Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ριζική αλλαγή: Πως θα εκδίδονται στο εξής τα πιστοποιητικά κατάταξης ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων

Μέσω διαπιστευμένων – για τη σχετική πιστοποίηση - από το ΕΣΥΔ φορέων και υπό την εποπτεία του ΞΕΕ, θα γίνεται στο εξής η κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών. Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε…


…η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και σε συνέχεια των τελευταίων νομοθετικών παρεμβάσεων του 2014, αλλάζει ριζικά το πλαίσιο που ίσχυε τις τελευταίες δεκαετίες, μέσω των υπηρεσιών του ΕΟΤ.
Μεταξύ άλλων, η Απόφαση προβλέπει τα εξής:
Αρμόδιος φορέας για την έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης των ξενοδοχείων και των ΕΕΔΔ σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών αντίστοιχα είναι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ).
Τα πιστοποιητικά κατάταξης εκδίδονται από το ΞΕΕ βάσει τεχνικής έκθεσης που συντάσσεται από φορείς διαπιστευμένους από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) για τη διενέργεια ελέγχων και επιθεωρήσεων για την κατάταξη ξενοδοχείων και ΕΕΔΔ σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών αντίστοιχα.
Το ΞΕΕ υποχρεούται να διατηρεί αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του και να γνωστοποιεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο σε κάθε ενδιαφερόμενο επικαιροποιημένο κατάλογο όλων των διαπιστευμένων φορέων.
Διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού κατάταξης ξενοδοχείων και ΕΕΔΔ
Εντός δέκα (10) ημερών από την υποβολή αίτησης χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) στην αρμόδια υπηρεσία τουρισμού, η επιχείρηση ξενοδοχείου ή ΕΕΔΔ υποβάλλει αίτηση προς το ΞΕΕ για την έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης σε κατηγορία αστέρων ή κλειδιών αντίστοιχα και καταβάλλει παράβολο (σύμφωνα με τον πίνακα).

ΚΑΤΑΛΥΜΑ
ΠΟΣΟ ΑΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ/ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ή ΣΟΥΙΤΑ
Ξενοδοχείο Κατηγορίας 5 *
5 ευρώ/δωμάτιο
Ξενοδοχείο Κατηγορίας 4 *
4 ευρώ/δωμάτιο
Ξενοδοχείο Κατηγορίας 3 *
3 ευρώ/δωμάτιο
Ξενοδοχείο Κατηγορίας 2 *
2 ευρώ/δωμάτιο
Ξενοδοχείο Κατηγορίας 1*
2 ευρώ/δωμάτιο
Επιχειρήσεις ενοικιαζομένων
δωματίων–διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ)
Κατηγορίας 2, 3, 4 κλειδιών
2 ευρώ/δωμάτιο

Σε κάθε περίπτωση το ποσό του παραβόλου που κατατίθεται στο ΞΕΕ για την έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης σε κατηγορία αστέρων ή κλειδιών δεν μπορεί να είναι κατώτερο των σαράντα (40) ευρώ ανά κατάλυμα.
Η υποβολή της αίτησης και η πληρωμή του παραβόλου δύνανται να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του ΞΕΕ.
Εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της αίτησης, ο διαπιστευμένος φορέας που επιλέγεται από την επιχείρηση ξενοδοχείου ή ΕΕΔΔ συντάσσει, έναντι αμοιβής που συμφωνείται με την επιχείρηση ξενοδοχείου ή ΕΕΔΔ, τεχνική έκθεση στην οποία καταγράφονται οι υποχρεωτικές προδιαγραφές και τα βαθμολογούμενα κριτήρια που πληρούνται από την επιχείρηση και ο αριθμός των μορίων που συγκεντρώνει η επιχείρηση από την εφαρμογή τους, και βεβαιώνεται η συνδρομή των προϋποθέσεων για την κατάταξη της επιχείρησης ξενοδοχείου ή ΕΕΔΔ σε συγκεκριμένη κατηγορία αστέρων ή κλειδιών αντίστοιχα.
Εντός είκοσι (20) ημερών από την έκδοση της τεχνικής έκθεσης της προηγούμενης παραγράφου, η οποία κατατίθεται στο ΞΕΕ με ευθύνη της επιχείρησης ξενοδοχείου ή ΕΕΔΔ, η αρμόδια υπηρεσία του ΞΕΕ εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης του καταλύματος (σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος που περιλαμβάνεται στην απόφαση).
Η επιχείρηση ξενοδοχείου ή ΕΕΔΔ καταθέτει το πιστοποιητικό κατάταξης στην αρμόδια υπηρεσία τουρισμού το αργότερο εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία έκδοσής του, άλλως ανακαλείται το ΕΣΛ της επιχείρησης.
Ειδικά για τους διακριτικούς τίτλους, ορίζεται πως το ΞΕΕ εγκρίνει τους διακριτικούς τίτλους των ξενοδοχείων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. Εφ’ όσον οι επιχειρήσεις ΕΕΔΔ επιθυμούν να φέρουν διακριτικό τίτλο, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο ΞΕΕ το οποίο εκδίδει απόφαση έγκρισης διακριτικού τίτλου ΕΕΔΔ.
Να θυμίσουμε ότι το θέμα της κατάταξης είχε περάσει διάφορες φάσεις και "κύματα" (είχαμε επισημάνει τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς, κατά καιρούς) τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε αυτήν την επιλογή, δεδομένου μάλιστα ότι δεν είναι δυνατή η πιστοποίηση των κατατάξεων απευθείας από το ΞΕΕ, καθώς δεν διαθέτει την απαιτούμενη διαπίστευση. 
Ολόκληρη η απόφαση, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου