Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Επιλογή διοικήσεων ΝΠΔΔ: Στο "και πέντε" θυμήθηκαν τον ΕΟΤ...

Καιρό είχαμε να ασχοληθούμε με τον ΕΟΤ, θα βγουν όλα μαζεμένα, φαίνεται. Στο “και πέντε” ή “παρά τρίχα”, κατά το λαϊκώς λεγόμενο, με εκπρόθεσμη τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, εξαιρέθηκε ο ΕΟΤ από τα Ν.Π.Δ.Δ. των οποίων...

...οι διοικήσεις και οι επικεφαλής – πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διοικητές, γ. γραμματείς κοκ - θα επιλέγονται μέσω του Μητρώου επιτελικών στελεχών δημοσίας διοίκησης, όπως προβλέπεται, πλέον.
Με την τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, προστέθηκε μία παράγραφος στο άρθρο 8 που ορίζει ότι η επιλογή του Προέδρου, του αντιπροέδρου, του γενικού γραμματέα και των υπόλοιπων μελών του δ.σ. του Οργανισμού, εξακολουθεί να διέπεται από τις ισχύουσες για τον ΕΟΤ διατάξεις.
Στην αιτιολόγηση της τροπολογίας αναφέρεται ότι «εν όψει των νέων συνθηκών προώθησης και ανάδειξης της τουριστικής προβολής της Ελλάδας, της ανάγκης επανακαθορισμού του θεσμικού ρόλου του Οργανισμού που στοχεύουν στην ενίσχυση της παρουσίας του ΕΟΤ στις διεθνείς αγορές και την τουριστική προβολή της χώρας». Οκ, λογικό είναι να το «κτίσουν» λίγο, βρε παιδί μου, αλλά γίνεται... καλύτερο:
Στην αναφορά αναγκαιότητας, η συγκεκριμένη διάταξη «κρίνεται αναγκαία στην παρούσα χρονική συγκυρία, καθώς μέσω της επιλογής εξειδικευμένων στελεχών με σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, διασφαλίζει την τουριστική προβολή της Ελλάδας και την κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς στο πλαίσιο των κανόνων του εθνικού και διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος» (ουάου!).
Σχετική πρόβλεψη για παρόμοια εξαίρεση, υπήρχε ήδη στο νομοσχέδιο για τα ΝΠΔΔ και τους φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τον ΕΟΤ, προφανώς – δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον άλλο λόγο, χωρίς να έχουμε ενδείξεις ή στοιχεία - τον είχαν ξεχάσει, κατά την καθιερωμένη «γύρα» σύνταξης του νομοσχεδίου και υπογραφής του από συναρμόδιους υπουργούς.
Το νομοσχέδιο, πάντως, το είχε υπογράψει ο κ. Σταθάκης ενώ την τροπολογία την υπέγραφαν και ο κ. Σταθάκης και η κα Κουντουρά.
Το γιατί πρέπει πράγματι ο ΕΟΤ να συνεχίσει ως έχει με το "δικό" του θεσμικό πλαίσιο, επί της αρχής, τουλάχιστον, είναι μάλλον ευνόητο (το πως και κατά πόσο εφαρμόζεται ορθώς, αυτό είναι μία άλλη μεγάλη κουβέντα που δεν είναι της παρούσης).
Μάλιστα.     


1 σχόλιο:

  1. Αγαπητό μας Lobby,

    Επιτρέψτε μου για άλλη μία φορά να σχολιάσω την ανάρτηση σας ελπίζοντας ότι δεν κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σας.
    Διαπιστωμένα ο τουρισμός έχει φτάσει να γίνεται μία διαχρονική «καραμέλα» που την αναμασούν εδώ και χρόνια οι εκάστοτε πολιτικοί υπεύθυνοι του τομέα βάζοντας πολλά «θα…» στο περιτύλιγμα της..

    Σχετικά με το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών θα ήθελα υποθετικά να φανταστούμε ότι έχει επιλεγεί μέσω ΑΣΕΠ π.χ. ως Γενικός/η Γραμματέας – (για 4+4 χρόνια )- ένα στέλεχος που προέρχεται από το χώρο του τουρισμού ή από τον ΕΟΤ και έχει τουριστικές ή συναφείς σπουδές, διαθέτει μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό στον τουρισμό, μιλάει 2-3 γλώσσες και έχει και 25 + χρόνια προϋπηρεσία (προϋπόθεση του Α’ βαθμού) και φυσικά γνωρίζει επαρκώς που και πως κινείται το κάθε τι στον Οργανισμό και στην «αγορά» (εντός και εκτός επικράτειας)…

    Λογικά θα συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι μία ιδανική περίπτωση και θα είναι ο «κατάλληλος/η» στην κατάλληλη θέση με την αξιοκρατία να εφαρμόζεται στο έπακρο..
    Όμως προκύπτει μία απορία… Πως θα ήταν άραγε «οι σχέσεις και ισορροπίες» με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία??

    Δεν θα ήταν κάπως όπως το «έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφα σου»?

    Ποιος θα μπορούσε να μιλήσει πραγματικά για στρατηγικό σχεδιασμό, αποτελεσματική προβολή, προώθηση νέων μορφών τουρισμού κ.α. θέματα και να προβεί στον σχεδιασμό, οργάνωση και ουσιαστική εφαρμογή (χωρίς «θα») αποτελεσματικών πολιτικών και παρεμβάσεων προκειμένου να υπάρξει αειφόρος ανάπτυξη και να διορθωθούν τα κακώς κείμενα ?

    Η πολιτική ηγεσία ή ο/η «κατάλληλος στην κατάλληλη θέση»?

    Τι προσόντα ή προϋπηρεσία είχε και έχει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία που έχουν σχέση με τον τουρισμό στην πράξη?

    Πέρασε κανείς από τον ΕΟΤ ή το Υπουργείο (εκτός 3-4 εξαιρέσεων) με ειδίκευση στο μάρκετινγκ ή στον τουρισμό εδώ και 30+ χρόνια?
    Υπήρχε περίπτωση ένας «κατάλληλος/η» να είναι «αδιάβαστος/η» και να «τάζει» - ( έγινε το 2004-5- αν θυμάμαι καλά)- 40 € το κεφάλι σε Ευρωπαίους Tour Operators να κατεβάσουν charter σε Κρήτη και Ρόδο εκτός σαιζόν και τελικά παρά την πραγματοποίηση τους να μην παίρνουν ούτε ένα ευρώ λόγω «αθέμιτου ανταγωνισμού» που προέκυψε βάσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για παράβαση του καθεστώτος “de minimis”? (αλήθεια η TUI με ποια κριτήρια θα πάρει 1,2 εκ. € «συνδιαφήμιση» χωρίς να ξεσηκωθούν οι υπόλοιποι Tour Operators –ντόπιοι και ξένοι- και χωρίς παράβαση του de minimis?)

    «Ουάου» και από εμάς λοιπόν για το «σκεπτικό» αναγκαιότητας της συγκεκριμένης διάταξης, ότι «κρίνεται αναγκαία στην παρούσα χρονική συγκυρία (μόνο στην παρούσα?) καθώς μέσω της επιλογής ( με τι κριτήρια?) εξειδικευμένων στελεχών με σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία (πούν’το πούν’το το δαχτυλίδι ?) στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος»…

    Ο τουρισμός (ΕΟΤ) λοιπόν, πιστεύω ότι εξαιρέθηκε επειδή αποτελεί «πεδίον δόξης λαμπρόν» για «πατρικίους» και όχι για «πληβείους»..

    ΑπάντησηΔιαγραφή