Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

"Μίνι-υπουργικό" για τον Τουρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου


- Οι δέκα προτάσεις του ΣΕΤΕ

Πρωθυπουργός και έξι υπουργοί – Οικονομίας, Εργασίας, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Ναυτιλίας και η «ημέτερη» Ο. Κεφαλογιάννη– συναντήθηκαν επί σχεδόν ένα δίωρο με τους επικεφαλής  του τουρισμού και αφενός μεν ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα δεδομένα, τα «πεπραγμένα» και τις προοπτικές του τομέα, σφαιρικά και συνολικά, αφετέρου δε...


...άκουσαν τις προτάσεις και τις εισηγήσεις τους για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον τουριστικό κόσμο και επηρεάζουν ή πρόκειται να επηρεάσουν τη θέση και πορεία του.
Σύμφωνα με τις πρώτες πλήροφορίες, η όλη συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα – δεν έλειψαν βέβαια και κάποιες στιγμές, ας πούμε, λίγο πιο «έντονες» – υπό την παραδοχή, από πλευράς υπουργών, ότι ο Τουρισμός αποδεικνύεται ο πλέον πολύτιμος «αιμοδότης» της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης στην παρούσα φάση και με την έκδηλη πρόθεση του ίδιου του πρωθυπουργού να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις από πλευράς κυβέρνησης, συντονισμένα, για την περαιτέρω ενίσχυσή του.
Κοινή εκτίμηση ήταν ότι αν όλα εξελιχθούν ομαλά και υπάρξει και συντονισμένη συλλογική κυβερνητική κινητικότητα – σε επίπεδο συναρμοδιοτήτων – τότε το 2014 δεν θα είναι απλώς μία ακόμα χρονιά των (νέων) ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά η απαρχή μίας μακροχρόνια αυξητικής πορείας και ανόδου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο α’ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης και Γ. Ρέτσος και ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Τσακίρης.
Από πλευράς ΣΕΤΕ, τέθηκαν δέκα βασικά ζητήματα και προτάσεις τα οποία υποβλήθηκαν και σε μορφή επιστολής στον πρωθυπουργό. Τα θέματα αυτά είναι:
1.       Μείωση ΦΠΑ ακτοπλοΐας στο 6,5% για επιβάτες, 13% για αυτοκίνητα. Μείωση ΦΠΑ τελών μαρινών στο 6,5%. Σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο και λοιπά φορολογικά θέματα ως προτάσεις ΣΕΤΕ προς Υπουργό Οικονομικών.
2.       Χορήγηση βίζας Σένγκεν πολλαπλών χρήσεων ως εξής: Πρώτη επίσκεψη στη χώρα χορήγηση βίζας μίας χρήσης, δεύτερη επίσκεψη πολλαπλής ενός έτους, τρίτη επίσκεψη πολλαπλής τριών ετών. Ανταποδοτικά οφέλη από τον διαμεσολαβητή πάροχο προς τον ΕΟΤ και την Marketing Greece για την προβολή της χώρας και των τουριστικών της προϊόντων. Βελτίωση στις διαδικασίες χορήγησης βίζας σε σχέση με την κρουαζιέρα. Πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας για απλή, ηλεκτρονική χορήγηση βίζας Σένγκεν.
3.       Άνοιγμα από 01.04.14 έως 31.10.14 των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων (90% της συνολικής επισκεψιμότητας) από 08:00 έως 20:00. Από το 2015, μείωση κόστους εισόδου για την περίοδο 01.11 μέχρι 31.3 με παράλληλη λελογισμένη αύξηση από 01.04 μέχρι 31.10. Πλήρης ανταποδοτικότητα της επιπλέον δαπάνης φύλαξης από τα επιπλέον έσοδα. Αναδιοργάνωση ΤΑΠΑ στο μοντέλο του British Heritage, με βάση την σχετική μελέτη.
4.       Ταχεία επίλυση του προβλήματος επαρκούς και σε λογικό κόστος χρηματοδότησης των υγιών ή βιώσιμων τουριστικών επιχειρήσεων, από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί το αναγκαίο ελάχιστο επίπεδο επενδύσεων των 3 δισ. Ευρώ κατ’ έτος από τον ιδιωτικό τομέα στον τουρισμό.
5.       Συμπλήρωση επενδυτικού νόμου, σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο για τον τουρισμό με βάση πορίσματα της μελέτης, π.χ. κινητροδότηση για αναβάθμιση ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, περαιτέρω ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών ξενοδοχείων (boutique, authentic, luxury, LIRs, elderly care κλπ), με στόχο την αύξηση των στοχευμένων προιόντων και του ποσοστού 4* και 5* στο 55% του συνόλου, από 40% σήμερα (δηλαδή ως το 2021, 150.000 νέες κλίνες 4* και 5*, με παράλληλη αναβάθμιση 80.000 υφισταμένων). Επέκταση κινήτρων για αναβάθμισης της ακτοπλοΐας και του θαλάσσιου τουρισμού. Ορθολογικός σχεδιασμός ΣΕΣ 2014-2020, με κατανομή πόρων 4 δισ. Ευρώ άμεσα και έμμεσα στον τουρισμό, για την στήριξη και κινητροδότηση των αναγκαίων ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 22 δισ. Ευρώ.
6.       Άμεση χαρτογράφηση των μαρινών και τουριστικών λιμένων και επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησής τους από το ΤΑΙΠΕΔ. Ψήφιση το ταχύτερο του νόμου του θαλάσσιου τουρισμού, τον οποίο έχει επεξεργασθεί το ΥΕΝ, ώστε να ισχύσει με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.
7.       Δημιουργία συντονιστικής επιτροπής σε επίπεδο πόλης για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με σκοπό την άμεση δημιουργία ενός ημερολογίου “flagship” εκδηλώσεων και τουριστικών διαδρομών και τη συνολική αναβάθμισή τους ως τουριστικούς προορισμούς.
8.       Μείωση χρεώσεων Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με παράταση της σύμβασης, παράλληλα με συντονισμό από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό του εξαιρετικά σημαντικού για τον τουρισμό έργου βέλτιστης ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
9.       Χορήγηση ελληνικού διαβατηρίου σε κατοίκους εκτός ευρωζώνης που επενδύουν 1 εκατ. Ευρώ π.χ. σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και τα διακρατούν για μία δεκαετία (μοντέλο Μάλτας).
10.     Προτάσεις ΟΟΣΑ: Εμπεριέχουν θετικές προτάσεις αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον τουρισμό αλλά και ορισμένες επικίνδυνες, εάν υιοθετηθούν απορρυθμίσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση της ποιότητας. Προτείνεται να υιοθετηθούν εκείνες που διασφαλίζουν τον μέγιστο δυνατό ανταγωνισμό, εφ’ όσον παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη και τις αδυναμίες των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών, διαφυλάσσεται η ποιότητα.
Σύμφωνα πάντα με τις πρώτες αυτές πληροφορίες, στο τραπέζι του Μαξίμου «έπεσαν» και άνοιξαν και άλλα θέματα του τομέα όπως η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού καθώς και οι ευκαιρίες προβολής μέσω της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.    
Τα θέματα συζητήθηκαν και από την «καλή» και από την «ανάποδη», θα μπορούσε να πει κανείς, αφού θίχθηκαν και αρκετά κακώς κείμενα και η ανάγκη καταπολέμησής τους, όπως π.χ. η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, η φοροδιαφυγή κ.α.  
Είχαμε επίσης εύσημα και ικανοποίηση από πλευράς Α. Σαμαρά για την υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης από την ΠΟΞ με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και ορισμένα άλλα ακόμα που τα ψάχνουμε και θα επανέλθουμε αργότερα γιατί δεν προκάμαμε...
Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή συνάντηση με την Κυβέρνηση είχε διπλό σκοπό. Από τη μια πλευρά, ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό σχετικά με τα θεαματικά αποτελέσματα που πέτυχε ο τομέας του τουρισμού κατά το 2013, καθώς και για τους άμεσους στόχους του 2014 και από την άλλη, παρουσιάσαμε το στρατηγικό σχέδιο που, ως κοινωνικός εταίρος, έχουμε σχεδιάσει με ορίζοντα επταετίας, με στόχο τα 24 εκατ. διεθνών αφίξεων και 48 δισ. σε Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως με την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου, το οποίο θα υλοποιηθεί και μέσω των εργαλείων του ΣΕΤΕ, της Marketing Greece και του ΙΝΣΕΤΕ, η ελληνική κοινωνία θα μπορέσει άμεσα να επωφεληθεί από τη δυναμική, την ταχύτητα και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού. Ήδη, με την υπογραφή της Εθνικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων κάναμε το πρώτο ουσιαστικό βήμα και θέσαμε τις βάσεις για την επίτευξη των στόχων των επόμενων ετών.
Σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, εκφράσαμε την πολύ θετική σημασία της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για τη διατήρηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13% και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα ακολουθήσει μια σειρά βελτιωτικών προτάσεων και ενεργειών, όπως η περαιτέρω επιτάχυνση της χορήγησης βίζα Σένγκεν, το άνοιγμα των 30 σημαντικότερων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο 2014 από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ, κλπ.
Ο Πρωθυπουργός, καθώς και οι αρμόδιοι Υπουργοί, επιβεβαίωσαν την προτεραιότητα που δείχνει η Κυβέρνηση για την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού και δήλωσαν αισιόδοξοι ότι και με τη σημαντική υποστήριξη του τουρισμού, θα επιτύχουμε την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στη χώρα μας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, Πολιτεία, φορείς και ιδιωτικός τομέας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το αύριο. Είμαστε βέβαιοι ότι με πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας και μέσα στη ζώνη του Ευρώ, η Ελλάδα θα καταφέρει να εξελιχθεί σε μία αληθινά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, σε μία νέα Ελλάδα του 21ου αιώνα».
Καλή η αρχή, αναμένουμε τη συνέχεια...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου