Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

"Ρήτρα αναπροσαρμογής τιμών" για την πιθανή αύξηση στον ΦΠΑ, προτείνει ο ΣΕΤΕ

- Αν ενταχθεί στα συμβόλαια με τους tour operators, μπορεί να ξεπαγώσουν οι υπογραφές για το 2016...

Μία διέξοδο στις χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις καταλυμάτων που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των tour operators ως προς τη διαπραγμάτευση και υπογραφή των συμβολαίων και των συμφωνιών για το 2016, επιχειρεί να προσφέρει ο ΣΕΤΕ. Η αβεβαιότητα μέχρις ότου...




... υπάρξει συμφωνία γενικότερα και η σύγχυση σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ, ειδικότερα, έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη σχετική διαδικασία, καθώς αφενός μεν, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν με τι ΦΠΑ και κατά προέκταση και με τι τιμές τελικά,  να κοστολογήσουν τα δωμάτια που θα προσφέρουν στους tour operators, αφετέρου δε, οι τουριστικοί οργανισμοί είτε προβάλλουν την ίδια «δυσκολία» για την κοστολόγηση των πακέτων τους, είτε χρησιμοποιούν αυτό το «κενό» για να ασκήσουν πάσης φύσεως πιέσεις.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να έχουν ξεκινήσει οι πωλήσεις και οι κρατήσεις στο διαδίκτυο και από τους tour operators ορισμένων μεγάλων αγορών, όπως η Μ. Βρετανία, για τους περισσότερους άλλους προορισμούς, πλην Ελλάδας.
Όπως ανακοίνωσε το πρωί, στην κλειστή συνεδρίαση του ΣΕΤΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Α. Ανδρεάδης, ο ΣΕΤΕ θα προτείνει στις κλαδικές Ομοσπονδίες των ξενοδόχων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, την ένταξη στα συμβόλαια με τους tour operators  μίας ρήτρας αναπροσαρμογής τιμών, μία ασφαλιστική δικλείδα στην ουσία, με αντικείμενο την αύξηση των τιμών των συμφωνούμενων πακέτων, αναλογικά προς την τυχόν αύξηση του εφαρμοζόμενου συντελεστή ΦΠΑ, κατόπιν νομοθετικής παρέμβασης.
Ουσιαστικά, η ρήτρα που προτείνει ο ΣΕΤΕ αποσκοπεί η αύξηση (όποια αύξηση του ΦΠΑ) να μην καταλήξει να επιβαρύνει την επιχείρηση, ούτε να εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των μερών, αλλά αντίθετα, να πρόκειται για αυτόματη  τροποποίηση-αναπροσαρμογή.
Αυτή περίπου είναι και η διατύπωση της ρήτρας, που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, δηλαδή, ότι συμφωνείται ρητά πως «σε περίπτωση που, μετά την υπογραφή της παρούσας σύμβασης, λάβει χώρα νομοθετική αύξηση του εφαρμοζόμενου συντελεστή Φ.Π.Α., η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις συμφωνηθείσες με την παρούσα τιμές, οι οποίες και θα τροποποιούνται αυτοδικαίως, κατά το αντίστοιχο ποσοστό»
Βεβαίως, την ώρα που ορισμένοι tour operators έχουν φθάσει στα άκρα πάλι το «παιχνίδι» των συμβολαίων, ζητώντας ρήτρες αλλαγής νομίσματος, πτώχευσης, εξόδου από το ευρώ και άλλα τινά παρεμφερή, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η αποδοχή από την πλευρά τους ενός τέτοιου όρου.

Σε μεγάλη περιπέτεια έχει βάλει (και) τον τουρισμό η παρατεταμένη κατάσταση που όλοι βιώνουμε. Αλλά καθίσταται και σαφές το μέγεθος και η έκταση των προβλημάτων που προκαλεί όλος αυτός ο χειρισμός από πλευράς κυβερνητικών στελεχών ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ στον τουρισμό. Όπως και πόσο εκτός πραγματικότητας είναι, ουσιαστικά. η "διαβεβαίωση" ότι ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί μέσα στην τουριστική περίοδο... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου