Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ο Βαρουφάκης εμπλουτίζει το εναλλακτικό τουριστικό μας προιόν: Έρχεται ο... φοροτουρισμός!

Εντάξει, αν μη τι άλλο, μία κάποια εντύπωση την κάνουμε στα διεθνή media και καταφέρνουμε να τραβάμε την προσοχή τους. Τον γύρο του κόσμου κάνει η πρόταση Βαρουφάκη για τους τουρίστες-μυστικούς φοροελεγκτές, καθώς το πήραν οι Financial Times


και το έκαναν πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική τους έκδοση. Ε, μετά άρχισαν και οι υπόλοιποι την αναπαραγωγή και το βλέπουμε να γίνεται viral το θέμα.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα από την επιστολή του υπουργού έχει δώσει «τροφή» για πιασάρικους τίτλους ενώ τα σχόλια και οι συζητήσεις διαδικτυακά έχουν πάρει «φωτιά». Το τι γράφεται και λέγεται στα δικά μας social media, δεν περιγράφεται φυσικά...
Η πρόταση μαζί με το σκεπτικό της έχει ως εξής:
«Στοχευμένο πλάνο πάταξης της φοροδιαφυγής: Μεγάλος αριθμός «περιστασιακών ελεγκτών» για να βοηθήσουν την πάταξη της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ
Η κουλτούρα της αποφυγής πληρωμής φόρων είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία. Οι φορολογικές αρχές δεν είναι μόνο υπο-στελεχωμένες αλλά έχουν και τη λογική του «ελέγχου των επίσημων βιβλίων», όταν το πρόβλημα βρίσκεται εκτός των βιβλίων.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι το προσωπικό του ΣΔΟΕ αφήνει τα γραφεία του και ελέγχει συγκεκριμένους στόχους, με στόχο να ελέγχει μόνο κατά γράμμα. Αυτοί οι έλεγχοι δεν είναι μόνο σπάνιοι (εξαιτίας και της υπό-στελέχωσης).
Είναι, επίσης, σχεδόν αδύνατο για τις φορολογικές αρχές, ειδικά με τον χαμηλό προϋπολογισμό που διαθέτουν, και με τον αργό τρόπο πρόσληψης νέων ελεγκτών, να πατάξουν τη φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ, κυρίως στην αγορά υπηρεσιών (π.χ. κέντρα διασκέδασης, ιατρικές υπηρεσίες κτλ.).
Προκειμένου να βελτιωθούν αυτά προτείνουμε τα ακόλουθα: Μεγάλος αριθμός μη επαγγελματιών ελεγκτών να προσλαμβάνονται για μικρό χρονικό διάστημα, σε μη τακτική βάση (όχι πάνω από δύο μήνες, και χωρίς τη δυνατότητα επαναπρόσληψης) και μετά από μία βασική εκπαίδευση να εμφανίζονται ως πελάτες – για λογαριασμό των φορολογικών αρχών – ενώ θα είναι εφοδιασμένοι με μέσα οπτικοακουστικής ηχογράφησης. Αν και δεν θα έχουν δικαίωμα να πραγματοποιούν ελέγχους και δεν θα τους επιτρέπεται να «κυνηγήσουν» τους παραβάτες, τα στοιχεία που θα καταθέτουν θα έχουν νομική βαρύτητα, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να επιβληθούν ποινές και κυρώσεις.
Τονίζουμε ότι τα στελέχη αυτά θα προέρχονται από κάθε κοινωνική τάξη (π.χ. μαθητές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες σε συγκεκριμένες περιοχές όπου υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή), θα έχουν ωρομίσθιο και θα είναι δύσκολο να διακριθούν από τους παραβάτες. Οι «ειδήσεις» που θα μεταφέρουν οι μη συμβατικοί ελεγκτές μπορεί να βοηθήσουν ώστε να αλλάξει η στάση των παραβατών και να διαχυθεί η αίσθηση δικαιοσύνης σε όλη την κοινωνία σχετικά με τη νέα φορολογική κουλτούρα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν συνδυαστεί με την κατάλληλη επικοινωνιακή πολιτική ενός απλού μηνύματος, το οποίο θα είναι ότι έχει φθάσει η στιγμή για όλους να μοιραστούν το κόστος των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
Προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή αυτές τις πράξεις η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει τη βοήθεια των εταίρων της, αλά και κάθε διαθέσιμη τεχνική στήριξη, κυρίως σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση αλλά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό».
Και για να είμαστε ξεκάθαροι, μπορεί να έχουμε μία διάθεση χιουμοριστική με το θέμα, αλλά δεν είμαστε και πολύ αντίθετοι με το βασικό σκεπτικό αυτής της ιδέας. Βέβαια, οι... "καλωδιομένοι" τουρίστες δεν είναι ακριβώς αυτό που φανταζόμασταν.  

Όπως και να το δει κανείς, ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου