Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Ξένοι τουρίστες στα Χανιά: Που πάνε, πόσο μένουν, τι ξοδεύουν και που

- Σκανδιναβοί και μη...

Μία ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για τον τουρισμό, το προφίλ των επισκεπτών και τις προτιμήσεις τους, μας έρχεται από τα Χανιά, προϊόν της συνεργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων και του Πολυτεχνείου. Ξεκινώντας από την εξέλιξη των αφίξεων...


... και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2014, καταγράφεται αύξηση αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 10,4% φτάνοντας στο ιστορικά υψηλό νούμερο των 863.168 αφίξεων, με το 53% των συνολικών αφίξεων να προέρχεται από τις Σκανδιναβικές Χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία), ποσοστό το οποίο παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, μετά και τη δυναμική εμφάνιση της αεροπορικής εταιρίας Ryan air, μεταφέροντας κατά 88% μη Σκανδιναβούς επιβάτες.

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
2014
2013
(2014-2013)%
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
150030
147194
1,93%
ΣΟΥΗΔΙΑ
131361
102639
27,98%
ΔΑΝΙΑ
113162
102111
10,82%
M. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
86783
81233
6,83%
ΠΟΛΩΝΙΑ
62161
47374
31,21%
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
60072
64279
-6,54%
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
51255
51916
-1,27%
ΙΤΑΛΙΑ
46832
44830
4,47%
ΚΥΠΡΟΣ
30195
22060
36,88%
ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
131317
118194
11,10%
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΦΙΞΕΩΝ
863168
781830
10,40%
Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων, Οκτώβριος 2014
Σταχυολογούμε, μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας:
 • Aπό το σύνολο των αλλοδαπών τουριστών που προτιμούν το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό των διακοπών τους, το 82% παραμένει στο Ν. Χανίων για να περάσει τις διακοπές του, το 14% προτιμάει το Ρέθυμνο, ενώ μικρότερα ποσοστά επιλέγουν τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.
 • Σχετικά με τις ομάδες ηλικιών παρατηρείται μια ομοιόμορφη κατανομή μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Τέσσερις στους πέντε επισκέπτες είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ όσον αφορά τα εισοδηματικά κλιμάκια σχεδόν ένας στους πέντε δηλώνει υψηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ.
 • Όσον αφορά τις τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, σχεδόν δύο στους τρεις θεωρούν τις τιμές κανονικές.
 • Η συντριπτική πλειονότητα των αλλοδαπών επισκεπτών άντλησε πληροφορίες για τον τελικό του προορισμό από το διαδίκτυο αλλά και από συγγενείς και φίλους που είχαν επισκεφτεί τον τόπο προορισμού στο παρελθόν.
 • Ο αλλοδαπός επισκέπτης του Ν. Χανίων αισθάνεται εξαιρετικά ικανοποιημένος από τη φιλική συμπεριφορά των ντόπιων κατοίκων, αλλά και από τις υπηρεσίες που του προσφέρει το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει κατά μέσο όρο σχεδόν 9 ημέρες.
Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων Έρευνας Τουρισμού από το ΜΑΙΧ, Πολυτεχνείο & Πανεπιστήμιο Κρήτης, Οκτώβριος 2014
 • Ωστόσο συνεχίζει να νιώθει σχετικά ανασφαλής για την κατάσταση του οδικού δικτύου και την οδική σήμανση, καθώς και απογοητευμένος σχετικά με τις υψηλές τιμές φαγητού/καφέ στα κυλικεία του αεροδρομίου, αλλά και το συνωστισμό εξαιτίας της εξάντλησης των ορίων δυναμικότητας των υποδομών που παρατηρείται στις πύλες αναχώρησης κυρίως. Αναφορικά όμως με το τελευταίο ζήτημα, οι εργασίες επέκτασης του αεροδρομίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο έτος, γεγονός που πρόκειται να δώσει πνοή ανάπτυξης και λύσεις σε πολλά προβλήματα.
 • Σύμφωνα με την αρχική επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας και με τις πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν, η μεγάλη πλειοψηφία των αλλοδαπών (ενήλικων) τουριστών ξοδεύει κατά μέσο όρο από 60 έως 80 ευρώ ημερησίως κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος των αεροπορικών του εισιτηρίων αλλά και του τουριστικού καταλύματος του, δαπανώντας αναλογικά το μεγαλύτερο μέρος από αυτά, στις ταβέρνες και καφετέριες. 
Δαπάνες ανά κατηγορία
Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων Έρευνας Τουρισμού από το ΜΑΙΧ, Πολυτεχνείο & Πανεπιστήμιο Κρήτης, Οκτώβριος 2014
 • Το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών επισκεπτών και σχεδόν δύο στους τρεις αλλοδαπούς επισκέπτες προτιμάνε να διαμένουν σε ξενοδοχεία, το 25% σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα/δωμάτια/στούντιο, το 4% σε ιδιόκτητα σπίτια, εξοχικά, κάμπινγκ ή φιλοξενείται, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό που διαμένει σε ενοικιαζόμενες βίλες.
 • Τρεις στους τέσσερις Σκανδιναβούς, σε αντίθεση με τους μισούς σχεδόν μη Σκανδιναβούς επιλέγουν να διαμένουν σε ξενοδοχεία.
 • Εκτός από το κλίμα και τη φυσική ομορφιά του τόπου, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν καταλυτικό παράγοντα στην επιλογή του τελικού προορισμού του, η κρητική κουζίνα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην τελική επιλογή του αλλοδαπού τουρίστα. Ο τελευταίος δε αντλεί πληροφορίες για τον τόπο διακοπών του κυρίως από το διαδίκτυο αλλά και από συγγενείς και φίλους.
 • Για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιεί τα λεωφορεία αλλά ενοικιάζει και αυτοκίνητα/δίκυκλα για τις μεταφορές του κατά τη διάρκεια των διακοπών του, επιλέγοντας το Ελαφονήσι ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
 • Σχετικά με την αγορά τοπικών προϊόντων, ο αλλοδαπός τουρίστας φαίνεται να προτιμάει περισσότερο το τοπικό κρασί, το φυσικό χυμό πορτοκαλιού αλλά και το ελαιόλαδο. Ο γαστρονομικός τουρισμός καθώς και ο αγροτουρισμός είναι οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού που θα τον ενδιέφεραν περισσότερο.
 • «Ανησυχητική» χαρακτηρίζεται η «τραγική» μείωση των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων στο Νομό Χανίων, γεγονός που, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, πρέπει να προκαλέσει την αφύπνιση, κινητοποίηση και εγρήγορση των αρμόδιων φορέων, ούτως ώστε να μη χαθεί ο τουρισμός της κρουαζιέρας, ο οποίος μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει στην τοπική οικονομία.

Στο Ηράκλειο
Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, για την ίδια περίοδο (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2014), παρατηρείται ότι υπάρχει μικρότερη αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 3,75%, ποσοστό το οποίο μπορεί να είναι πολύ μικρότερο από αυτό του μέσου όρου αυξήσεων της Ελλάδας, που είναι γύρω στο 16%, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ρεκόρ αφίξεων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Στο Ηράκλειο, το 61% των συνολικών διεθνών αφίξεων προέρχεται από τη Γερμανία, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία. Από αυτές τις χώρες, αξιοσημείωτη είναι η μείωση των Ρώσων επισκεπτών κατά 11%, συγκριτικά με την περυσινή περίοδο, χάνοντας την πρώτη θέση, που είχαν κατακτήσει για πρώτη φορά πέρυσι. Η πτώση των Ρώσων οφείλεται κυρίως στη επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία αλλά και στο γεγονός ότι ρωσικά ταξιδιωτικά πρακτορεία κήρυξαν πτώχευση με αποτέλεσμα να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις των Ρώσων επισκεπτών. Σχετικά με τις υπόλοιπες εθνικότητες που προτιμούν το αεροδρόμιο Ηρακλείου, σημαντική είναι η αύξηση των Πολωνών, Ελβετών και Γερμανών, ενώ αντίθετα ανησυχητική είναι η μείωση των Ισραηλινών.

Σημειώνεται, η έρευνα συγκέντρωσε πρωτογενή στοιχεία από σχεδόν 4000 ερωτηματολόγια (μεταφρασμένα σε εννέα γλώσσες). Πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης, στις εξόδους αναχώρησης των αλλοδαπών τουριστών καθ' όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, από 20 μεταπτυχιακούς φοιτητές προερχόμενοι από τις κυριότερες χώρες του δείγματος αλλά και από ερευνητές του ΜΑΙΧ, Πολυτεχνείου και Πανεπιστημίου Κρήτης. Επιπλέον, αναφορά γίνεται στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που έχουν δημοσιευθεί από τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων και Ηρακλείου, Λιμεναρχείο Σούδας, με σκοπό να αξιολογήσει την έως τώρα φετινή τουριστική κίνηση στα Χανιά αλλά και γενικότερα στην Κρήτη και να τη συγκρίνει με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου