Δεν μας έκαναν εντύπωση τόσο οι επισημάνσεις της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ για τις συνθήκες και τις αιτίες της οικονομικής κακοδαιμονίας της Ελλάδας, όσο το παράδειγμα το οποίο επέλεξε για να τις αναδείξει. Ανέφερε χαρακτηριστικά...
... τον τομέα του τουρισμού, επισημαίνοντας πως, ενώ πριν 15 χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν μπροστά από την Τουρκία, αυτή την έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό, ανεβάζοντας την ποιότητα και επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο σε όλη τη διάρκεια του έτους και από αυτό το παράδειγμα, όπως σημειώνει, μπορεί κανείς να καταλάβει το τι συνέβη!
Επί της αρχής, συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Και θυμόμαστε και κάναν-δυό, άντε τρεις, τουριστικούς συντάκτες που όταν άρχισαν να γράφουν ακριβώς τότε για τα θεαματικά άλματα του τουρκικού τουρισμού, σε υποδομές, στρατηγική, σχεδιασμό, επενδύσεις και marketing και να προειδοποιούν ότι “κάτι γίνεται απέναντι και προσέξτε”, διάφοροι, τότε τουριστικοί παράγοντες,τους έλεγαν ότι είναι “άσχετοι” και “υπερβολικοί”...
Ας είναι.
Κατά τα άλλα, τόσο η ίδια η υπουργός όσο και ο επικεφαλής του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Κ. Άιγκινγκερ στην κοινή συνέντευξη-συζήτηση στην "Ντερ Στάνταρντ" επισήμαναν ως βασική αιτία των άσχημων συνθηκών στην Ελλάδα, τον υπέρογκο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος από δημόσιους υπαλλήλους και τη σπατάλη του εύκολα δανεισμένου χρήματος πριν την κρίση.
Επί αυτών, σηκώνει κουβέντα το ζήτημα αλλά γενικά δεν έχει άδικο.
Από την πλευρά του ο Άιγκινγκερ - ο οποίος πέρασε πρόσφατα τις διακοπές του στην Ελλάδα - τόνισε πως οι Έλληνες αντιμετωπίζουν μαζικά προβλήματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι παλιές γενιές κυριαρχούν στην κοινωνία, η νεότερη γενιά αδυνατεί ή δεν θέλει να δραστηριοποιηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου