(του Δ. Χατζόπουλου) |
Τουριστική «συμμαχία» για κοινό “μέτωπο” στην Ευρωπαική Επιτροπή, αλλά και καλύτερη αξιοποίηση των τουριστικών προιόντων, προτείνει στα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου να αντιδράσουν στην οικονομική κρίση, ο πρόεδρος...
...του Συνδέσμου Ιταλικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Federturismo Confidustria), Renzo Iorio.
Αναμεταδίδουμε από τις δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, σταχυολογώντας:
Renzo Iorio |
Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, διαπιστώνονται παγκοσμίως δύο κυρίαρχες τάσεις: η συνεχής αύξηση των τουριστικών ροών για διακοπές αναψυχής και η στροφή προς τον πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τουρισμό, ένα είδος στο οποίο χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, αλλά και η Ισπανία, έχουν μεγάλο πλεονέκτημα.
“Δεν μπορούμε να αποφύγουμε το πρόβλημα της πτωτικής πορείας των οικονομιών μας κι αυτό μας επηρεάζει αρνητικά. Ο τουρισμός αναψυχής είναι σημαντικό κομμάτι των εσόδων μας, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε αυτό τα πεδίο επηρεαζόμαστε από την πτώση του ΑΕΠ,η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία επίσης. Για αυτό πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να πάρουμε μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού αναψυχής, ώστε να αναπληρώσουμε αυτή την πτώση», πρόσθεσε.
“Ο κυριότερος εχθρός μας σήμερα είναι η αδυναμία μας, ως πολιτικοί και ως χώρες, να πορευτούμε μαζί. Είμαστε πολύ «κατακερματισμένοι», ως προς τον τρόπο με τον οποίο γινόμαστε γνωστοί στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Το να είμαστε τοπικιστές, όμως, δεν δουλεύει υπέρ μας στην παγκόσμια αγορά, χρειάζεται συνεργασία», σημείωσε.
Αντίστοιχη εκτιμά ότι θα είναι η τάση συνολικότερα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, σημειώνοντας ότι αν δεν αλλάξει η αντίληψη που διαδίδεται και αναπαράγεται μέσω των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την κατάσταση στις χώρες της περιοχής (προβληματική προσβασιμότητα, ασφάλεια, κοινωνικές αναταραχές), τότε υπάρχει φόβος η αρνητική δημοσιότητα, π.χ., για την Ισπανία, να επηρεάσει τις προοπτικές του τουρισμού.
«Σε αρκετές περιπτώσεις, τα προβλήματα στα μέσα μεταφοράς, λόγω απεργιών για παράδειγμα, λειτουργούν αρνητικότερα για τον τουρισμό, από ό,τι οι κοινωνικές αναταραχές, γιατί οι τουρίστες πλέον έχουν συχνά λιγότερο χρόνο και λιγότερα χρήματα να διαθέσουν στις χώρες όπου ταξιδεύουν, οπότε η προβληματική πρόσβαση, η δυσκολία κίνησης, επηρεάζει τις αποφάσεις τους. Οι υποψήφιοι έχουν πλέον τόσα μέρη να επισκεφτούν, που αν τους δυσκολέψουμε την πρόσβαση, τους χάνουμε», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου