Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Τουριστική κατοικία- σύνθετα καταλύματα: Έτοιμο για διαβούλευση το προσχέδιο - Αποκαλύπτουμε τις τελευταίες αλλαγές


Με αρκετές βελτιώσεις, τροποποιήσεις και προσθήκες αλλά χωρίς αλλαγή στις βασικές ρυθμίσεις για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, την τουριστική κατοικία και τις τουριστικές επενδύσεις, οριστικοποιείται και είναι σχεδόν έτοιμο πλέον για...



...διαβούλευση το σχετικό προσχέδιο Νόμου “Αδειοδότηση Τουριστικών Επενδύσεων, Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα και άλλες Διατάξεις” που προωθεί - ή τέλος πάντων, προτίθεται να προωθήσει το ΥΠΠΟΤ.
Σύμφωνα με νεότερες (και πάλι, το “αποκλειστικές” δεν μας αρέσει αλλά τέτοιες είναι...) πληροφορίες μας, το τρίτο κατά σειρά προσχέδιο φαίνεtαι ότι θα είναι και το τελικό και αυτό που αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση στα συναρμόδια υπουργεία (σε όσα δεν έχει τεθεί εν γνώση τους) και στους τουριστικούς φορείς.  
Γιατί λέμε "σχεδόν" και "αναμένεται"; Διότι υπάρχει βέβαια μία βασική προυπόθεση: Κατά μία "κυβερνητική" άποψη, θα πρέπει προηγουμένως να παρουσιαστεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο.,,
Τις πρώτες αναλυτικές πληροφορίες για τις ρυθμίσεις που προωθεί - ή τέλος πάντων προτίθεται να προωθήσει- το ΥΠΠΟΤ για τις τουριστικές επενδύσεις και την τουριστική κατοικία, τις διαβάσατε εδώεδώ και εδώ . 
Στο τελευταίο αυτό, λοιπόν, προσχέδιο:
Δεν έχουν επέλθει αλλαγές στην απαιτούμενη έκταση και στον συντελεστή δόμησης για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (mixed use hotels) και για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels), ήτοι:
  • Πρώτον, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (mixed use resorts), θα μπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, σε ποσοστό έως 35% της συνολικά δομούμενης επιφάνειας. Το καθεστώς ιδιοκτησίας και μακροχρόνιας μίσθωσής τους θα ορίζεται και θα διέπεται από Κανονισμό Συνιδιοκτησίας και Λειτουργίας που θα εγκρίνεται με υπουργική απόφαση. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά και υφιστάμενες τουριστικές επενδύσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αλλά βάση παραγράφου που προστέθηκε στο τελευταίο προσχέδιο, και τουριστικές επενδύσεις που θα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης όταν θα ισχύσει ο συγκεκριμένος Νόμος και που πληρούν τις προυποθέσεις που ορίζονται. 
  • Δεύτερον, τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels). Ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, επί τμημάτων των οποίων θα επιτρέπεται η σύσταση οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών και η μακροχρόνια εκμίσθωσή τους σε τρίτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα παραχωρούν στον φορέα της τουριστικής επιχείρησης για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (π.χ. 6 μήνες ετησίως) για εκμετάλλευση και το λιγότερο για 20 έτη. Οι επενδύσεις αυτές θα μπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 100 στρεμμάτων και πάλι έως το 35% της δόμησης.

Ο συντελεστής δόμησης για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,15 της συνολικής επιφάνειας (αν ακούγατε τόσες μέρες τώρα την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να μιλάει για “περιορισμένους” και “μειωμένους” - σε σχέση με το ισχύον 0,2 - συντελεστές, ήταν απλώς πολιτικός ελιγμός, καθώς στα προσχέδια του ΥΠΠΟΤ, ο συντελεστής ήταν από την αρχή στο 0,15...).
Διατηρείται, επίσης, η πρόβλεψη ότι αν ο συντελεστής δεν υπερβαίνει το 0,1 τότε το ποσοστό κατοικιών καθορίζεται στο 45% της συνολικά δομούμενης επιφάνειας. 
Για τα γκολφ
Σύμφωνα με το προσχέδιο, στην έννοια των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων υπάγονται και τα τουριστικά συγκροτήματα γκολφ, τα οποία περιλαμβάνουν αποκλειστικά τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, κοινόχρηστους χώρους εξυπηρέτησης των πιο πάνω κατοικιών, σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις γηπέδου γκολφ 18 τουλάχιστον οπών. 
Η δημιουργία τουριστικών συγκροτημάτων γκολφ επιτρέπεται σε γήπεδα με εμβαδόν ίσο ή μεγαλύτερο των 700 στρεμμάτων. Εφόσον η επιφάνεια του γηπέδου  υπερβαίνει τα 800 στρέμματα, η δημιουργία των συγκροτημάτων επιτρέπεται μόνον σε οργανωμένους υποδοχείς που χαρακτηρίζονται και οριοθετούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 2545/1997 ή τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 2742/1999, όπως ισχύουν. 
Με απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 3 του ν. 2742/1999 καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η χωροθέτηση τέτοιων τουριστικών συγκροτημάτων με στόχο τη δημιουργία της αναγκαίας για τη χώρα υποδομής σε οργανωμένους προορισμούς γκολφ (golf destinations ή golf clusters). 
Τα τουριστικά συγκροτήματα γκολφ υπόκεινται στους όρους και περιορισμούς της εκτός σχεδίου δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων του από 20/28.1.1988 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 61 Δ΄), όπως ισχύει. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,02 και είναι ενιαίος για το σύνολο του τουριστικού συγκροτήματος γκολφ. Για τον υπολογισμό της μέγιστης εκμετάλλευσης και των λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης, η έκταση του τουριστικού συγκροτήματος γκολφ νοείται ως ενιαίο σύνολο. 
Περί απόσυρσης και κατεδάφισης
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εδώ υπάρχουν δύο σημαντικές αλλαγές:
Πρώτον, η απόσυρση... αποσύρθηκε! Στη θέση της προέκυψε η επιβολή “ειδικού ετήσιου τέλους επιβάρυνσης του περιβάλλοντος” στη λογική του “ο εγκαταλείψας... πληρώνει”.
Ποιοί θα πρέπει να το καταβάλουν; Οι κύριοι των τουριστικών καταλυμάτων τα οποία (προβλέπονται στις περιπτώσεις α, β και γ της παραγράφου 1 Α του άρθρου 2 του ν. 2160/1993) και βρίσκονται εντός ή εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως και εκτός ορίων οικισμών που προϋφίστανται του έτους 1923, τα οποία έχουν να λειτουργήσουν σύμφωνα με την σχετική άδεια λειτουργίας τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι (20) ετών έως την έναρξη ισχύος του νόμου (αυτού). 
Το τέλος επιβάλλεται εφόσον τα ανωτέρω καταλύματα δεν επαναλειτουργήσουν σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας τουριστικής νομοθεσίας εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου (αυτού) και για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν σε εγκατάλειψη.
Το τέλος είναι ίσο με ποσοστό 10% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών και καταβάλλεται εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την ως άνω ημερομηνία, ολόκληρο ή τμηματικά σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 10%.
Το τέλος κατατίθεται υπέρ του «Πράσινου Ταμείου».
Ως προς την κατεδάφιση, σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια, προβλέπεται απλά η το δικαίωμα χρήσης συντελεστή δόμησης έως 0,1 για τη δημιουργία νέων τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων ή κατοικιών, οι οποίες θα συνδέονται υποχρεωτικά με τουλάχιστον μία εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής.
Υπενθυμίζουμε ότι η ρύθμιση αυτή αφορά σε καταλύματα (τα οποία προβλέπονται στις περιπτώσεις α, β και γ της παραγράφου 1 Α του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 και βρίσκονται εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως και εκτός ορίων οικισμών που προϋφίστανται του έτους 1923) που έχουν ανεγερθεί και λειτουργήσει με βάση νόμιμη άδεια για τουλάχιστον 15 χρόνια και δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση για πάνω από 10 χρόνια (άλλως, επιστρέφεται το αντίστοιχο ποσό).
Για τις ΠΟΤΑ
Οι βασικές κατευθύνσεις παραμένουν ίδιες: Η ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια γηπέδου για τη δημιουργία ΠΟΤΑ ορίζεται στα 300 στρέμματα. Εφ’ όσον στην έκταση της ΠΟΤΑ περιλαμβάνεται γήπεδο γκολφ 18 οπών, η ελάχιστη επιφάνεια προσαυξάνεται σε 800 στρέμματα. 
Ο καθορισμός (επιτρεπόμενες χρήσεις γης, προβλεπόμενες εγκαταστάσεις, φορείς ίδρυσης και εκμετάλλευσης) των ΠΟΤΑ θα γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα (μέχρι σήμερα, με Υπουργική Απόφαση), πρόβλεψη που εκτιμάται ότι θα βελτιώσει τη θεσμική τους συμβατότητα και διατηρείται η πρόβλεψη για τη δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικής κατοικίας.
Για τον ΕΟΤ
Τροποποιήσεις έχουν επέλθει στα άρθρα για τον ΕΟΤ και τις αδειοδοτήσεις.
Αντί για τη σύσταση δύο νέων Υπηρεσιών στον ΕΟΤ, της Ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Τουριστικών Επενδύσεων καθώς και Αυτοτελούς Πολεοδομικού Γραφείου, προβλέπεται πλέον η σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, στην οποία θα συσταθεί Πολεοδομικό Γραφείο.
Προβλέπεται επίσης η σύσταση μικτής Κεντρικής Συντονιστικής Ομάδας Αδειοδότησης για τις τουριστικές επενδύσεις, αποτελούμενη από εκπροσώπους και υπηρεσιακά στελέχη των ΥΠΠΟΤ και ΥΠΕΚΑ που εμπλέκονται στη διαδικασία χωροθέτησης και αδειοδότησης των τουριστικών επενδύσεων
Αυτά προς το παρόν, θα έχουμε και κάποια περισσότερα στοιχεία τη Δευτέρα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου