Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ITB 2015, μέρα πρώτη: Τίτλοι και ατάκες...

«Η Μογγολία επειδή πλήρωσε και η Ελλάδα επειδή... χρωστάει». «Βασιλιάδες της Ευρώπης στην επιστροφή». «Με ένα 500ευρο δύο... τρυγόνια;». «Για κάθε έναν που θυμώνει, υπάρχει άλλος ένας που αισθάνεται άσχημα». «Το’ χει η Ε. Κουντουρά;». «To airbnb or not to airbnb;» Αντί να γράφουμε...


...κατεβατά, σκαλίζοντας τις σημειώσεις και το υλικό από την πρώτη μέρα της ITB, τελικά είπαμε να ξεκινήσουμε από ατάκες και τίτλους που ακούσαμε και διαβάσαμε και που πιστεύουμε ότι δίνουν αντιπροσωπευτικά το κλίμα στο Βερολίνο.
Σε συνέχεια αυτού που λέγαμε χθες, ότι πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια δημοσιότητα για τον τουρισμό, τα τουριστικά μεγέθη και τις τάσεις για την Ελλάδα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης πριν καν αρχίσει η ITB, να προσθέσουμε ότι στην φαντασμαγορική τελετή εγκαινίων, δύο χώρες ήταν αυτές που ακούστηκαν περισσότερο. Η «τιμώμενη» Μογγολία, η οποία φέτος είναι η partner country της έκθεσης, δηλαδή αυτή που επιλέχθηκε να δώσει το πολύ σεβαστό ποσό που αντιστοιχεί σε αυτόν τον τίτλο. Η άλλη είναι η Ελλάδα, στην οποία αναφέρθηκε και ο Michael Frenzel, ο πρόεδρος του BTW, του Γερμανικού Συνδέσμου Τουριστικής Βιομηχανίας αλλά και ο Frank-Walter Steinmeier υπουργός Εξωτερικών (να προσθέσουμε και τον Norbert Fiebirg, πρόεδρο του DRV, του Γερμανικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων, λίγες ώρες νωρίτερα). "Οι Μογγόλοι επειδή τα σκάσανε, εμείς επειδή χρωστάμε", όπως αναφώνησε και νησιωτικός τοπικός άρχοντας.
Μεγάλη δημοσιότητα, λοιπόν. Και σε αντίθεση με τις πολιτικές και τις οικονομικές ειδήσεις, τα μεγαλύτερα τουριστικά έντυπα της Γερμανίας είχαν εκτενή αφιερώματα και μεγάλες αναφορές στην Ελλάδα, στις επιδόσεις του 2014 αλλά και στις τάσεις και στα στοιχεία για το 2015.
Ξεχωρίσαμε το σχετικό δημοσίευμα του FVW λόγω τίτλου:Greece: Comeback kings of Europe”! Πέντε παράγραφοι, όλες κι’ όλες, με αναφορά κυρίως στη συνέντευξη τύπου του ΣΕΤΕ και στις δηλώσεις Α. Ανδρεάδη, αλλά μετέφερε εύστοχα και περιεκτικά το «στίγμα» που δίνει η τουριστική Ελλάδα στη Γερμανία και την Ευρώπη.
Το πρωί, βέβαια, μέγα θέμα συζήτησης είχε γίνει ένα δημοσίευμα της Bild για την πρόταση δύο βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Rüdiger Kruse και
Axel Fischer, να εκπίπτουν φορολογικά δαπάνες έως και 500 ευρώ για τους Γερμανούς τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας για διακοπές! Στόχος είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα με περισσότερα έσοδα μέσω της αύξησης της τουριστικής κίνησης από τη Γερμανία αλλά, συμπληρώνουμε εμείς, να περιοριστεί και η φοροδιαφυγή.
Η ιδέα έχει ως εξής: όποιος Γερμανός κάνει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια διακοπές στην Ελλάδα, θα πρέπει να υποβάλει τα έξοδά του στο κράτος και έτσι να πετύχει επιστροφή έως και 500 ευρώ ανά άτομο.
Προϋπόθεση για την επιστροφή θα είναι πως οι πληρωμές θα γίνονται με  χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα πράγματι δαπανήθηκαν στην Ελλάδα.
Καλό, ε; Και φυσικά, σιγά μην γίνει δεκτό. Εκτός αν θέλουν να ξεσηκωθεί όλος ο ευρωπαϊκός νότος και όχι μόνον… 
Η πρόθεση, όμως, μετράει και λέει πολλά. Γιατί δείχνει κάτι που δεν είχε γίνει πολύ αντιληπτό στην Ελλάδα. Για κάθε έναν Γερμανό που αντιδρά και θυμώνει για την κατάσταση με την Ελλάδα, κάπου υπάρχει και άλλος ένας που αισθάνεται άσχημα για αυτήν την αντίδραση και που θέλει να βοηθήσει. Και ο τουρισμός είναι ένα πεδίο όπου συναντώνται τελικά πολλοί δρόμοι.
Σε όλο αυτό το κλίμα και τις εντυπώσεις, η πρεμιέρα – βασικά το crash test - της Ε. Κουντουρά, εξελίσσεται μάλλον θετικά. Διαδοχικές συναντήσεις, από τον Taleb Rifai και τον Δήμαρχο του Βερολίνου μέχρι τα κορυφαία στελέχη των Tour Operators και άλλους. Μαθαίνουμε ότι είναι αρκετά ενημερωμένη, αλλά προτιμά να ακούει περισσότερο παρά να σπεύδει δεσμευόμενη. Να δούμε και τη συνέχεια, μέχρι την Παρασκευή, γιατί ακούσαμε και για ορισμένες συναντήσεις αρκετά ενδιαφέρουσες και τρόπον τινά, εκτός γερμανικής ατζέντας...
Πέρυσι τέτοια εποχή, μάλλον προφητεύαμε περισσότερο, αλλά φέτος είναι πλήρης η επιβεβαίωση. Μείζον θέμα στη φετινή ITB το sharing economy ή “οικονομία διαμοιρασμού” όπως το λέμε ελληνιστί. Airbnb και Uber κυριαρχούν στα πάνελ προβληματισμού και τάσεων, μονοπωλούν συζητήσεις και κλέβουν την «παράσταση».
Η ITB έκανε μία τεράστια έρευνα, με δείγμα 1.000 ατόμων που έδειξε μία απλή και αφοπλιστική πραγματικότητα: Το 80% όσων προτιμούν ιδιωτικά διαμερίσματα και σπίτια, το κάνουν λόγω καλύτερης αξίας προς τιμή, δηλαδή value for money, από τα ξενοδοχεία. Η άλλη δημοφιλής απάντηση είναι γιατί βρίσκουν το περιβάλλον τέτοιων καταλυμάτων πιο χαλαρωτικό.
Εμείς θα λέγαμε ότι η πιο γεμάτη τσέπη ευνοεί και την καλύτερη χαλάρωση…  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου