Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Οι (κρυφο)κουβέντες για τα Τέλη Παρεπιδημούντων και η πρόταση Μπουτάρη

Είναι από αυτά τα θέματα που ξεκινούν να ακούγονται ως πληροφορίες και φήμες σε περιορισμένους κύκλους και ξαφνικά – βλέπε πρόταση Μπουτάρη - αρχίζουν και παίρνουν ευρύτερες διαστάσεις. Εδώ και λίγο καιρό υπάρχει μία «φιλολογία» για τις προθέσεις ορισμένων δήμων να...


...ανακινήσουν το θέμα των τελών που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα, στο μοντέλο του γνωστού και μειωμένου, τα τελευταία χρόνια Τέλους Παρεπιδημούντων.
Οι συζητήσεις αυτές πήραν... φόρα μετά τη φετινή πολύ καλή χρονιά και κινούνται από την αναζήτηση πολλών δήμων για πρόσθετα έσοδα, τα οποία βεβαίως δεν σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν ανταποδοτικά για τον τουρισμό αλλά κατά το σύνηθες, για να καλύπτουν άλλες «τρύπες» και υποχρεώσεις τους.
Την ώρα λοιπόν που οι κουβέντες που γίνονται εστιάζονται σε ένα νέο «μέλλον» για Τέλος Παρεπιδημούντων, το οποίο ως γνωστόν καταβάλλουν τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις εστίασης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, το πήγε ένα βήμα πιο μπροστά.
Πρότεινε ένα νέο τέλος, της τάξης του ενός ευρώ ανά απόδειξη ή τιμολόγιο, τα έσοδα από τα οποία, όμως, δεν θα αποδίδονται στον Δήμο, αλλά στον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης (ΟΤΠΘ), προκειμένου να εξασφαλίσει τους πόρους εκείνους που θα τους επιτρέψουν να υλοποιεί δράσης προβολής και να προσλάβει και στελέχη.
Υποστήριξε μάλιστα ο Γ. Μπουτάρης ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να περάσει αποκλειστικά στα χέρια των ιδιωτών.
Η πρόταση Μπουτάρη ανοίγει σε πιο επίσημο «ξέφωτο» τη συζήτηση που υποβόσκει σε δημαρχιακά γραφεία και λοιπούς... προθαλάμους.
Αλλά τη βάζει και σε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, προτείνοντας άμεση ανταποδοτικότητα και διαχείριση των εσόδων από φορείς Τουρισμού, που πολύ θέλουμε να δούμε πως θα την υποδεχθούν οι τοπικοί άρχοντες της υπόλοιπης Ελλάδας.

Περιμένουμε τα νέα επεισόδια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου