Με μια ακόμα «βραδυφλεγή βόμβα», καθώς έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από την έναρξη ισχύος του σχετικού Νόμου, έρχεται πάλι το ΣτΕ να προκαλέσει αναστάτωση στον ξενοδοχειακό κόσμο. Κρίνει αντισυνταγματική...
... τη νομοθετική διάταξη του Ν. 3766/2009 βάσει της οποίας «χαρίστηκαν» πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε τουριστικές επιχειρήσεις επειδή λειτουργούσαν χωρίς να έχουν λάβει από τον ΕΟΤ το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) και χωρίς να έχουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό ασφαλείας.
Για τους γνωρίζοντες, βέβαια, με τον Νόμο αυτό εφαρμόστηκε η λειτουργική τακτοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων και η ένταξη τους στις σχετικές ρυθμίσεις, μπορούσε να γίνει υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις.
Ο Ν. 3766/2009 προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι όσες διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα κ.λπ.) έχουν επιβληθεί για οποιονδήποτε λόγο σε επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων καταργούνται με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης, καταργούνται και οι εκκρεμούσες δίκες που αφορούν την επιβολή των διοικητικών αυτών κυρώσεων.
Αυτό το τελευταίο, είναι το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται το σκεπτικό του ΣτΕ.
Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι «η ίδια διάταξη, η οποία αίρει αδιακρίτως τις συνέπειες των διοικητικών κυρώσεων για τη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων χωρίς Ε.Σ.Λ., ανεξάρτητα από τη φύση της παράβασης για την οποία, τυχόν, αφαιρέθηκε το Ε.Σ.Λ., τη βαρύτητά της, τις συνθήκες υπό τις οποίες τελέσθηκε κ.λπ. ή τους λόγους για τους οποίους δεν χορηγήθηκε το σήμα και οι οποίοι ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα σοβαροί (π.χ. έλλειψη οικοδομικής άδειας, πολεοδομικές παραβάσεις γενικώς, πλημμελής πυροπροστασία, έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης κ.λπ.), αντιβαίνει και στη συνταγματική αρχή της ισότητας».
Και αυτό γιατί «θέτει όσους συμμορφώθηκαν προς το νόμο και λειτούργησαν τα τουριστικά τους καταλύματα τηρώντας τους περιορισμούς του νόμου σε μειονεκτική μοίρα έναντι εκείνων, οι οποίοι παρέβησαν την ισχύουσα νομοθεσία και, με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλεύτηκαν παράνομα τουριστικά καταλύματα αποκομίζοντας τα οφέλη της λειτουργίας αυτής χωρίς να έχουν υποβληθεί στις δεσμεύσεις της προσαρμογής των καταλυμάτων τους στους περιορισμούς της νομοθεσίας».
Στο ΣτΕ έχει προσφύγει ξενοδοχειακή μονάδα (Λασίθι Κρήτης) που της έχει επιβληθεί πρόστιμο 102.714 ευρώ επειδή λειτουργούσε χωρίς Ε.Σ.Λ. και χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας.
Λόγω όμως της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε για να κριθεί και πάλι από την αυξημένη σύνθεση του δικαστηρίου.
Λόγω όμως της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε για να κριθεί και πάλι από την αυξημένη σύνθεση του δικαστηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου