσης του ΞΕΕ...

...χθες το απόγευμα στο Metropolitan Expo, στο πλαίσιο της HORECA, όπως τα είδαμε εμείς, φυσικά.
Ξεκινώντας από τα της νέας υπουργού, φειδωλή λόγων εν όψει Προγραμματικών και με μόλις λίγες μέρες στα νέα της καθήκοντα, έκανε έναν συντομο πλην μεστό χαιρετισμό, από τον οποίο ξεχωρίσαμε δύο σημεία.
Ένα γενικότερο, καθώς απευθυνόμενη λοιπόν και στον εμπορικό κόσμο τόνισε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία «θα ληφθούν μέτρα αποκατάστασης και επανεκκίνησης της οικονομίας, έτσι ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούσαν και αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας». 
Ένα ειδικότερο, για τον τουρισμό, διευρινίζοντας ότι δε θα ήθελε να αναφερθεί «σε ειδικότητες, σχεδιασμούς και άμεσες ενέργειες» καθώς εκτίμησε πως «οι εξειδικεύσεις θα πρέπει να προκύψουν μετά από ένα εκτενή διάλογο με όλους τους φορείς του κλάδου».
Προσδιόρισε τον «γενικό στόχο», με τα εξής:
Επιδιώκουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Διαφημίζουμε τον τουρισμό της χώρας σε όλες τις ξένες αγορές συντηρώντας τις παραδοσιακές και ανοίγοντας καινούριες.
Φροντίζουμε στον εμπλουτισμό του ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις ώστε να παρέχουμε ότι πιο σύγχρονο και εξελιγμένο ζητά ο επισκέπτης.
Δίνουμε βάρος στην εκπαίδευση των ανθρώπων που εργάζονται στον κλάδο.
Διαχέουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα κέρδη από τον τουρισμό στην κοινωνία, και την οικονομία.
Διευκολύνουμε την δημιουργία υποδομών με βασική αρχή την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε αυτά πρόσθεσε και το θέμα της επιμήκυνσης με το γνωστό κλισέ περί ζητούμενης 12μηνης περιόδου.
Γ. Τσακίρης: Ο Τουρισμός χρειάζεται "συμφωνία"
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΞΕΕ, Γ. Τσακίρης, απευθυνόμενος στην ίδια και κατά προέκταση στη νέα κυβέρνηση έθεσε ένα θέμα “νέας συμφωνίας για τον Τουρισμό”. «Χρειάζεται συμφωνία», είπε, «μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει ότι ο τουρισμός αποτελεί τη σταθερή δύναμη  της χώρας. Μια συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι θα
εργαστούμε όλοι μαζί, από κοινού, Υπουργείο και φορείς, για να τον στηρίξουμε, για να εξασφαλίσουμε το μέλλον και το αύριο του ελληνικού τουρισμού, όχι για τους ξενοδόχους, αλλά για όλους τους Έλληνες».
Στη συνέχεια σημείωσε πως παρά την καλή περσινή πορεία που σημείωσαν τόσο ο ελληνικός τουρισμός, όσο και οι επιχειρήσεις, τα προβλήματα του κλάδου δεν έχουν ακόμη λυθεί, καθώς πολλές μονάδες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητά τους. Η υποχρηματοδότηση της οικονομίας, η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, το χαμηλό επίπεδο των παρεχομένων δημόσιων υπηρεσιών, είναι, όπως είπε, σοβαρά εμπόδια για τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Σε κορυφαίο ζήτημα ανέδειξε τη συνεχιζόμενη υψηλή εποχικότητα.
Για το 2015, έκανε λόγο για στασιμότητα του ρυθμού κρατήσεων λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι περισσότερες ανταγωνίστριες χώρες επανέρχονται διεκδικώντας το μερίδιό τους στην τουριστική αγορά. Και φυσικά, ανέβασε αρκετά και το θέμα της παραοικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν να αντεπεξέλθουν και στις επιπτώσεις της οικονομίας του διαμοιρασμού, του sharing economy, όπου αδήλωτες κατοικίες ανταγωνίζονται ανεξέλεγκτα τις νόμιμες και αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, εκ του ασφαλούς και χωρίς καμία λειτουργική ή φορολογική προϋπόθεση και υποχρέωση.
Για τη μετεξέλιξή του ΞΕΕ σε Τουριστικό Επιμελητήριο, ανέφερε ότι, ήδη, οι συζητήσεις με τον ΗΑΤΤΑ είναι σε προχωρημένο στάδιο και έχουν αρχίσει συζητήσεις με την συνομοσπονδία των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων.
Ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση για τη νέα διαδικασία κατάταξης των καταλυμάτων σε αστέρια και κλειδιά, παρουσίαση που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ

Αν θέλετε περισσότερα, μπορείτε να ρίξετε μία ματιά εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου