Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Συνθήκη Schengen: Πρόταση Ε.Ε. για "προσωρινή έξοδο" χωρών- και μαντέψτε ποιά εννοούν πρώτη!


Από την πρώτη στιγμή που βγήκε στον “αέρα”, από το newswire του Dowjones, νωρις το μεσημέρι, η πληροφορία περί πρότασης τροποποίησης της Συνθήκης Σένγκεν ούτως ώστε να εξαιρούνται αυτής προσωρινά χώρες που δεν πληρούν...

...τις προυποθέσεις υποδοχής και διακίνησης λαθρομεταναστών, "φωτογραφίζοντας" ή και αναφέροντας ανοικτά στην Ελλάδα, προσπαθήσαμε να μάθουμε περισσότερα και να καταλάβουμε τις ακριβώς συμβαίνει.
Οπως θα διαβάσετε και στα θέματα όπως μεταφράζονται και από τα ελληνικά media, πρόκειται για πληροφορίες για προτάσεις που θα υποβάλει η Ευρωπαική Επιτροπή για την τροποποίηση της Συνθήκης.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν γίνουν δεκτές, θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία έγκρισης από τις χώρες μέλη, να τεθούν σε ισχύ και στη συνέχεια να ζητηθεί και να συμφωνηθεί η εφαρμογή της “εξαίρεσης” ή της αναστολής, διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες των Financial Times, αποκαλείται, ήδη, η “ρήτρα της Ελλάδας”!
Μία πρώτη σκέψη: σε επίπεδο διακίνησης προσώπων - τα αγαθά προφανώς είναι το άλλο σοβαρό ζήτημα αυτής της ιστορίας - μία τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει ότι θα μεταβληθούν οι συνοριακοί έλεγχοι από την Ελλάδα προς τις χώρες της Ε.Ε.. Και κάτι τέτοιο φυσικά θα επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα, σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως και καταστροφικά.
Από την άλλη πλευρά, δεν γνωρίζουμε τι θα αλλάξει σε όσους Ευρωπαίους από χώρες- μέλη της Ε.Ε. θα θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. 
Εάν δεν γίνουν πιο αυστηρές οι υφιστάμενες διαδικασίες, τότε αυτό, σε συνδυασμό με την πιο ελεύθερη πρόσβαση που θα αποκτήσουν αυτομάτως για την Ελλάδα οι κάτοικοι χωρών όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Κίνα, οι Αραβικές χώρες, η Τουρκία κ.λπ., τότε, θεωρητικά πάντα, τουλάχιστον για τον τομέα του τουρισμού, μία τέτοια εξέλιξη δεν ακούγεται και τόσο αρνητική.
Απομένει να ακούσουμε από πιο επίσημα χείλη της Ε.Ε. τι ακριβώς (μας ) ετοιμάζουν πάλι...
Η πρώτη αναμετάδοση σε ελληνικό μέσο, στον capital.gr εδώ και μία από τις μεταγενέστερες στο "Βήμα", εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου