Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Πως υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ για τα ξενοδοχεία



Ζήτημα μεγάλης σημασίας για τα πολύπαθα, φορολογικώς, ξενοδοχεία  η επιβολή και ο υπολογισμός του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, από τη σχετική ενημέρωση του ΞΕΕ φαίνεται ότι το νέο καθεστώς, γενικά και κατά μέσο όρο είναι πιο ορθολογικό από το...



προηγούμενο και προφανώς και κατά τι πιο διαχειρίσιμο από αυτά που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Εν ολίγοις, ο νόμος προβλέπει την επιβολή ενός κύριου φόρου, ο οποίος υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο που κατέχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αλλά και ενός συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που κατέχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
Τα ξενοδοχεία θεωρούνται «Ειδικά Κτίρια» σύμφωνα με την περίπτωση γ' της παραγράφου Α1 του άρθρου 4 του νόμου.
Ο τρόπος υπολογισμού του κύριου φόρου είναι ο ίδιος ανεξαρτήτως εάν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε. κλπ).
Για τα ειδικά κτίρια μεταξύ αυτών και τα ξενοδοχεία προβλέπονται μειωτικοί του φόρου συντελεστές όπως είναι ο Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (Σ.Α.Ε.) και ο Συντελεστής Ειδικών Κτιρίων (Σ.Ε.Κ.). Επίσης δεν εφαρμόζονται και οι συντελεστές ορόφου (Σ.Ο.) και Πρόσοψης (Σ.Π.). Τέλος ως τιμή ζώνης λαμβάνεται η κατώτερη της Δημοτικής ενότητας ή του Δήμου στον οποίο βρίσκονται.
Με το άρθρο 5 του Νόμου επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος ο οποίος υπολογίζεται επί του συνόλου της αξίας όλης της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου. Στο σημείο αυτό ο νόμος προβλέπει διαφορετικό υπολογισμό για τα ακίνητα των φυσικών προσώπων και διαφορετικό για τα ακίνητα των νομικών προσώπων (εταιρειών).
Όλο το Ενημερωτικό, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου