Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Περί προσχεδίων, νομοσχεδίων και άλλων ζητημάτων...


Επειδή το θέμα του (προ)νομοσχεδίου για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και την τουριστική κατοικία ενδιαφέρει πολύ κόσμο και μέχρις ότου πάρει (επιτέλους) το δρόμο του, θα θέλαμε...

...να σας επισημάνουμε πέντε σημεία ενδιαφέροντος. Δύο επί της “αρχής” και τρία επί των... “άρθρων”.
Επί της “αρχής”:
Πρώτον, επειδή μαθαίνουμε ότι κάποιοι αμφιβάλουν ή αμφισβητούν ή δεν ξέρουμε τι άλλο, προσχέδιο υπάρχει, είναι το τρίτο (που ξέρουμε εμείς, τουλάχιστον) και ουσιαστικά είναι ένα έτοιμο προς διαβούλευση νομοσχέδιο. Κάποιες πηγές μας, εντός της κυβέρνησης, μας λένε ότι ο Π. Γερουλάνος, αν και όταν το αποφασίσει, θα πρέπει να το παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο και ευθύς αμέσως μετά να το βγάλει σε διαβούλευση. 
Δεύτερον, αυτά που ακούγονται και γράφονται για “εξοχική κατοικία” ή παραθεριστική κατοικία, δηλαδή ανάπτυξη αυτόνομης κατοικίας που θα προσφέρεται προς πώληση σε ξένους, δεν υπάρχουν σε αυτό το νομοσχέδιο. 
Και δεν θα μπορούσε να υπάρχει, άλλωστε, καθώς αυτού του είδους η επένδυση-προιόν εντάσσεται στο καθεστώς της ιδιωτικής πολεοδόμησης και την αρμοδιότητά της έχει αποκλειστικά και μόνον το ΥΠΕΚΑ. Μην τα μπερδεύουμε, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες και για αυτό το σχέδιο, το οποίο εξ όσων γνωρίζουμε "παίζει" μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ.
Επί των “άρθρων”:
Πρώτον, διευκρινίζεται ρητά και ξεκάθαρα ότι η επενδυτική δαπάνη των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια εκμίσθωση τμημάτων των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων ή των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας δεν μπορεί να υπάγεται στις διατάξεις της αναπτυξιακής νομοθεσίας. Κοινώς, δεν υπάρχουν επιδοτήσεις για αυτά.
Δεύτερον, κυρίως ως προς τις αδειοδοτήσεις, περιβαλλοντικές και πολεοδομικές, (μολονότι απλουστεύονται) όσο και ως προς τα περισσότερα νέα μέτρα, απαιτούνται πλέον ΚΥΑ του ΥΠΠΟΤ και του ΥΠΕΚΑ. Αυτές οι ΚΥΑ δεν προβλέπονταν στο προηγούμενο προσχέδιο.
Τρίτον, όλες οι προβλεπόμενες μορφές επενδύσεων, αναφέρεται ρητά ότι ως προς τη χωροθέτησή τους εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις των εγκεκριμένων χωροταξικών πλαισίων εθνικού ή περιφερειακού επιπέδου και τις χρήσεις γης και λειτουργίες της ευρύτερης περιοχής. Εδώ πρακτικά μπορεί να τεθεί ζήτημα χρόνων και διαδικασιών, αλλά ας αναμένουμε τις τελικές διατυπώσεις... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου