Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Νομοσχέδιο ΥΠΟΤ: Τι προβλέπεται για οργανωμένους υποδοχείς, ΠΟΤΑ, γκολφ, condos και όμορα ξενοδοχεία


Σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις που προτείνονται για τις τουριστικές επενδύσεις, τους οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, τις ΠΟΤΑ, τις επενδύσεις γηπέδων γκολφ, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και άλλες περιπτώσεις, όπως τα όμορα ξενοδοχεία. Ειδικότερα...

...μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:
- ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις η διαδικασία και η ελάχιστη  απαιτούμενη επιφάνεια για τον χαρακτηρισμό, τον καθορισμό ή τη δημιουργία υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων
- ως εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής νοούνται και εγκαταστάσεις ειδικών μορφών τουρισμού, όπως μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού, κέντρα αναζωογόνησης, κέντρα ευεξίας και αισθητικής και κέντρα καταδυτικού τουρισμού, καθώς και εγκαταστάσεις και υποδομές ανάδειξης και αξιοποίησης περιβαλλοντικών, γεωλογικών, γεωμορφολογικών, αρχιτεκτονικών, ιστορικών, θρησκευτικών ή πολιτιστικών  στοιχείων της περιοχής, οι οποίες βρίσκονται είτε στο γήπεδο εκμετάλλευσης του σύνθετου τουριστικού καταλύματος είτε και στην ευρύτερη περιοχή αυτού, εφόσον ενσωματώνονται λειτουργικώς στο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα. Η ειδική τουριστική υποδομή ως μέρος σύνθετου τουριστικού καταλύματος είναι προαιρετική, εφόσον ποσοστό 15 % τουλάχιστον της συνολικής δόμησης του σύνθετου τουριστικού καταλύματος αποτελείται από τμήματα εγκαταλελειμμένων οικισμών ή κτίρια και εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής, που έχουν χαρακτηρισθεί μνημεία ή διατηρητέα, αποκαθίστανται με δαπάνες του ιδιοκτήτη του σύνθετου τουριστικού καταλύματος και ενσωματώνονται λειτουργικώς στο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα
- Εφόσον στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα περιλαμβάνεται γήπεδο γκολφ 18 οπών τουλάχιστον, το ποσοστό των δυνάμενων να πωληθούν ή εκμισθωθούν μακροχρονίως τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών προσαυξάνεται σε 60% της συνολικώς δομούμενης επιφάνειας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος εφόσον ο συντελεστής δόμησης που πραγματοποιείται δεν υπερβαίνει το 0,10 και σε 75% αντίστοιχα εφόσον ο συντελεστής δόμησης δεν υπερβαίνει το 0,05.
- Τα ξενοδοχειακά καταλύματα που αποτελούν τμήμα σύνθετου τουριστικού καταλύματος μπορεί να υπάγονται σε καθεστώς χρονομεριστικής μίσθωσης του ν. 1652/1986. Το ποσοστό του ανωτέρω ξενοδοχείου το οποίο επιτρέπεται να υπάγεται σε καθεστώς χρονομεριστικής μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της συνολικής σε κλίνες δυναμικότητάς του προκειμένου περί νέου σύνθετου τουριστικού καταλύματος.
-Επιτρέπεται η δημιουργία ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels) σε όλα τα οικόπεδα, ανεξαρτήτως εμβαδού, και στα γήπεδα με ελάχιστο εμβαδόν 50.000 τ.μ.
-Επιτρέπεται η δημιουργία τουριστικών επαύλεων, ήτοι κατοικιών, ελάχιστου εμβαδού 100 τ.μ., οι οποίες μπορούν να εκμισθώνονται μέχρι τρεις μήνες ανά έτος. Για την εκμίσθωση αυτών συντάσσεται απλό ιδιωτικό συμφωνητικό εκμίσθωσης κατοικίας, το οποίο κατ’ ελάχιστο περιέχει περιγραφή του ακινήτου, διεύθυνση, στοιχεία του ιδιοκτήτη, του ενοικιαστή, την περίοδο ενοικίασης, το ύψος  μισθώματος
-Όσον αφορά τις ΠΟΤΑ, «Δρόμοι ή άλλα φυσικά και άλλα τεχνητά έργα, καθώς και ρέματα που διαπερνούν εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία Π.Ο.Τ.Α. δεν συνιστούν κατάτμηση αυτών, ούτε προσμετρούνται για τον υπολογισμό του ελάχιστου εμβαδού των ιδιοκτησιών.
- Για τη δόμηση των πάσης φύσεως επιτρεπομένων κτισμάτων εντός εκτάσεων οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν και γήπεδα γκολφ, ο ισχύων συντελεστής δόμησης εφαρμόζεται επί της συνολικής έκτασης, στην οποία περιλαμβάνεται και η έκταση του γκολφ, η επιτρεπόμενη όμως δυναμικότητα σε κλίνες των τυχόν κατασκευαζόμενων εντός της έκτασης ξενοδοχειακών μονάδων υπολογίζεται βάσει των οικείων προδιαγραφών του Ε.Ο.Τ. επί της απομένουσας έκτασης, αν από τη συνολική αφαιρεθεί η απαιτούμενη ελάχιστη σύμφωνα με τις ισχύουσες  προδιαγραφές, για την εγκατάσταση του γηπέδου γκολφ.
-στο σχέδιο νόμου προβλέπονται τα δικαιολογητικά για την έκδοση ειδικού σήματος λειτουργίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, για τα συνεδριακά κέντρα, τα γήπεδα γκολφ, τα κέντρα θαλασσοθεραπείας, τους τουριστικούς λιμένες, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα θεματικά πάρκα και τα αυτοκινητοδρόμια
-στο σχέδιο νόμου καθορίζονται γενικές χρήσεις γης, οι γενικοί όροι και οι περιορισμοί δόμησης  για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου.
Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διατάξεις για όμορα ξενοδοχεία:
Το άρθρο 39 του ν. 3734/2009 (Α’ 8) αντικαθίσταται ως εξής:
 «8.  Όμορα ή τεμνόμενα από φυσικό ή τεχνικό εμπόδιο κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι δυνατόν να λαμβάνουν εξ υπαρχής  έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), της λειτουργικής ενοποίησής τους και να τους χορηγείται ενιαίο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) χωρίς να είναι απαραίτητο προηγουμένως το καθένα εκ των συνενούμενων να έχουν λάβει εδικό σήμα λειτουργίας , με τις  ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Οι ξενοδοχειακές μονάδες να είναι όμορες ή να τέμνονται από φυσικό ή τεχνητό εμπόδιο και να έχει προσκομισθεί η κατά το νόμο έγκριση υπέργειας ή υπόγειας διάβασης.
β. Οι ξενοδοχειακές μονάδες να ανήκουν ιδιοκτησιακά στο ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
γ. Οι υφιστάμενες ή μέλλουσες να  ανεγερθούν ξενοδοχειακές μονάδες να είναι είτε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της ίδιας μορφής και κατάταξης σε αστέρια είτε  συνδυασμός ξενοδοχειακών καταλυμάτων 4* και 5 *. 
δ. Να έχουν εκδοθεί και υλοποιηθεί οι κατά την υφιστάμενη νομοθεσία απαραίτητες οικοδομικές άδειες.
ε. Δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση (επαύξηση ή μείωση) του συντελεστή δόμησης ή κάλυψης εκάστης των συνενούμενων επιχειρήσεων.
στ) Δεν θα υπάρξει καμία επαύξηση του συνολικού αριθμού των κλινών των προς συνένωση ξενοδοχειακών μονάδων.
ζ. Οι υποχρεωτικώς απαιτούμενοι κοινόχρηστοι χώροι και εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένων των χώρων εισόδου , υποδοχής  και  εστίασης μπορεί να ευρίσκονται  στην μία μονάδα αλλά να καλύπτουν το σύνολο της δυναμικότητας της ενιαίας μονάδας. Σε περίπτωση συνένωσης ξενοδοχειακών μονάδων διαφορετικής κατάταξης σε αστέρια οι ανωτέρω χώροι πρέπει να είναι σύμφωνοι με τις προδιαγραφές που εκάστοτε ορίζονται για την ανώτερη εξ αυτών κατηγορία.
η. Σε περίπτωση μελλοντικής εκ νέου ανεξαρτητοποίησης μιας ή περισσότερων επιχειρήσεων, οι μονάδες που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις κατά το νόμο τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές που θα ισχύουν κατά το χρόνο επανακατάτμησής τους και να ζητήσουν την έκδοση ειδικού σήματος λειτουργίας από τον Ε.Ο.Τ.. 
3. Η προσπέλαση στα ξενοδοχεία πρέπει να γίνεται από αναγνωρισμένο ως κοινόχρηστο ή ιδιωτικό δρόμο ή και δια δουλείας διόδου που έχει συσταθεί με συμβολαιογραφική πράξη και έχει  μεταγραφεί, ελαχίστου πλάτους κατά τα οριζόμενα  στο κεφ. 2 υπό στοιχεία Ι.3α του π.δ. 43/2002, όπως ισχύει".   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου