Επειδή την βλέπουμε να έρχεται η “πατάτα”, το επισημαίνουμε από τώρα για να θορυβήσουμε και τους τουριστικούς φορείς. Το μείζον ζήτημα της ανάγκης αναθεώρησης της Συνθήκης Schengen, μπερδεύεται επικίνδυνα στην Ελλάδα και δίνουμε...
...την εικόνα να προτάσσουμε δύο “φωνές”.
Χθες, βάσει των αποφάσεων των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, παραπέφθηκε για τον Ιούνιο, σε επόμενες συνόδους, το θέμα της αναθεώρησης της συνθήκης Σένγκεν, που απασχόλησε τους, στο περιθώριο του Συμβουλίου.
Ελλάδα, Βέλγιο και Σουηδία απέρριψαν την πρόταση για προσωρινή άρση του καθεστώτος ελεύθερης μετακίνησης, ενώ αντιθέτως Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία την προώθησαν. Οι υπόλοιπες χώρες τήρησαν στάση αναμονής.
Η μία διάσταση είναι ότι έχει να κάνει με τη λαθρομετανάστευση και την είσοδο λαθρομεταναστών στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών συνόρων προς ανατολάς, κυρίως και τα θαλάσσια μέτωπα.
Αυτό το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Χθες, ο κ. Χρυσοχοίδης βγήκε στα media με αναφορές του στυλ "η Ελλάδα καταγγέλει τις επιθέσεις κατά της Συνθήκης Σένγκεν"...
Η άλλη διάσταση είναι η διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων σε πολίτες χωρών που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα για τουρισμό, αναψυχή ή άλλους παρεμφερείς λόγους, π.χ. συμμετοχή σε συνέδρια και διοργανώσεις.
Αυτό το θέμα, το χειρίζεται το ΥΠΠΟΤ και εισηγείται σχετικά, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη και η μεγάλη υποστήριξη στη σχετική πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Εδώ η Ελλάδα βγαίνει στα διεθνή media με αναφορές για "συστράτευση της Ελλάδας στην προσπάθεια για αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν".
Στη μία περίπτωση, εννοείται ο έλεγχος των συνόρων ως προς τις ροές λαθρομεταναστών, στην άλλη περίπτωση, η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων.
Και το θέμα δεν είναι τι λέμε εμείς εδώ μεταξύ μας, το θέμα είναι τι μηνύματα περνάμε στα ξένα media και στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε Βρυξέλλες και αλλού και πως.
Τον γενικό συντονισμό, επομένως, πρέπει να τον έχει το ΥΠΕΞ. Διότι υπάρχει και το θέμα της ελεύθερης διακίνησης των Ελλήνων προς την Ε.Ε. και των κατοίκων της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και αυτό το ζήτημα δεν είναι για να παίζει κανείς.
Χρειάζεται πολύ σοβαρός συντονισμός και συνεννόηση μεταξύ των τριών πλευρών.
Ευτυχώς, κερδήθηκε χρόνος λίγων εβδομάδων πριν ξανατεθεί το ζήτημα σε επίπεδο γραφειοκρατίας Βρυξελλών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου