Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η τεράστια "σκιά" στις παραλίες από την απόφαση του ΣτΕ...

...και το "κενό", ξανά, στον προσδιορισμό του τιμήματος για τη φετινή περίοδο

Δεν έχει καλό… “κάρμα” αυτό το θέμα, τα τελευταία τρία χρόνια, τουλάχιστον. Η απόφαση του Έ Τμήματος του ΣτΕ για την παραχώρηση έναντι ανταλλάγματος χρήσης αιγιαλού μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις από όσο φαίνεται και αναμένεται να προκαλέσει σκηνές απείρου κάλλους στις παραλίες και στις όχθες της χώρας…




… αν υπάρξει οριστική εξέλιξη εντός της τουριστικής περιόδου.
Ωστόσο, η κρίση ότι λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, η υπόθεση παραπέμπεται στην επταμελή σύνθεση του τμήματος με δικάσιμο την 3η Ιουνίου 2015, σημαίνει ότι μπορεί τουλάχιστον η αρχή της τρέχουσας τουριστικής περιόδου να κυλήσει ως έχει, αλλά είναι άγνωστο τι θα συμβεί αργότερα.
Το σκεπτικό της απόφασης, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ κρίνει παράνομη τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, τέσσερα χρόνια μετά τη σχετική προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ο οποίος, παρεμπιπτόντως έχει κανει σειρά προσφυγών και για θέματα που άπτονται του Τουρισμού, του Χωροταξικού Σχεδίου συμπεριλαμβανομένου…).
Δεν ξέρουμε το διαδικαστικό μέρος του τι σημαίνει ως προς την εφαρμογή της η απόφαση του ΣτΕ και η παραπομπή σε νέα δικάσιμο τον Ιούνιο και τι λύση θα βρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που θα δημιουργηθεί. 
Φυσικά, υπάρχει και το ζήτημα της αναδρομικότητας, δηλαδή τι θα σημαίνει μία τέτοια οριστική απόφαση για όλα όσα έγιναν και συμφωνήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια βάσει της συγκεκριμένης ΚΥΑ (Όλα "παράνομα"; Οέο;).
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι, μέχρι στιγμής, υπάρχει και νομοθετικό κενό και στο θέμα του προσδιορισμού του τιμήματος της παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού, καθώς η ρύθμιση που είχε ψηφιστεί πέρυσι, περίπου τέτοια περίοδο για τον προσδιορισμό του τιμήματος, ίσχυε για το 2014.
Αν δεν υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση σύντομα - και το υπουργείο Τουρισμού θα έπρεπε ήδη να πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών -  τότε πάλι το όλο καθεστώς θα είναι προβληματικό, θα υπάρχει σύγχυση και οι παραλίες (και οι όχθες) θα γίνουν, εκ νέου, πεδίο αντιπαραθέσεων και διαγκωνισμού διαφόρων “δυνάμεων” και συμφερόντων.
Όπως τα ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια τώρα.

All time classic.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου