Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Πλαίσιο για Αγροτουρισμό δεν έχουμε, αλλά θα αποκτήσουμε... "Πολυ-Αγροκτήματα";

Έχουν πάντα ένα είδος “σασπένς” οι νομοθετικές ασκήσεις των διαφόρων υπουργείων της κυβέρνησης, δεν λέμε. Ψάχνοντας λίγο το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής, ανακαλύψαμε μία νέα… έμπνευση, το “Πολυ-Αγρόκτημα”! Πως λέμε “πολυ-εργαλείο”; Ε, κάτι…


…τέτοιο φαίνεται ότι εφηύραν και προωθούν εκεί στα πέριξ του Α. Τσαυταρή, εντελώς “ξεκούδουνα” όπως λέει και λαός και από ό,τι μάθαμε εκ των υστέρων και χωρίς καμία συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού (πόσω μάλλον με την υπογραφή του).
Εκεί λοιπόν που εδώ και καμιά εικοσαριά και βάλε, χρόνια περιμένουμε να δούμε επιτέλους μία ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση για το πολύπαθο και μάλλον κακοποιημένο θέμα του Αγροτουρισμού, με αρχή τη θέσπιση ενός βασικού θεσμικού πλαισίου που θα εισάγει, θα προσδιορίσει και θα προδιαγράψει την έννοια του Αγροτουρισμού και του αγροτουριστικού καταλύματος, σε σύγχρονη, ρεαλιστική και ορθολογική βάση, πετάγεται από το πουθενά - και στο πουθενά, αφού δεν υπάρχει ακριβώς τέτοιο πλαίσιο στο οποίο να αναφέρεται - το… Πολυ-Αγρόκτημα!!!
Στο οποίο εμπλέκουν εναλλακτικές ορφές τουρισμού, εκπαίδευσης, πρόληψης υγείας (!) και αθλητισμού (!!).
Τα Πολυ-Αγροκτήματα, λέει, θα έχουν και χώρο εστίασης και… διανυκτέρευσης. 
Τι να πει κανείς εκτός από το επίσης λαϊκό λεγόμενο “ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή”;  
Για την ιστορία, το Άρθρο 52, αναφέρει:
1. Ως «Πολυ - Αγρόκτημα» ορίζεται η αγροτουριστική εκμετάλλευση, η οποία λειτουργεί με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής και η ο- ποία διαθέτει τουλάχιστον: α) καλλιεργήσιμη έκταση, β) φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και γ) χώρο εστίασης και διανυκτέρευσης. Επιτρέπεται η λειτουργία δικτύου Πολυ - Αγροκτημάτων, ανά την ελληνική επικράτεια.
2. Στόχος του Πολυ - Αγροκτήματος είναι:
α) Η επιστροφή στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας.
β) Η γνωριμία με παραδοσιακά επαγγέλματα, ντόπιες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής και παραγωγικές διαδικασίες, οι οποίες σπανίζουν ή έχουν εκλείψει.
γ) Η γνωριμία με τις ασχολίες και τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων μιας περιοχής, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και τη ζεστή ανθρώπινη ελληνική φιλο- ξενία.
δ) Η ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αυτόχθονης χλωρίδας και πανίδας.
ε) Η γνωριμία με τα πολιτισμικά στοιχεία μιας περιοχής, μέσα από την οργάνωση επισκέψεων σε ιστορικά και λοιπά τοπικά αξιοθέατα, καθώς και τη συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής.
Το κάθε Πολυ - Αγρόκτημα μπορεί, εφόσον διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και δυνατότητες, να αναπτύσσει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, εκπαίδευσης, πρόληψης υγείας, καθώς και αθλητισμού. Δύναται να δημιουργεί συνεργατικές δράσεις με τις γειτνιάζουσες παραγωγικές μονάδες γεωργίας, κτηνοτροφίας, με επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης, καθώς και με τα κατά τόπους μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που προάγουν και αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ιδιαίτερα με αυτά που είναι συνυφασμένα με τον παραγωγικό πολιτισμό του τόπου.
3. Για τη διάκριση του Πολυ - Αγροκτήματος από άλλες επιχειρήσεις κατοχυρώνεται σήμα, σύμφωνα τις κείμενες διατάξεις του ν. 4072/2012 (Α ́86), δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του οποίου έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”.
Για κλείσιμο κρατάμε το κορυφαίο σχόλιο, από την Αιτιολογική έκθεση:”…σκοός είναι να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα στον αγροτουρισμό, ν’ απελευθερωθεί η δημιουργικότητα του επιχειρηματία-αγρότη, ν’ αναπτυχθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να πιστοποιηθεί η ταυτότητα της αγροτουριστικής εκμετάλλευσης”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου