Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ρωσική αγορά: Μπαίνει και η πολιτική στο δύσκολο "παιχνίδι" των εξελίξεων...

- Αλλαγή δεδομένων από την επίσκεψη Α. Τσίπρα στη Μόσχα
- Πρώτο crash test για Ε. Κουντουρά, εντός κυβέρνησης, το θέμα της visa
- Η περίεργη πρακτική ορισμένων tour operators

Αυτό που πάντα κάνει κάπως πιο ενδιαφέρουσα τη ρωσική αγορά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, είναι η αίσθηση ότι ακόμα και για την τουριστική κίνηση, υπάρχει ένα αδιαόρατο «σύστημα» παρασκηνιακών κινήσεων, ισορροπιών και ζυμώσεων, στο παρασκήνιο. Τα νεότερα, επομένως...


...ως προς το πως φαίνεται να εξελίσσεται η κίνηση από τη ρωσική αγορά φέτος, διαμορφώνουν δύο διαστάσεις, μία πολιτική διάσταση και μία επιχειρηματική διάσταση.
Η πολιτική διάσταση, διακρίνεται σε δύο επίπεδα. Ένα υψηλό, το οποίο άρχισε να κινείται από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου κατόπιν πρόσκλησης του Β. Πούτιν και στο οποίο, η φημολογία εδώ στη Μόσχα, εμπλέκει και περιπλέκει και τις εξελίξεις με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η αποψινή «πενταμερής». Έχει γίνει αμέσως αισθητή η κίνηση διαφόρων διαδικασιών στη ρωσική πλευρά εν όψει αυτής της επίσκεψης και είναι βέβαιο ότι εφόσον πραγματοποιηθεί κατά τα προβλεπόμενα, ο τουρισμός θα έχει τη θέση του στις συζητήσεις που θα γίνουν. Και ένα επίπεδο χαμηλότερο, σε επίπεδο υπουργών, όπου κυρίαρχο ζήτημα αναδεικνύεται η παρουσία της τουριστικής Ελλάδας στη Ρωσία και οι διαδικασίες με τη visa.
Ως προς το πρώτο, ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ιδιαίτερα πράγματα. Είναι μία σημαντική εξέλιξη που διαμορφώνει νέα δεδομένα και βρίσκεται σε διαρκή κίνηση.
Ως προς το δεύτερο, όπως λέγαμε και προχθές, οι διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων, μπορεί να κάνουν τη διαφορά φέτος για την κίνηση από τη Ρωσία, σε μία περίοδο δηλαδή, που η χώρα μας θα πρέπει να «διεκδικήσει» και τον τελευταίο Ρώσο επισκέπτη που μπορεί να προσελκύσει.
Η δραματική υποστελέχωση του Προξενείου, ενώ ήδη σε λίγο ανοίγει η περίοδος και η επικείμενη εφαρμογή της βιομετρικής visa είναι τα δύο φλέγοντα ζητήματα που από ό,τι καταλαβαίνουμε, στο ΥΠΕΞ, δεν έχουν ακόμα διάθεση, πρόθεση ή και κατανόηση για να ασχοληθούν.
Εδώ αναδύεται και η πρώτη μεγάλη πρόκληση για την υπουργό μας, Ε. Κουντουρά, σε κυβερνητικό επίπεδο. Το τι θα εισηγηθεί και πως στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς και τι θα καταφέρει να πετύχει. Γιατί, μεταξύ μας, έχει δείξει καλά δείγματα γραφής, είναι δραστήρια και δυναμική, αλλά ο προβληματισμός για την «πολιτική της βαρύτητα» εντός των κυβερνητικών κύκλων και σε περιβάλλον συναρμοδιοτήτων, παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα για τον τουριστικό κόσμο.
Η άλλη διάσταση είναι η επιχειρηματική. Και δεν εννούμε μόνο τις σχέσεις ξενοδόχων με tour operators και ταξιδιωτικά γραφεία, όπως τις περιγράφαμε στην προηγούμενη ανάρτηση. Εντύπωση μας έκανε, για παράδειγμα, ότι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, όπως ο Biblio-Globus και ο Pegas, δεν έχουν ακόμα σήμερα εμφανίσει τα προγράμματά τους για την Ελλάδα, ενώ το έχουν κάνει για όλους τους άλλους μεγάλους προορισμούς!
Σχεδόν διπλάσιο εκθεσιακό
χώρο καταλαμβάνει φέτος
η τουρκική συμμετοχή
στην ΜΙΤΤ
Ακούσαμε πολλές ερμηνείες για αυτό, μέχρι και την πιο... «συνωμοσιολογική» ότι όπου υπάρχουν ισχυρά τουρκικά συμφέροντα, η κατάσταση φέτος θα είναι στυλ «ο θάνατός σου, η ζωή μου» (είναι απίστευτη η ένταση και η έκταση της προσπάθειας της Τουρκίας να διατηρήσει τις δυνάμεις της στη ρωσική αγορά...). Δεν έχουμε καταλήξει, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία πηγή (πρόσθετου) προβληματισμού, αυτή η κατάσταση.
Κάτι άλλο που μας έκανε εντύπωση είναι η άποψη ορισμένων μεγάλων ελλήνων επιχειρηματιών, ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα γίνει και ένα αναγκαίο «ξεκαθάρισμα» της αγοράς. Υπό την έννοια, ότι οι καλοί πελάτες θα έρθουν στην Ελλάδα φέτος και οι απώλειες θα εστιαστούν σε ένα μέρος της ρωσικής πελατείας, το οποίο δεν είχε καθόλου καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, απόρροια του απίστευτου πολέμου τιμών που ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια...
Κατά τα λοιπά, πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι το τελευταίο διάστημα, η μείωση στον ρυθμό των κρατήσεων περιορίζεται και πως διαφαίνεται μία κινητικότητα στη ροή.
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι περνάμε σε μία περίοδο late bookings, με tour operators και ταξιδιώτες να προσδοκούν καλύτερες και περισσότερες προσφορές. Αυτό σημαίνει ότι σαφή εικόνα για την εξέλιξη της κίνησης θα έχουμε αρκετά αργότερα αν και οι νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μείωση στο κλείσιμο της χρονιάς φέτος θα είναι γύρω στο 20%-30%.

Στα θετικά της φετινής MITT απνευστί συγκαταλέγουμε τις βραβεύσεις που είχαμε, με πλέον πρόσφατη την πολύ σημαντική διάκριση του Pilot Beach Resort στη Γεωργιούπολη Χανίων, που αναδείχθηκε δεύτερο καλύτερο ξενοδοχείο μεταξύ όλων των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων του κόσμου από τον οργανισμό Coral αλλά και τις άλλες βραβεύσεις, όπως του Sani Resort,  που μπορείτε να διαβάσετε από το tornosnews, εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου