Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Υδατοκαλλιέργειες: Αναστάτωση σε τουριστικές περιοχές από το τελικό Σχέδιο!


Ο επίμαχος Χάρτης με τις Π.Ο.Α.Υ. 

Μάλλον «εκρηκτικές» διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα των υδατοκαλλιεργειών, στο οποίο αναφερθήκαμε προ ημερών.  Στην τελική μορφή του χάρτη του Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών - μόλις μας τον έστειλαν συνεργάτες που παρακολουθούν στενά το όλο θέμα - τον οποίο υπέβαλε για γνωμοδότηση το ΥΠΕΚΑ στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη…

…οι ενστάσεις και οι θέσεις των φορέων των περιοχών που αντιδρούν στην ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου, ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω κατάληψης των υπαλλήλων του Υπουργείου και προγραμματίστηκε τελικά για την ερχόμενη Πέμπτη στις 10.00 πρωί.
Μπορείτε να κατεβάσετε τον χάρτη
σε υψηλή ανάλυση
εδώ
Μετά τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου (η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα), το Σχέδιο της ΚΥΑ θα προωθηθεί στους οχτώ συναρμόδιους Υπουργούς (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Σηφουνάκης, Χ. Καστανίδης, Ε. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοϊδης, Κ. Σκανδαλίδης, Ι. Ραγκούσης και Π. Γερουλάνος), μετά την υπογραφή από τους οποίους το Χωροταξικό Πλαίσιο θα θεσμοθετηθεί.
Ο Χάρτης που δημοσιεύουμε είναι ο χάρτης που έχει προκύψει μετά από τη διαβούλευση και αφού, υποτίθεται, ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις των φορέων που αντέδρασαν στις προβλέψεις του Πλαισίου, και δεν αναμένεται να υποστεί επιπλέον αλλαγές.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια επανάληψη του αρχικού χάρτη και με μία πρώτη ματιά φαίνεται ότι δεν εξαιρέθηκε ούτε μία από τις περιοχές που επί μήνες διακηρύττουν την άρνησή τους να μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες.
Οι περιοχές της χώρας που τους τελευταίους μήνες έκαναν αγώνα για την εξαίρεσή τους, όπως π.χ. η Επίδαυρος, ο Πόρος Τροιζηνίας, η Σαλαμίνα, ο Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος, το Μαρμάρι κ.α. , παραμένουν στην κατηγορία των Π.Ο.Α.Υ.
Σε μερικές από τις περιοχές αυτές βέβαια, μίκρυναν οι χρωματισμοί που επισημαίνουν την έκτασή των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως «ιδιαίτερα ανεπτυγμένες» (κατηγορία Α), χωρίς ωστόσο η μείωση να είναι ουσιαστική (αποχρωματίζεται το πέλαγος και όχι οι ακτές), ενώ δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι οι Π.Ο.Α.Υ που θα θεσμοθετηθούν δεν θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Σύμφωνα με ανθρώπους που ασχολούνται με το θέμα οι χρωματικές αυτές αλλαγές κρίνονται απόλυτα «υποκριτικές και παραπλανητικές».
Όπως αναφέραμε και προ ημερών, πρόκειται για ένα ζήτημα που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τουριστική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές και που μέχρι τώρα δεν είχε λάβει την δέουσα προσοχή. Πέραν φυσικά και του ευνόητου πολιτικού ζητήματος που προκύπτει.
Για να δούμε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου