Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Διαβάσαμε: Η τουριστική ανάπτυξη, όπως τη βλέπει ο Mr. Jumbo


Είναι από τις συνεντεύξεις που τις διαβάζεις και αμέσως μετά, επανέρχεσαι για να σιγουρευτείς ότι διάβασες σωστά. Ειτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς, οι απόψεις του Απόστολου Βακάκη, του Mr Jumbo, σίγουρα ταράζουν τα νερά και ποικιλοτρόπως προκαλούν. Η αλήθεια είναι...

...ότι δεν θυμόμαστε και πολλές περιπτώσεις επιχειρηματιών του τουρισμού να έχουν τοποθετηθεί έτσι τα τελευταία χρόνια.
Σταχυολογούμε από τη συνέντευξη στη Ρομίνα Ξυδά στο “Πρώτο Θέμα” (με τον γνωστό κίνδυνο, όταν απομονώνει κανείς συγκεκριμένα αποσπάσματα):
  • Για να μπορέσει η να ξεκινήσει η ανάπτυξη θα πρέπει να θεσπιστεί και να ενεργοποιηθεί άμεσα ένα εξειδικευμένο τμήμα στο ΣτΕ στελεχωμένο με ικανούς, ταχύτατους και “ιδεολογικά προσκείμενους” στην ανάπτυξη δικαστές, το οποίο θα εκδικάζει εντός εβδομάδων τις προσφυγές”.
  • “Αν σήμερα διαθέτεις ένα δωμάτιο μέσα στη θάλασσα και το νοικιάσεις, θα πάρεις 100 ευρώ. Αν το δωμάτιό σου βρίσκεται στην παραλία θα πάρεις 80 ευρώ ενώ αν βρίσκεται 300 μέτρα από την παραλία θα πάρεις 50 ευρώ. Εμείς ανοήτως αυτοπεριοριστήκαμε στο να πουλάμε μόνο δωμάτια των 50 ευρώ διότι δεν επιτρέπουμε ούτε τη χρήση της παραλίας, ούτε του νερού, ενώ η λογική υπαγορεύει ακριβώς το αντίθετο. Όχι μόνο να μπορείς να χτίσεις μέσα στο νερό, αλλά να μπορείς να κάνεις και λιμανάκι σε κάθε σπίτι, ώστε κάποια στιγμή να διαθέτεις ένα πραγματικά ανταγωνιστικό προιόν”.
  • “Εδώ στην Ελλάδα τα πράγματα έχουν μετονομαστεί. Όταν κάποιος βελτιώνει κάτι το καταστρέφει, ενώ όταν το παραμελεί το προστατεύει. Οι λογικές του τύπου “αυτός που επιλέγει να κάνει κατοικίες μέσα στη θάλασσα με λιμανάκια και εξέδρες στα βράχια καταστρέφει το περιβάλλον, ενώ εκείνος που δεν κάνει τίποτε αφήνοντας τα μπάζα και τα σκουπίδια το προστατεύει” είναι μυθεύματα και με αυτές τις θέσεις ασφαλώς και δεν θα υπάρξει ανάπτυξη”.
  • "Στην Ελλάδα υπάρχουν 3.000 ιδιωτικά νησιά. Να δοθούν λοιπόν, απεριόριστες χρήσεις γης χωρίς δυνατότητα του συστήματος να εκβιάσει και να πουληθούν άμεσα στους ξένους να έρθουν να επενδύσουν ώστε να δουλέψουν άμεσα οι τοπικές κοινωνίες με μηδενική συμμετοχή του κράτους. Αν αυτό το πείραμα επιτευχθεί, μετά γιατί να μην νοικιαστούν - ή και να πουλήθούν ακόμα - η Μακρόνησος και η Γυάρος Γιατί να μην έχει κάποιος το δικαίωμα όπου υπάρχουν κατσάβραχα να κάνει πλατφόρμες και να βάλει σεζλονγκ; Αν παραμείνουμε δέσμιοι αγκυλώσεων και παράλογων απαγορεύσεων η ελληνική κοινωνία θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη πτώχεια και εξαθλίωση".
  • "Αν δίναμε την Ακρόπολη στη διαχείριση των Ιαπώνων να είστε σίγουροι ότι θα λειτουργούσε 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα και δεν θα κλεινόταν ο κόσμος απ’ έξω από τις τρεις. Η Ακρόπολη είναι ένα προιόν που θα έπρεπε να δουλεύει και την Πρωτοχρονιά".

Ειλικρινά,  μας έκαναν μεγάλη εντύπωση όλα αυτά. Κάπου μας άρεσαν, κάπου μας ενόχλησαν και σίγουρα μας προβλημάτισαν. Περιμένουμε και δικά σας σχόλια.

1 σχόλιο:

  1. Αν και δεν έχω διαβάσει όλη τη συνέντευξη, από τα λίγα αποσπάσματα που αναδημοσιεύετε, θεωρώ ότι έτσι θα έπρεπε να αντιδρούν και οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Δυστυχώς σπάνια διαβάζουμε τόσο ξεκάθαρες θέσεις, απλά διατυπωμένες και μέσα στην καρδιά του θέματος. Συγχαρητήρια στον κ. Βακάκη και στο blog σας που προβάλλει το θέμα!!!
    Βασίλης Χαιρόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή