Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Προγραμματικές: Κάναμε μία πρώτη απογραφή του τι ειπώθηκε, αλλά μην περιμένετε και πολλά...

Που είχαμε μείνει, πριν μας διακόψουν με τα μετεκλογικά; Α, ναι. Καθήσαμε σαν καλά παιδιά (καλά τώρα, τρόπος του γράφειν) να παρακολουθήσουμε τις προγραμματικές της νέας κυβέρνησης, με το διευρυμένο φίλτρο του Τουρισμού πάντα, για να ακούσουμε τι θα ειπωθεί για τον τομέα μας. Η αλήθεια είναι...


...ότι δεν αισθανόμαστε πολύ πιο σοφοί από αυτά που ακούσαμε και διαβάσαμε σε επίπεδο προθέσεων και εξαγγελιών.
Οι άμεσες αναφορές στον τουρισμό, ήταν περιορισμένες και διάσπαρτες. Δεν μιλάμε για μεγάλο κομβικά θέματα που θα δούμε και πως θα εξειδικευθούν, π.χ. νέος Αναπτυξιακός νόμος, εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις (ανατριχιάσαμε ελαφρώς με όσα είπε ο κ. Λαφαζάνης...) ΕΣΠΑ κ.λπ. αλλά για αναφορές αμιγώς στον τομέα.
Ο άμεσος και... «πυραμιδικά» αρμόδιος για τον τομέα Γ. Σταθάκης, είχε μόνον έμμεσες αναφορές στη σχετικά σύντομη και συνοπτική ομιλία του. Η οποία εστίασε σε ένα «τραπεζοκεντρικό» αναπτυξιακό μοντέλο, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο «τελείωσε» καθώς «οδήγησε την οικονομία στα βράχια».
Για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, είπε ότι «θα δώσει ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις που θέλει και έχει ανάγκη η χώρα με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια”.
Έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη ανασυγκρότησης και μέγιστης αξιοποίησης της γεωργίας. Και έριξε και λίγο περιβάλλον, τονίζοντας ότι «η αντιμετώπιση του περιβάλλοντος με την ίδια αξία με την ίδια αξία με την οποία αντιμετωπίζουμε έναν αρχαιολογικό χώρο είναι παράγων προόδου.»
Πιο ξεκάθαρα ήταν τα πράγματα στο θέμα του ΦΠΑ, όπου είχαμε τη ρητή δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ότι ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί. Τό είπε μάλιστα με επίταση, ομολογουμένως “ανεβαστική”: “Όχι, δε θ’ αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση, τραβώντας το χαλί κάτω απ’ τα πόδια της μόνης οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια”!
“Ουάου”, για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση των ημερών.
Μας άρεσε πολύ η τοποθέτηση και το όλο σκεπτικό που ανέπτυξε για τον τομέα του πολιτισμού ο Νίκος Ξυδάκης, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ( σχετικά ρεπορτάζ, εδώ και εδώ). Μας έδωσε την αίσθηση ότι έχει “πιάσει” πολύ καλά στο μυαλό του τη διάσταση – και την ταραχώδη και πολύπαθη, συνάμα – σχέση του Πολιτισμού με την ανάπτυξη, τις σύγχρονες μεθόδους προβολής και αξιοποίησής του και φυσικά με τον τουρισμό.
Κάπου μέσα σε όλα αυτά, εκτός Βουλής, είχαμε μία αναφορά από τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι εξετάζει την αλλαγή της νομοθεσίας, “ώστε οι τουρίστες να καταβάλλουν αμέσως τα νοσήλια ή τα εξέταστρα στη χώρα μας, και όχι να αναμένεται η εξόφληση από το ασφαλιστικό τους ταμείο”.
Αυτή είναι, λίγο-πολύ, η εικόνα όπως την αντιληφθήκαμε και την διυλίσαμε εμείς αυτές τις μέρες.
Σίγουρα έχουμε πολλά κενά, έχουμε πολλές ασάφειες ή και αντικρουόμενα μηνύματα.

Για να δούμε τι θα γίνει με το μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης, το σημαντικότερο όλων, τις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου