Με πολλά θεσμικά και (ελπίζουμε) αναπτυξιακά μέτρα και παρεμβάσεις μπαίνει η νέα χρονιά. Πληθαίνουν οι λεπτομέρειες για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και δείχνουν ότι η νέα παρέμβαση ως προς το βασικότερο αναπτυξιακό εργαλείο που έχουμε, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που...
...βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στον νέο Αναπτυξιακό δείχνει πολύ αναβαθμισμένος ο ρόλος των τουριστικών επενδύσεων, πέραν των οριζόντιων βελτιώσεων που επιχειρούνται.
Αυτό σημαίνει ότι αυτήν τη φορά, ελήφθησαν πιο σοβαρά υπόψη οι σχετικές προτάσεις του ΥΠΟΤ και των φορέων της τουριστικής αγοράς.
Επιχειρήσαμε και εμείς μία “συγκέντρωση” των προβλέψεων που αφορούν πρωτίστως στον τουριστικό τομέα και ορισμένες από τις σημαντικότερες οριζόντιες ρυθμίσεις που αφορούν ιδιαίτερα τις τουριστικές επιχειρήσεις και επενδύσεις.
Στον νέο Αναπτυξιακό, θα μπορούν να υπαχθούν:
- Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας, με στόχο επενδύσεις κέντρων αποκατάστασης, καθώς και ολοκληρωμένων σύνθετων επενδυτικών σχεδίων τουρισμού υγείας (θα προσδιοριστούν με ΚΥΑ, όπως και οι επιμέρους όροι και κριτήρια επιλεξιμότητας τους).
- Οι επενδύσεις που αφορούν σε εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής (Συνεδριακών Κέντρων, Κέντρων Θαλασσοθεραπείας, Θεματικών Πάρκων, Τουριστικών Λιμένων Σκαφών Αναψυχής, γηπέδων Γκολφ, Εγκαταστάσεων Τουρισμού Υγείας, εγκαταστάσεων Αξιοποίησης Ιαματικών Πηγών, Χιονοδρομικών Κέντρων, Κέντρων Προπονητικού - Αθλητικού Τουρισμού, Αυτοκινητοδρομίων). Με κοινή υπουργική απόφαση είναι δυνατό να εισάγονται τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και για άλλες κατηγορίες εγκαταστάσεων Ειδικής Τουριστικής Υποδομής.
- Οι επενδύσεις που αφορούν οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εκτός του μέρους τους που αφορά σε προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια μίσθωση κτίρια και εγκαταστάσεις.
- Οι επενδύσεις μετατροπής χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον δύο αστέρων (ίσχυε για 3 αστέρων και άνω προηγουμένως) καθώς και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν σε χαρακτηρισμένα παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια και ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον δύο αστέρων.
- Οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού Τουριστικών Οργανωμένων Κατασκηνώσεων (camping) κατηγορίας Γ τάξης και άνω.
- Ειδικά για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις, μειώνεται από 6ετία σε 5ετία από την έναρξη λειτουργίας το όριο για τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων. Στην πενταετία περιλαμβάνεται και το διάστημα κατά το οποίο η μονάδα λειτουργούσε ως επιχείρηση εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων, προκειμένου για ξενοδοχειακές μονάδες που προέκυψαν από υποχρεωτική μετατροπή μονάδας ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων.
Σημαντικές μεταβολές υπάρχουν και για τις στρατηγικές επενδύσεις:
- Δίδεται δικαίωμα άδειας παραμονής 10 ατόμων του νομίμου εκπροσώπου του φορέα της στρατηγικής επένδυσης. Τα πρόσωπα μπορούν να συνοδεύονται και από τα μέλη των οικογενειών τους
- Χορήγηση αδειών διαμονής θα γίνεται και σε Ιδιοκτήτες Ακινήτων στην Ελλάδα. Η άδεια θα είναι 5ετής και θα ανανεώνεται με ελάχιστο ύψος της ακίνητης περιουσίας 300.000 ευρώ.
- Για τις μεγάλες επενδύσεις μειώνεται το πλαφόν κύρωσης από την Βουλή από τα 150 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ. Για τις επενδύσεις αυτές δε, δίδεται δικαίωμα επιλογής κινήτρων (φοροαπαλλαγές, επιδότηση κλπ).
Επιπρόσθετα, εισάγεται ο θεσμός των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), προεδρικών διαταγμάτων για τον χωροταξικό προσδιορισμό, την επενδυτική ταυτότητα, τη χρήση γης, τη χωροθέτηση και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας για τις στρατηγικές επενδύσεις. Η έγκριση θα δίνεται από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.
Όπως είχαμε αναφέρει και προ ημερών, σε ξεχωριστό κεφάλαιο λύνονται θεσμικά θέματα για τα υδατοδρόμια. Καθορίζονται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών και οι κανόνες για τη δημιουργία, τη λειτουργία και την εκμετάλλευσή τους.
Περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία από το capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου