Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Τουριστική κατοικία, condo hotels, απόσυρση ή κατεδάφιση παλαιών κτιρίων, Γραφείο Επενδύσεων στον ΕΟΤ - Αποκαλύπτουμε όλες τις νέες ρυθμίσεις για τις τουριστικές επενδύσεις!



Ρυθμίσεις-τομές, όπως η από καιρού αναμενόμενη θεσμοθέτηση της τουριστικής κατοικίας αλλά και των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας, η απόσυρση με αλλαγή χρήσης ή κατεδάφιση παλαιών ξενοδοχείων και καταλυμάτων και η ενίσχυση του ρόλου του ΕΟΤ στην...

απλούστευση της διαδικασίας υποδοχής και αδειοδότησης επενδύσεων, περιλαμβάνει το πακέτο των ρυθμίσεων που προωθεί το ΥΠΠΟΤ και στο οποίο αναφέρθηκε τη Δευτέρα και ο Π. Γερουλάνος.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας (δεν μας αρέσει το «αποκλειστικές» αλλά εν προκειμένω είναι εντελώς έτσι), το σχετικό νομοσχέδιο –τελικά θα είναι ένα – «Αδειοδότηση Τουριστικών Επενδύσεων, Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα και άλλες διατάξεις» έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί και θα προωθηθεί προς Δημόσιας Διαβούλευση εντός των επομένων ημερών.
Μεταξύ άλλων προβλέπει:
Εισάγει δύο νέους τύπους επενδύσεων.
Πρώτον, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (mixed use resorts), τη γνωστή μας τουριστική κατοικία, τα οποία θα μπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, σε ποσοστό έως 35% της συνολικά δομούμενης επιφάνειας (θα υπάρχουν, όμως διαβαθμίσεις, ανάλογα με τη χρήση του συντελεστή δόμησης). Το καθεστώς ιδιοκτησίας και μακροχρόνιας μίσθωσής τους θα ορίζεται και θα διέπεται από Κανονισμό Συνιδιοκτησίας και Λειτουργίας που θα εγκρίνεται με υπουργική απόφαση.
Η ρύθμιση αυτή θα αφορά και υφιστάμενες τουριστικές επενδύσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Πολύ σημαντικό είναι ότι προβλέπεται η ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών και σε επενδύσεις που αφορούν στη δημιουργία γηπέδων γκολφ, τουλάχιστον 18 οπών και σε ελάχιστη έκταση 800 στρεμμάτων (με δεδομένο ότι ένα γήπεδο γκολφ απαιτεί περίπου 600 στρέμματα).
Δεύτερον, τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels). Ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, επί τμημάτων των οποίων θα επιτρέπεται η σύσταση οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών και η μακροχρόνια εκμίσθωσή τους σε τρίτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα παραχωρούν στον φορέα της τουριστικής επιχείρησης για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (π.χ. 6 μήνες ετησίως) για εκμετάλλευση και το λιγότερο για 20 έτη.
Οι επενδύσεις αυτές θα μπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 100 στρεμμάτων και πάλι έως το 35% της δόμησης.
Προβλέπονται επίσης:
Η απόσυρση παλαιών τουριστικών καταλυμάτων, άνω της 20ετίας, με αλλαγή χρήσης.
Η μερική ή ολική κατεδάφιση παλαιών τουριστικών καταλυμάτων, τουλάχιστον 20ετίας. Το νέο στοιχείο, εδώ, είναι η δυνατότητα που θα παρέχεται για δικαίωμα χρήσης με τον μισό συντελεστή δόμησης για τη δημιουργία τουριστικής κατοικίας, υπό την προυπόθεση ότι θα συνοδεύονται από μία τουλάχιστον εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής (π.χ. spa).
Με τις ρυθμίσεις αυτές μπορεί να μην ανττιμετωπίζεται συνολικά και σφαιρικά η βελτίωση της χωροταξικής και πολεοδομικής εικόνας κορεσμένων τουριστικά περιοχών, ωστόσο, είναι μία πολύ σωστή και "γενναία παρέμβαση", τουλάχιστον για την "απαλλαγή" πολλών περιοχών από πληθώρα "άθλιων" κτιρίων και "κουφαριών" τουριστικών καταλυμάτων.
Για τη διαδικασία αδειοδοτήσεων, προβλέπεται δραστικός περιορισμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών αλλά επιπρόσθετα προβλέπεται η σύσταση δύο νέων Υπηρεσιών στον ΕΟΤ, η Ειδική Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Τουριστικών Επενδύσεων καθώς και Αυτοτελές Πολεοδομικό Γραφείο.
Ειδικά ως προς το τελευταίο, αν υλοποιηθεί σωστά εκτιμάται οτι θα συμβάλλει καίρια στην επίλυση πολλών γραφειοκρατικών δυσκολιών και αγκυλώσεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η σύνταξη και οριστικοποίηση του νομοσχεδίου επισπεύστηκε την τελευταία εβδομάδα και του δόθηκε χαρακτήρας επείγοντος, καθαρά λόγω Τρόικας και Μνημονίου.
Είναι δε πολύ σημαντικό ότι οι βασικές ρυθμίσεις του τυγχάνουν της συναίνεσης ορισμένων πολύ βασικών υπουργών του κυβερνητικού επιτελείου...
Σε λίγο συνεχίζουμε με ένα ακόμα θέμα τεράστιας επενδυτικής σημασίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου