Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Ε. Κουντουρά: Ο προγραμματικός "χάρτης" για τον Τουρισμό

Μία σύνθεση αντιμνημονιακών κατευθύνσεων, σύγκλισης με θέσεις της αγοράς, θετικών μηνυμάτων και ολίγης ανατρεπτικής διάθεσης

Και πάνω που αναρωτιόμασταν σοβαρά πια τι έγινε και δεν είδαμε τη νέα αναπληρωτή υπουργό Τουρισμού Ε. Κουντουρά στη Βουλή και δεν διαβάσαμε κάτι για τις προγραμματικές της δηλώσεις, έφθασε το αναζητούμενο κείμενο, το οποίο...


...είχε κατατεθεί στα πρακτικά.
Αφαιρώντας, χάριν οικονομίας χώρου και χρόνου, τα διάφορα γνωστά ή αυτονότητα και λοιπά διανθίσματα, ξεχωρίζουμε τα σημεία που δίνουν ένα πολύ ενδιαφέρον στίγμα και τολμούμε να πούμε, με μία ιδιαίτερα άμεση και στοχευμένη προσέγγιση των πραγμάτων.
Είναι ένας γενικός πρώτος «χάρτης» της τουριστικής πολιτικής που κατά την κα Κουντουρά, θα υλοποιήσει η κυβέρνηση, που συνθέτει και τις αντιμνημονιακές παραδοχές της κυβέρνησης συνεργασίας και τη συνέχεια ορισμένων κατευθύνσεων και πολιτικών της προηγούμενης ηγεσίας και κάποιες θέσεις του τουριστικού κόσμου (π.χ. ΦΠΑ, visa, κόστος αερομεταφορών, εσωτερικός τουρισμός κ.λπ. ) αλλά και κάποιες εν δυνάμει «ανατροπές», π.χ. όταν αναφέρεται σε "επανεξέταση παραχωρήσεων" ή σε οργανωτικά θέματα όπως η  «ανάκτηση θεσμικών αρμοδιοτήτων» του ΕΟΤ.
Σταχυολογούμε και κρατάμε το α’ πληθυντικού του κειμένου της υπουργού (δεν κάνουμε κάποιο άλλο σχόλιο ανάμεσα, ό,τι διαβάζετε είναι δικό της):
 • Με βασική φιλοσοφία  «Τουρισμός για Όλους».
 • Με διάλογο και στενή συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς, αλλά βεβαίως και με προσήλωση στις προγραμματικές αρχές και τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της νέας Κυβέρνησης,  που επιδοκίμασε με μεγάλη πλειοψηφία ο Ελληνικός λαός.
 • Κορυφαία προτεραιότητα μας αποτελεί η  αποσύνδεση της τουριστικής πολιτικής από οποιαδήποτε μνημονιακή δέσμευση. Και αυτό διότι η τουριστική πολιτική, τόσο στη γενική της χάραξη, όσο και στους επιμέρους άξονές της, υπαγόταν σε υποχρεωτική έγκριση από την Τρόικα, στο πνεύμα των αυστηρών μέτρων λιτότητας που μας επέβαλλαν, μέσω των ασφυκτικών και αντιαναπτυξιακών κανόνων και εντολών του Μνημονίου.

Οι Βασικές κατευθύνσεις συνοψίζονται:
 • Στη στήριξη της Μικρομεσαίας Τουριστικής Επιχειρηματικότητας και ενθάρρυνση  των τοπικών συμφώνων και αναπτυξιακών συνεργειών σε περιφερειακό επίπεδο.
 • Συνέργειες σε επίπεδο τοπικών συνεταιρισμών, ενώσεων τοπικών παραγωγών και φορέων της αγοράς με τους επιχειρηματίες του Τουρισμού.
 • Αναδιαμόρφωση του τουριστικού «πακέτου» της Χώρας , πέρα από το παλαιό και δοκιμασμένο δίπτυχο «Ήλιος και Θάλασσα» και τον μαζικό τουρισμό. 'Εμφαση και στον Πολυθεματικό Τουρισμό και σε καινούργιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης. Ο Τουρισμός Κρουαζιέρας, ο Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας, ο Ιατρικός, ο Ιαματικός Τουρισμός, (έχουμε τις περισσότερες και ποιοτικότερες επιστη-μονικά, Ιαματικές πηγές στον κόσμο). Ο Πολιτιστικός, ο Θρησκευτικός και Οικολογικός τουρισμός, ο Αγροτουρισμός, ο Οινοτουρισμός και άλλες μορφές όπως, ο Αθλητικός Τουρισμός Αναψυχής, ο Προπονητικός Αθλητικός τουρισμός και ο Τουρισμός μεγάλων επαναλαμβανόμενων διεθνών αθλητικών γεγονότων (είδαμε την ώθηση που προσέδωσε στα ξενοδοχεία της Πρωτεύουσας ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας) και την προβολή που έδωσε στην Πρωτεύουσα. Ο Συνεδριακός ή ο Χειμερινός Τουρισμός που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
 • Την επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησης χρήσης και ιδιοκτησίας, που συνήφθησαν στην περίοδο των Μνημονίων, με έμφαση στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται αδιαφανείς διαδικασίες, συνθήκες ξεπουλήματος και γενικότερα ζημίες σε βάρος του Δημοσίου, της Κοινωνίας και του Περιβάλλοντος.     
 • Την Οργανική ένταξη του Τουρισμού σε ένα Εθνικό Χωροταξικό και Συνολικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας.
 • Την εφαρμογή ενός σταθερού, δίκαιου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος, με μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, αντίστοιχα με τους ανταγωνιστικούς προς εμάς προορισμούς. Παράλληλα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς, σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.
 • Την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων ώστε να εξασφαλισθεί η εργασιακή αξιοπρέπεια και η σταθερότητα.

Από κοινού με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού:
 • Συζητούμε και θα λάβουμε αποφάσεις για ζητήματα Χωροταξικού Σχεδιασμού, εξορθολογισμό της φορολογίας και φορολογικών συντελεστών, ρύθμιση δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων και άλλες ελαφρύνσεις, όπως βεβαίως και τη διαμόρφωση ενός νέου Αναπτυξιακού Νόμου με σαφή κριτήρια, χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις χρηματοδότησης.
 • Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα από Κοινοτικούς Πόρους και το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Συνεργασίας της περιόδου 2015 - 2020, για τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών επιχειρήσεων.
 • Προχωράμε αποφασιστικά στο νέο Σύστημα Κατηγοριοποίησης και Πιστοποίησης των υπηρεσιών και υποδομών των Ελληνικών Ξενοδοχείων και καταλυμάτων με βάση υψηλά στάνταρ, έργο που υλοποιεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και  συνδυάζεται με έναν νέο Κώδικα Ποιότητας των Ελληνικών Καταλυμάτων. 
 • Δίνουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση της απασχόλησης και την επίλυση σειράς εργασιακών προβλημάτων στον Τουρισμό. Όπως και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
 • Εξετάζουμε την ενίσχυση της επενδυτικής αξιοποίησης  δημοσίων εκτάσεων,  για παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία και άλλες καινοτόμες μορφές τουριστικού προϊόντος.  
 • Θα ξαναδούμε την οργανωτική συγκρότηση του Τομέα Τουρισμού, με κατεύθυνση την ενδυνάμωση του ΕΟΤ με την επιστροφή των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα  και την ανάκτηση θεσμικών του αρμοδιοτήτων.
 • Στόχος μας είναι το άνοιγμα νέων αγορών με ταυτόχρονη ίδρυση γραφείων του ΕΟΤ, καθώς επίσης και την επίτευξη συμφωνιών για απευθείας πτήσεις  σε αυτούς τους νέους προορισμούς . 
 • Επιδιώκουμε μια νέα πολιτική αερομεταφορών, με απευθείας συνεννοήσεις και μείωση των φόρων που επεβλήθησαν για τη χρήση των ελληνικών συγκοινωνιακών υποδομών, με ακραίο παράδειγμα, τις υψηλές επιβαρύνσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είναι από τους ακριβότερους σε Ευρώπη και Μεσόγειο.      
 • Ένα νέο πιο ευέλικτο και απλοποιημένο σύστημα χορήγησης βίζας σε τουρίστες τρίτων χωρών (εκτός Σένγκεν), σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ. 

Εσωτερικός Τουρισμός
 • Ιδιαίτερη έμφαση δίδουμε στην τόνωση της εσωτερικής  ζήτησης και στη βιώσιμη ανάπτυξη του Εσωτερικού Τουρισμού. Είναι γνωστό ότι ο εσωτερικός τουρισμός είχε αναπτυχθεί, με τη κρίση όμως μειώθηκε πάρα πολύ και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αντιστρέψουμε.
 • Μέσα από μια νέα συγκροτημένη στρατηγική, σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές στοχεύουμε στην ενίσχυση και διεύρυνση των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, Τουρισμού για Άτομα με Αναπηρίες και Τρίτης Ηλικίας .

Τουριστική Εκπαίδευση

 • Έμφαση θα δοθεί και στον ανθρώπινο παράγοντα με την συνεχή ποιοτική αναβάθμιση και ολοκληρωμένη Τουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση του δυναμικού του Τουρισμού, ώστε να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν νέες θέσεις εργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Μάλιστα. Οψόμεθα και αναμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου