Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Η επερώτηση, το τρίπτυχο Γερουλάνου και η τουριστική πραγματικότητα (ανάγνωσμα Σαββατοκύριακου...)

Τρεις ώρες και κάτι κράτησε στη Βουλή η χθεσινή συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Ν.Δ. για τον Τουρισμό, πλην όμως, ελάχιστα άξια αναφοράς, από πλευράς ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος, προέκυψαν. Ερωτώντες και ερωτώμενοι, μάλλον...



...παρέμειναν εντός ίδιων προσδοκιών και επιδιώξεων, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, να απολαμβάνουν δύο πλεονεκτημάτων..
Πρώτον, λόγω σύνθεσης –πλην της τομεάρχου O. Κεφαλογιάννη, ήταν πρώην υπουργοί ή στελέχη διαφορετικών κυβερνητικών τομέων αλλά συναρμοδιότητας με τον τουρισμό, π.χ. Χατζηδάκις, Καλαφάτης, Μουσουρούλης, Κεφαλογιάννης κ.λπ.- έθιξαν ζητήματα και έθεσαν θέματα επί των οποίων ο ερωτώμενος υπουργός Π. Γερουλάνος, φάνηκε ανέτοιμος ή απρόθυμος να τοποθετηθεί εις βάθος και κατά ουσία.
Δεύτερον, είναι περισσότερο από εμφανές το κενό πολιτικής που έχει προκαλέσει η απουσία Α. Γκερέκου, καθώς ό,τι είχε δρομολογηθεί και προχωρήσει σε κάποιο σχετικό στάδιο ωριμότητας, τόσο εντός του τομέα Τουρισμού όσο και σε επίπεδο συναρμοδιοτήτων, μοιραία έχει «παγώσει» ή επανεξετάζεται. Τουλάχιστον μέχρις ότου πάρει «μπροστά» ο διάδοχος της. Αυτό το κενό είναι ιδιαίτερα αισθητό στην αγορά και σε αυτό «πάτησαν» οι βουλευτές της Ν.Δ. για μεγάλο μέρος της κριτικής τους.
Ο κ. Γερουλάνος, από την άλλη πλευρά, επιχείρησε ένα τρίπτυχο πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής:
Πρώτον, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα συναινετικός, αποφεύγοντας ξεκάθαρα να ασκηθεί στο εύκολο, εν προκειμένω, πεδίο κριτικής και στιγματισμού πολιτικών και πρακτικών των κυβερνήσεων Ν. Δ., ιδίως επί θητείας Κ. Μάρκοπουλου. Θα αρκούσαν λίγα «δεικτικά» απλώς, σχόλια και ορισμένες επικλήσεις «στοιχείων» για να «ρίξει την μπάλα στις κερκίδες» και να οδηγήσει αλλού τη συζήτηση. Δεν το έκανε και ως προς αυτό κέρδισε τις εντυπώσεις. Ως βάση συναίνεσης, δε, xρησιμοποίησε την έξοδο από την κρίση και φυσικά το πρόγραμμα «You in Greece»...
Δεύτερον, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις επιπτώσεις της κρίσης και στην αρνητική δημοσιότητα που εισέπραξε  η χώρα, καθώς και στην πρωτόγνωρη, ομολογουμένως, προσπάθεια αναβάθμισης της παρουσίας της Ελλάδας στο διαδίκτυο και στα social media. 
Τρίτον, προσπάθησε να δείξει ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία και εποικοδομητικές συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα και τους φορείς της τουριστικής αγοράς επί διαφόρων  ζητημάτων που απασχολούν τον τουρισμό.
Το εγχείρημα περί συναίνεσης, στο οποίο έδωσε και μεγαλύτερη βαρύτητα, απλά «κατέρρευσε» όχι ακριβώς από την πολιτική δεινότητα των βουλευτών της Ν.Δ. αλλά υπό το βάρος των φλεγόντων ζητημάτων πολιτικής που ανέδειξαν, ζητήματα που ταλανίζουν σήμερα τον τουριστικό κόσμο, και τα οποία απλά παραμένουν ανεπίλυτα. Το ότι μπορεί τα ζητήματα αυτά να μην είναι αποκλειστικά αρμοδιότητας του κ. Γερουλάνου, δεν αλλάζει την ουσία. Έχει και αυτός το μερίδιο ευθύνης του.
Είναι δε ευνόητο ότι όταν επί οκτώ μήνες δεν έχει υπάρξει ούτε μία παρέμβαση ουσίας, μια «τομή», μια ρηξικέλευθη απόφαση στον τουρισμό, ούτε μία ολοκληρωμένη δράση στοχευμένης κυβερνητικής πολιτικής, τότε ουδείς από την ηγεσία του τομέα Τουρισμού, μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα και να κοιτάζει με νόημα προς τους εν κυβέρνηση συναδέλφους του...
Κλείνοντας (προς το παρόν, αφού θα επανέλθουμε μόλις εξασφαλίσουμε τα πρακτικά) απορούμε γιατί συνεργάτες του κ. Γερουλάνου, στην επικοινωνία τους με δημοσιογράφους «σχολίαζαν» - μετάφραση δημοσιογραφική: επιζητώντας να προκαλέσουν σχόλια, όπως αυτό που «πέρασε» σε παραπολιτικές στήλες ορισμένων εφημερίδων- το ότι δεν συμμετείχαν στη συζήτηση της επερώτησης οι πρώην υπουργοί Τουρισμού της Ν.Δ.! Από όλη αυτή τη συζήτηση, δηλαδή και από όλα αυτά που είπε ή άκουσε ο κ. Γερουλάνος, αυτό επελέγη ως σημείο άξιο μνείας και αναπαραγωγής;
(Σας ζαλίσαμε Σαββατιάτικα, αλλά σκεφθείτε και εμάς που κατεβάσαμε κοτζάμ ανάλυση υπό 35 βαθμούς...) 

   
Share |

1 σχόλιο:

  1. Καλή η ανάλυση, παρά το ότι είναι Σάββατο και έχει ακόμα ζέστη, αλλά παραλείψατε κάτι πολύ σημαντικό, κατά την άποψή μου. Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε σε μέτρα που υποτίθεται ότι έλαβε η κυβέρνηση. Εννοούσε βέβαια τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός πριν από περίπου δύο μήνες - αναστολή τελών αεροδρομίων, άρση καμποτάζ κ.λπ.- και τα οποία ακόμα τα...περιμένει ο τουριστικός κόσμος.
    Οπότε, καλές οι αναλύσεις, αλλά να μην προσπερνάμε και τις πραγματικές διαστάσεις των ζητημάτων, το τι γίνεται στην ΠΡΑΞΗ και στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, αδέρφια, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή