Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

"Ειδικές οικονομικές ζώνες": Καλή η ιδέα, αλλά ποιου είναι;


Ενδιαφέρουσα δείχνει εκ πρώτης άποψης, η ανακονωθείσα από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη πρόθεση δημιουργίας "Ειδικών οικονομικών ζωνών" με φορολογικά και διοικητικά κίνητρα και με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Μόνο που επειδή κάτι μας θύμιζε...

...και το διερευνήσαμε, ανακαλύψαμε ότι ο πρώτος που μίλησε για τέτοιου είδους “ζώνες” δεν ήταν άλλος από τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο της Γερμανίας, τον φίλτατο Φίλιπ Ρέσλερ!
Σημειώναμε, μεταξύ άλλων, στις 28 Ιουλίου 2011: “Όπως έγραψε η εφημερίδα «Χανόβερσε Αλγκεμάινε» (Hannoversche Allgemeine) σε έγγραφο, που έχει συντάξει το επιτελείο του Ρέσλερ, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσουν τη δημιουργία τεσσάρων περιοχών-μοντέλων στην Ελλάδα, στις οποίες θα μπορούσε να προωθηθεί η εγκατάσταση διεθνών, ευρωπαϊκών και ελληνικών επενδύσεων
Προς τούτο, δε, εισηγούνται τη δημιουργία, για αυτές τις περιοχές ενός "ιδιαίτερου νομοθετικού πλαισίου”...
Τυχαίο; Μπορεί.
Σύμφωνα με την εκδοχή Χατζηδάκη, πάντως, οι ζώνες θα προσφέρουν στους επενδυτές σημαντικά ανταγωνιστικά κίνητρα με πληρη σεβασμό όμως στον εργασιακό νόμο. Η χώρα μας, όπως είπε, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει το "πράσινο φως" για την κίνηση.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη οι ζώνες αυτές θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού καθεστώτος που θα προσελκύει τις επενδύσεις και θα αυξήσει τις εξαγωγές.
Tο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η προετοιμασία σχετικών οικονομοτεχνικών μελετών που πρόκειται να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου