Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΙΟΒΕ: Κάθε 100 θέσεις στον τουρισμό, υποστηρίζουν άλλες 130 στην οικονομία


Τα λέμε και τα γράφουμε και τα επικαλούμαστε χρόνια τώρα, αλλά πάντα όταν υπάρχει και μελετητικό υπόβαθρο είναι πολύ καλύτερα. Η τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύει την επίδραση τού τουρισμού στην ελληνική οικονομία, με έμφαση στην απασχόληση. Για παράδειγμα, δείχνει ότι για κάθε 100 θέσεις άμεσης απασχόλησης...
 
....που είναι αποτέλεσμα της τουριστικής δαπάνης και των επενδύσεων, υποστηρίζονται άλλες 130 θέσεις απασχόλησης συνολικά στους κλάδους που αποτελούν τους κυριότερους προμηθευτές των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και σε εκείνους όπου κατευθύνεται, ως καταναλωτική δαπάνη, το εισόδημα των απασχολουμένων (στον τουριστικό τομέα και στους κύριους κλάδους-προμηθευτές).
Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα υποστηρίζει συνολικά 741.000 θέσεις απασχόλησης (446.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι περίπου 320.000 αφορούν στην άμεση απασχόληση και οι υπόλοιπες 126.000 στην έμμεση απασχόληση).
Η απασχόληση στα ξενοδοχεία αποτελεί την πλειοψηφία στον κλάδο των υπηρεσιών παροχής καταλύματος (92%), με τον αριθμό των εργαζομένων στις κατασκηνώσεις-κάμπινγκ και άλλου είδους καταλύματα (π.χ. ξενώνες) να διαμορφώνεται στις περίπου 5.000. Έτσι, η συνολική απασχόληση στον κλάδο παροχής υπηρεσιών καταλύματος ανήλθε στις 64.000 το 2011 με την αναλογία στο σύνολο της απασχόλησης στον τριτογενή τομέα (τομέας των υπηρεσιών) να διαμορφώνεται στο 2%, επίδοση που είναι από τις υψηλότερες στις χώρες-μέλη τής ευρωζώνης.
Με βάση εκτίμηση τού δείκτη «Απασχολούμενοι ανά κλίνη», οι συνολικές θέσεις εργασίας που μπορεί να προσφέρει ο ξενοδοχειακός κλάδος τη θερινή περίοδο προσεγγίζουν τις 208 χιλιάδες. Μάλιστα, προσθέτει το ΙΟΒΕ, ότι η ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, θα έχει σημαντικά οφέλη στην τόνωση τής απασχόλησης, αλλά και στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Όσον αφορά στη διαχρονική εξέλιξη, η τουριστική απασχόληση (με βάση την κύρια θέση εργασίας) κινείται πτωτικά με συνέπεια ο αριθμός των εργαζομένων να έχει μειωθεί συνολικά κατά 11% (ή 40,5 χιλ. εργαζόμενους) την τελευταία τριετία. Η τάση αυτή είναι πιο έντονη στα Ταξιδιωτικά πρακτορεία όπου η κάμψη έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των απασχολούμενων το 2011 (12,1 χιλ.) να έχει υποχωρήσει στο μισό συγκριτικά με το 2006. Η τάση αυτή αποδίδεται κυρίως στην ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον τουρισμό (ηλεκτρονικός τουρισμός), καθώς η διείσδυση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου στην αγορά και πώληση τουριστικών υπηρεσιών, έχει αντικαταστήσει σημαντικά τις υπηρεσίες που στο παρελθόν προσφέρονταν από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. 
Από την άλλη πλευρά, η πορεία της άμεσης απασχόλησης στον τουρισμό σε σύγκριση με κύρια μεγέθη του τουρισμού, ιδιαίτερα με τις τουριστικές εισπράξεις, επιδεικνύει συσχέτιση τουλάχιστον για την τετραετία 2007-2011. Με βάση την ετήσια (ποσοστιαία) μεταβολή η εξέλιξη των μεγεθών αυτών είναι παρόμοια, αλλά διαφέρει η ένταση. Για παράδειγμα, η ανοδική πορεία των εισπράξεων το 2008 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, συνοδεύτηκε από άνοδο της τουριστικής απασχόλησης στη χώρα, σε αντίθεση με το 2009 όπου η απασχόληση στους συναφείς με τον τουρισμό κλάδους ακολουθεί την πτωτική πορεία των αφίξεων και των εσόδων αντίστοιχα.
Όλη τη μελέτη μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου