Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Εξαγγελίες Ν.Δ. για Τουρισμό: Εν αναμονή της εξειδίκευσης


Υπήρχαν μεν αναφορές στον τουρισμό στο “Ζάππειο ΙΙΙ”, αλλά πέραν του ξεκάθαρου σημείου της υπαγωγής ολόκληρου του τουριστικού πακέτου στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 5%, οι περισσότερες άλλες υπήρξαν μάλλον...

...γενικές ενώ πολλές ήταν και οι εξαγγελίες από τις οποίες μπορεί να ωφεληθεί έμμεσα ο τουρισμός.
Ξεψαχνίζοντας το κείμενο της ομιλίας, εντοπίσαμε τις εξής αναφορές:
  • Μέσα σε ενάμιση μήνα από το σχηματισμό κυβέρνησης, θα ανακοινωθούν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του πρώτου χρόνου:
-- “Μαρίνες: η βασική υποδομή του νησιωτικού και αρχιπελαγικού τουρισμού. Στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι αληθινά «χρυσωρυχεία». Σήμερα υπάρχουν ελάχιστες!
-- “Προγράμματα αύξησης του Τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας. Και φορολογικές διευκολύνσεις για όσους ξένους παραμένουν στη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσες χώρες έκαναν τέτοια προγράμματα κέρδισαν πολλά σε Ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα. Ας δούμε δίπλα μας τι συμβαίνει, από την Ισπανία και την Τουρκία ως την Κροατία”. 
  • Και διευκολύνσεις παροχής βίζας σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, η οποία μάλιστα επίμονα ζητά πρόσβαση στην Ελλάδα ακόμα και για θρησκευτικό τουρισμό”.
  • Θα αντικαταστήσουμε το περιβόητο «χαράτσι», με ένα ενιαίο νόμο για ακίνητη περιουσία όπως το ΕΤΑΚ. Το νέο ΕΤΑΚ θα είναι πιο δίκαιο, πιο ελαφρύ για όλους και πιο αποδοτικό για το κράτος”.
  • "Πέρα από την αποδέσμευση των Κοινοτικών κονδυλίων, θα προχωρήσουμε σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών - που υπάρχουν, αλλά σήμερα υπολειτουργούν - όπως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια. Το έκανε η Κύπρος με το αεροδρόμιο της Λάρνακας, που το παραχώρησε στους Κινέζους για μερικές δεκαετίες. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς τα ταχύτερο…"
  • "Αξιοποίηση περιουσίας Δημοσίου και μεγάλων ακινήτων: Θα αναλάβουμε από την αρχή νομοθετικές πρωτοβουλίες για να καθαρίσουν οι τίτλοι τους, οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης. Και στη συνέχεια να μπορούν να υπάρξουν χρηματο-οικονομικά εργαλεία για την αξιοποίησή τους. Μη ξεχνάμε ότι το κράτος έχει το μοναδικό προνόμιο να δημιουργεί υπεραξίες πλούτου, απλώς νομοθετώντας! Αυτό δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ως τώρα. Θα το χρησιμοποιήσουμε. Μη ξεχνάμε, ακόμα. ότι αξιοποίηση δεν σημαίνει «εκποίηση». Και θα σεβαστεί το περιβάλλον…"
Το συνολικό κόστος  των ισοδύναμων μέτρων, κατά τον Α. Σαμαρά, δεν ξεπερνά τα 550 εκατομμύρια. Μεταξύ άλλων, εξήγγειλε και φόρο στα νέα ηλεκτρονικά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Για το ΦΠΑ, πέραν του συντελεστή 5% για ολόκληρο το τουριστικό πακέτο, στις προτάσεις  της Ν.Δ. για το φορολογικό σύστημα, αναφέρεται και οτι οι υπηρεσίες εστίασης θα υπαχθούν στον συντελεστή 9%.
Λεπτομέρειες περιμένουμε να δούμε αναλυτικά στο πρόγραμμα για τον Τουρισμό που φανταζόμαστε ότι θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες, μαζί με τα άλλα τομεακά προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου