Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Κατάρ: Καλό το κλίμα, μεγάλο το ενδιαφέρον, αλλά μετ' εμποδίων η πορεία έως το "χρήμα"...


- Μεταξύ άλλων, Αεροδρόμια και μαρίνες στο στόχαστρο των Καταριανών

- Τι δεν ξεχνάει με τίποτα ο Αλ Θάνι

Έχουμε και τις πρώτες αναφορές από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κατάρ. Το κλίμα είναι αρκετά θετικό, οι συζητήσεις ουσιαστικές και αυτό που μας κάνει εντύπωση από όλα μας μεταφέρουν είναι ότι η ελληνική αποστολή κρατάει μία στάση “αξιοπρεπή και σοβαρή”, κρατώντας τις ισορροπίες...

...μεταξύ της εκδήλου και προφανεστάτης ανάγκης για επενδύσεις που έχουμε ως χώρα, αλλά σε ένα πλαίσιο τήρησης κάποιων βασικών προυποθέσεων και προσχημάτων.
Από αυτά που καταλαβαίνουμε και σε δική μας απόδοση, η στάση της Ελληνικής πλευράς είναι ότι βεβαίως και θέλουμε επενδύσεις και δουλειές αλλά όχι και... με “ξεβράκωμα”!
Αυτό, αν είναι όντως έτσι, έχει και θετική και αρνητική πλευρά. Διότι ξέρουμε ότι υπάρχει μία αντίληψη από την πλευρά των Αράβων για τις διαγωνιστικές διαδικασίες και τις διακρατικές συμφωνίες και άλλα παρεμφερή θέματα. Αλλά ειδικά σε περιουσία του Δημοσίου, τα πράγματα δεν είναι και δεν μπορούν να γίνουν και τόσο εύκολα. 
Και επ’ αυτού, επανερχόμαστε και στις επισημάνσεις που κάναμε προχθές, προσθέτοντας και έναν προβληματισμό, περιμένοντας και περισσότερες λεπτομέρειες, για τη φιλοσοφία της πρότασης "βάζετε εσείς 1 δισ. ευρώ, βάζουμε και εμείς άλλο ένα" για την ενίσχυση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων...
Στα πιο “δικά” μας, όπως είπαμε συμμετοχές με ενδιαφέρον σε τουρισμό - πλην φυσικά της υπουργού μας - είναι εκείνες του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, του Ευτύχη Βασιλάκη και σήμερα προσθέτουμε και τον Χ. Ιωάννου, που μπορεί να βρίσκεται εκεί με core business τις κατασκευές, έχει όμως και σημαντικά συμφέροντα στον τουρισμό.
Ενδιαφέρον εντονότερο από πλευράς Εμιράτων άρχισε να εκδηλώνεται για τα  αεροδρόμια, τα μεγάλα περιφερειακά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μας, ξεκίνησε και μία συζήτηση και για το “Ελ. Βενιζέλος”. Εξέλιξη που δεν είχε μπει σε διαδικασία συζήτησης, έστω, μέχρι τώρα.
Σε υποδομές, σημαντικό ενδιαφέρον υπάρχει και για μαρίνες.
Θέμα συζήτησης, πάντως, από την πρώτη μέρα, στην ελληνική αποστολή ήταν τα σχόλια και τα εγκώμια του σείχη  Hamad bin Jassim bin Jabr Al Thani πρωθυπουργού του Εμιράτου για το Costa Navarino. 
Έλεγε στους πάντες ότι έχει το σκάφος του στην Ελλάδα - και ποιος δεν το ξέρει αυτό στην Ελλάδα, βέβαια - και κάποια στιγμή είχε επισκεφθεί το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα για να γευματίσει και τον... κέρασαν! 
Και όπως μας μετέφεραν, το έλεγε με τέτοιο τρόπο που έδειχνε ότι του είχε κάνει πραγματικά τρομερή εντύπωση!
Ε... σειρά του, τώρα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου