Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Υπουργείο Πολιτισμού: Πολλές δεσμεύσεις για το νέο έτος, αρχής γενομένης για τα πνευματικά-συγγενικά...

Καλά, για την ατζέντα της Ο. Κεφαλογιάννη δεν είχαμε αμφιβολίες, αλλά φαίνεται ότι ανταποκρίθηκε και ο υπουργός Πάνος. Ξεκινώντας από το μείζον και φλέγον θέμα των πνευματικών-συγγενικών δικαιωμάτων, δεσμεύτηκε ότι αυτήν την εβδομάδα, θα συνεδριάσει…


…για πρώτη φορά η “Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση” με τη συμμετοχή και των θιγόμενων τουριστικών φορέων.
Βέβαια, υπάρχει και η εμπειρικά διαχρονική παραδοχή πως ό,τι περνάει σε Επιτροπές, ουσιαστικά παραπέμπεται σε “καλένδες” χρονικά και στο συγκεκριμένο θέμα, η λύση έπρεπε να έχει βρεθεί και δοθεί "χθες". Πόσω μάλλον όταν κάθε μέρα γίνονται και μερικά δικαστήρια μεταξύ ξενοδόχων και των φορέων που έχουν ξαμολυθεί και βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των επιχειρηματιών.
Μετά οι δύο υπουργοί “έπιασαν” τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους, τον άλλο μεγάλο “καημό” του τουριστικού κόσμου.
Ο υπουργός Πάνος, ενημέρωσε την Ο. Κεφαλογιάννη ότι ξεκινώντας από 30 μουσεία υψηλής επισκεψιμότητας σε όλη τη χώρα, σχεδιάζει την επέκταση του ωραρίου από τον Απρίλιο έως το τέλος της τουριστικής περιόδου, ώστε να διευκολυνθεί και ο τουρισμός των κρουαζιεροπλοίων. Η αλήθεια είναι ότι έχει ψηφιστεί από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει ομαδικές επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, πέραν του ωραρίου, και προβλέπει ανάλογες αμοιβές υπέρ του ΤΑΠΑ και των εργαζομένων. Το ποιος την εφαρμόζει και πως, βέβαι, είναι ένα ζήτημα… 
Παράλληλα, σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σχεδιάζεται η αναμόρφωση των πωλητηρίων των μουσείων με περισσότερα και βελτιωμένα προϊόντα, ακριβή αντίγραφα αρχαίων εκθεμάτων, αλλά και σύγχρονα αναμνηστικά και χρηστικά αντικείμενα. 
Κατά τον Π. Παπανγιωτόπουλο υπάρχει και σχεδιασμός εγκατάστασης  Wi Fi, κατ’ αρχήν στα πρώτα αυτά 30 και έπειτα σε 88 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Συμφωνήθηκε,
μάλιστα, να μελετηθεί τη δυνατότητα σχεδιασμού εφαρμογών (applications), που θα επιτρέπουν την εικονική ξενάγηση των υποψηφίων επισκεπτών, ενώ θα λειτουργούν και ως παράθυρα ευρύτερης προβολής της χώρας μας, καθώς και ως εργαλεία πολιτιστικής διπλωματίας. 
Ο Υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε επίσης την Υπουργό Τουρισμού για το σχεδιασμό της καθιέρωσης  ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticketing) και η κα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι ένα τέτοιο βήμα θα λειτουργήσει αμέσως υπέρ των εσόδων των μουσείων. 
Συντονισμένες, εξάλλου, θα είναι οι προσπάθειές των δυο υπουργείων και ως προς την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό μέσω θεσμικών φορέων όπως το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, που σχεδιάζεται να αναβαθμιστεί. 
Περιστάσεις όπως η επέτειος των 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας θα αξιοποιηθούν τόσο πολιτιστικά όσο και τουριστικά, ενώ και η περίοδος της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης “θα αποτελέσει αφορμή για την ενίσχυση ενός αιτήματος κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον πολιτισμό”.

Σχέδια πολλά βλέπουμε, ελπίζουμε να μην μείνουν στα χαρτιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου