Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Οφειλές Δημοσίου: Πως θα γίνουν οι αποπληρωμές


Είναι μεγάλο θέμα οι οφειλές του Δημοσίου προς τις τουριστικές επιχειρήσεις, εν προκειμένω, με αποτέλεσμα να επικρατεί από χθες μία μεγάλη προσπάθεια πολλών εταιρειών και επαγγελματιών να πληροφορηθούν τι ακριβώς γίνεται. Δεν έχουμε ακούσει...

...μέχρι στιγμής μία αξιόπιστη αποτίμηση του συνόλου των οφειλών προς τον τουριστικό τομέα και φυσικά οι οφειλές του ΕΟΤ στις οποίες αναφερθήκαμε χθες είναι ένα διαφορετικό ζήτημα.
Το Δημόσιο οφείλει πολύ σημαντικά ποσά σε τουριστικές επιχειρήσεις από επιστροφές επενδυτικού ΦΠΑ, υπηρεσίες, φόρους, επιδοτήσεις επενδύσεων και άλλα. 
Ξέρουμε περιπτώσεις όπου οφείλονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών!
Σύμφωνα με το σχέδιο αποπληρωμής που κυκλοφόρησε χθες, η αποπληρωμή και η ομαλοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα γίνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές:
α) Η εξόφληση θα γίνεται με ιεραρχικό τρόπο, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία των σχετικών παραστατικών. Η σειρά αυτή μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις: 
όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κλπ. ή η παροχή εκπτώσεων, 
όταν αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών, που θα έχουν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως όταν διακυβεύεται η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών, 
όταν υφίστανται κίνδυνοι προσφυγής εναντίον των υπηρεσιών, που θα αυξάνουν το κόστος.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα εξοφληθούν από το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του 2012 πριν την εξόφληση των υφιστάμενων κατά την 31-12-2011, εκτός εάν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση κάποιων υποχρεώσεων. 
β)  Σε περιπτώσεις που υφίστανται φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα αποδίδεται το καθαρό ποσό στους δικαιούχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις εξαιρέσεις που προβλέπονται για συγκεκριμένες περιπτώσεις. 
γ)  Καμία μη νόμιμη δαπάνη δεν θα χρηματοδοτηθεί. 
δ)  Οι πληρωμές θα γίνονται το συντομότερο δυνατόν από τη λήψη της χρηματοδότησης. Οι φορείς θα γνωστοποιούν στο ΓΛΚ το ύψος της χρηματοδότησης που μπορούν να απορροφήσουν εντός μηνός έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα λιμνάζουν κεφάλαια σε κάποιους φορείς όταν σε άλλους δεν θα επαρκούν.
Αυτά είναι το “ζουμί”. 
Έχει και άλλα, όμως, ενδιαφέροντα γενικά για το ειδικό καθεστώς της αποπληρωμής, ειδικά για τις προυποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι φορείς που χρωστούν.
Βασικώς., ορίζεται ότι με την υποπαράγραφο Γ2 του ν.4093/2012 ο Κρατικός Προϋπολογισμός αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που αφορούν δαπάνες και μέχρι του ύψους των υφιστάμενων κατά την 31 Δεκεμβρίου 2011 υποχρεώσεων αυτών. 
Η χρηματοδότηση θα βαρύνει την ειδική πίστωση που προβλέπεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό. 
Με την ίδια παράγραφο του παραπάνω νόμου αίρονται συγκεκριμένα προβλήματα νομιμότητας, που οφείλονταν στη μη τήρηση των διαδικασιών αναλήψεων υποχρεώσεων, για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι 31-12-2011. Ολόκληρο το έγγραφο, εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου