Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Προσφυγικό: Η (μερική) "αγωνία" για Σένγκεν, το εύρημα για τον τουρισμό και η παρέμβαση του Υπ. Τουρισμού

Μετά την... «κατραπακιά»-συναγερμό που μας ήρθε από την Ε.Ε. για το θέμα διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των δεσμεύσεών μας απέναντι στους εταίρους, με την τρίμηνη προθεσμία για τη Σένγκεν να «τρέχει», υπήρξε, πράγματι, μία κάπως πιο έντονη κινητοποίηση. Ωστόσο και ενώ παραξενεύθηκαν αρκετοί από...


...την ασυνήθη παρέμβαση – και με ασυνήθη διατύπωση, επίσης - του υπουργείου Τουρισμού, χθες, για το θέμα, φαίνεται ότι η κινητικότητα αυτή δεν αφορά όλους τους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς φορείς αλλά κάποιο μέρος της κυβέρνησης, όπου, υπάρχει όντως μία «αγωνία» για την εξέλιξη του ζητήματος των hot spots και των απαιτούμενων εγκαταστάσεων.
Φαίνεται, επίσης, ότι ξαφνικά, προκλήθηκε μία ένταση τις τελευταίες μέρες στο πεδίο των προετοιμασιών με την άμεση και ενεργό, πια, εμπλοκή και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Και πως η ένταση αυτή κλιμακώθηκε και από το περιστατικό στην Κω, όπου διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι εμπόδισαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Π. Καμμένο να  προσγειωθεί.
Οι πληροφορίες που έχουμε επ’ αυτού είναι ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ενοχλήσει και θορυβήσει πάρα πολύ – μα πάρα πολύ! – τον υπουργό και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, σε σημείο που να γίνουν τις τελευταίες μέρες «πύρινα» τηλεφωνήματα και παραστάσεις προς διάφορες πλευρές και παράγοντες, για το πόσο «κρίσιμη είναι η κατάσταση», πόσο «ιστορικές είναι οι ευθύνες που υπάρχουν» και πόσο «καθοριστικός παράγοντας θα είναι η τήρηση των δεσμεύσεών μας» κ.α. Και μεταξύ μας, δικαίως και ορθώς, όλα αυτά, γιατί η πιθανότητα να φθάσουμε σε αποκλεισμό της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν 
Σε συζητήσεις που έγιναν σε δημοσιογραφικά και όχι μόνον, γραφεία, η χθεσινή παρέμβαση του «υπουργείου Τουρισμού» - και όχι «υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού»...  ερμηνεύθηκε ως απόρροια αυτού του κλίματος που επικρατεί αλλά αυτό που παραξένεψε ήταν το ότι αποτέλεσε και μία δημόσια τοποθέτηση υπέρ - «σε πλήρη ταύτιση» - της κυβερνητικής πολιτικής για το όλο θέμα!
Το κείμενο είναι πολύ προσεκτικά γραμμένο, ας του δώσουμε λίγη παραπάνω βάση, (οι υπογραμμίσεις δικές μας): "Το υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την θερινή τουριστική περίοδο  και με προτεραιότητα στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ταυτίζεται απόλυτα με τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, σχετικά με την πολιτική και επιχειρησιακή διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.
Διαμορφώνοντας την τουριστική προβολή της χώρας, η ηγεσία του Υπουργείου   βρίσκεται  σε συνεχή επαφή με τους touroperators του εξωτερικού  για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα,  και πληροφορεί για τις έγκαιρες και συντονισμένες δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης εντός των προβλεπομένων προθεσμιών.
Τα κέντρα ταυτοποίησης αποτελούν εγγύηση για την τουριστική κίνηση  και η έγκαιρη δημιουργία τους θωρακίζει την εικόνα ασφάλειας του ελληνικού προορισμού. Τα κέντρα θα είναι ελεγχόμενα και μακριά από τους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος.
Για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού αυτού, κρίνεται απαραίτητο οι τοπικές αρχές, οι τοπικοί φορείς και οι τοπικές κοινωνίες να συνεργαστούν, προκειμένου να διαφυλάξουμε την εικόνα της χώρας  στο εξωτερικό και να εξασφαλίσουμε την ομαλή και απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης  το 2016."
Από τρομοκρατία "ασφαλής", αλλά το προσφυγικό "κτυπάει"
Βεβαίως, χθες δημοσιοποιήθηκαν και τα βασικά ευρήματα της δημοσκόπησης που έκανε για λογαριασμό του ΣΕΤΕ η εταιρεία Censuswide  για την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας και ΗΠΑ.
Από την έρευνα προκύπτει ξεκάθαρα ότι ενώ το θέμα της τρομοκρατίας δεν μας έχει επηρεάσει παρά σχεδόν ελάχιστα στις αγορές αυτές, αντιθέτως, το προσφυγικό ζήτημα κάνει ζημιά, επηρεάζοντας την εικόνα σχεδόν του 40% των μελλοντικών επισκεπτών της χώρας μας, σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από Ισπανία και Ιταλία, χαμηλότερο όμως από Τουρκία (λογικό).
Εξ ου και οι επισημάνσεις του ΣΕΤΕ στον σχολιασμό των ευρημάτων ότι είναι απαραίτητο, «η Κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λύσουν άμεσα και αποτελεσματικά τις προκλήσεις του προσφυγικού ζητήματος και να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την υποδοχή, απογραφή και διαχείριση των προσφυγικών ροών. Πρέπει με κάθε μέσο να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διακυβευθεί η συμμετοχή της χώρας στην συνθήκη Σένγκεν, δεν θα αλλοιωθεί η καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, δεν θα πληγεί η οικονομία και η απασχόληση και δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και η ποιότητα των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών».

Αυτά τα ενδιαφέροντα. Τώρα περιμένουν όλοι την 15η Φεβρουαρίου, να δούμε τι θα είναι έτοιμο, τι θα λειτουργεί και τι όχι και πως θα πορευθούμε στη συνέχεια... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου