Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Βίλα Βαρουφάκη: Το θέμα δεν είναι το αν νοικιάζεται, αλλά το αν νοικιάζεται νόμιμα...

Παραπολιτικό - προς το παρόν, γιατί μπορεί και να σοβαρέψει - θέμα της ημέρας, είναι το δημοσίευμα της  Daily Mail για τη βίλα Βαρουφάκη στην Αίγινα. Πολλές οι αναπαραγωγές από τα ελληνικά και διεθνή media, αλλά κανείς δεν έχει θέσει ακόμα το κρίσιμο ερώτημα: Νοικιάζεται...


...νόμιμα ή παράνομα;
Όπως έχουμε κάνει κάθε φορά που βγαίνει θέμα με ενοικίαση βίλας ή κατοικίας από επώνυμο (π.χ. Γ Ραγκούσης, εδώ ) και επειδή το ζήτημα των παράνομων ενοικιάσεων καταλυμάτων είναι από τα φλέγοντα για τον τουριστικό κόσμο, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να δούμε με τι καθεστώς προσφέρεται για ενοικίαση.
Αν τα στοιχεία της Daily Mail, που παραθέτει και τη σχετική αγγελία στο boutique Athens είναι σωστά και αληθή, ότι δηλαδή ενοικιάζεται με περίπου 5.000 ευρώ την εβδομάδα, τότε έχουμε τα εξής δεδομένα:
Ως γνωστόν, αν μία ιδιωτική κατοικία νοικιάζεται για διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, είναι μία παράνομη διαδικασία, εκτός αν έχει χορηγηθεί Ειδικό Σήμα Λειτουργίας Τουριστικής Επιπλωμένης Έπαυλης από τον ΕΟΤ ή από το υπουργείου Τουρισμού (μετά τη μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων σε αυτό, πρόσφατα).
Εάν έχει ΕΣΛ, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να την ενοικιάζει το λιγότερο μία εβδομάδα και αθροιστικά μέχρι τρεις μήνες τον χρόνο. Και να σημειώσουμε ότι αυτή η δυνατότητα θεσμοθετήθηκε νομικά από το φθινόπωρο του 2013.  
Σε κάθε άλλη περίπτωση, η κατοικία θα πρέπει να ανήκει σε εταιρεία ή σε επαγγελματία και να είναι χαρακτηρισμένη και δηλωμένη ως τουριστική κατοικία ή κατάλυμα.   
Μία πρώτη έρευνα που κάναμε στο διαύγεια, για τα ονόματα ιδιοκτητών Βαρουφάκης ή Στράτου, δεν έδειξε να υπάρχει ΕΣΛ, είτε από τον ΕΟΤ, είτε από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Αν η βίλα είναι σε άλλο όνομα ή σε όνομα εταιρείας, όμως, ή τελεί υπό άλλο καθεστώς, όπως προαναφέραμε, δεν το γνωρίζουμε.
Το θέμα κατά την άποψή μας, δεν είναι φυσικά ούτε η ειρωνική χροιά της Daily Mail, ούτε το δικαίωμα που έχει το ζεύγος Βαρουφάκη να κάνει τη βίλα του ό,τι θέλει.
Το μείζον θέμα είναι αν η βίλα ενοικιάζεται νόμιμα και αν το εισόδημα από αυτή τη διαδικασία δηλώνεται και φορολογείται.
Και αυτό που περιμένει κανείς είναι αύριο, πρωί-πρωί, η αρμόδια υπουργός να δώσει εντολή να διερευνηθεί από τις υπηρεσίες η υπόθεση. Τα σχετικά Σήματα για επαύλεις στην Αίγινα δεν είναι και πολλά, άλλωστε.
Ταύτα και αναμένουμε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου