Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

«Διαβάζοντας» τους πολιτικούς σε περιόδους πιθανών αλλαγών


Δεν ξέρουμε αν είναι γενικότερη η εντύπωση ή μόνον δική μας, αλλά οι πολιτικοί μας πια “διαβάζονται” σαν “ανοικτό βιβλίο”. Και τελικά, όσο “προχωρημένος” και σύγχρονος και αν θέλει να εμφανίζεται ένας πολιτικός...

...από τη στιγμή που προκύπτει θέμα έκθεσής του στο “εκλογικό σώμα”, η συμπεριφορά του και οι κινήσεις του αλλάζουν άρδην.
Από την άλλη πλευρά, “προχωρημένοι” και μη ακολουθούν ακριβώς τις ίδιες “συνταγές” και παρουσιάζουν τα ίδια αντανακλαστικά, αμέσως μόλις ακουστεί κάτι για επικείμενο ανασχηματισμό ή για άλλες πολιτικές εξελίξεις.
Αντίστοιχα, πολιτικοί ή πολιτευόμενοι που δεν έχουν κυβερνητική θέση - είναι δηλαδή εκκολαπτόμενοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι - κάνουν τα πάντα προκειμένου να βρεθούν στην επικαιρότητα, ακόμα και αν χρειαστεί να ταξιδέψουν στην άκρη του κόσμου.
Ιδού μερικά παραδείγματα και “σημεία των καιρών”, για κάθε μία περίπτωση - σύγχρονος, “παραδοσιακός” και εκκολαπτόμενος:
Πρώτη, κάνουμε διαρροές για κάποιο θέμα ή πρόγραμμα το οποίο έχει συνδεθεί με το όνομά μας και το οποίο πλασάρεται ως πρωτοβουλία μας, κατά προτίμηση σε δύο-τρία μέσα που θεωρούνται έγκυρα. Κατά προτίμηση δε, το πρόγραμμα αυτό έχει να κάνει με την πόλη ή την περιοχή που μας ενδιαφέρει πολιτικά. Το ότι μπορεί να μην έχει υλοποιηθεί ακόμα πλήρως, είναι μία μικρή τεχνική λεπτομέρεια.
Δεύτερη, προκαλούμε εμφανίσεις μας στα “σίγουρα” media, δηλαδή ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ και μετά... όπου κάτσει. Κανένα σχετικά φιλοκυβερνητικό κανάλι και Σαββατοκύριακο πρωί, δηλαδή...
Τρίτη, εφευρίσκουμε μία αφορμή επικαιρότητας και δημοσιότητας, φυσικά στον τομέα πολιτικής που μας ενδιαφέρει και δημοσιοποιούμε μετά τυμπανοκρουσιών την “αποστολή”. Με τη σύμφωνη γνώμη και συνεργασία του αρμόδιου υπουργού, βεβαίως, γιατί δεν θέλουμε να προκαλούμε και τριβές κιόλας (τουλάχιστον όχι επισήμως και όχι με υπουργό που είναι εξ απορήτων του πρωθυπουργού...). Και αφού ολοκληρωθεί η “αποστολή”, μεταφέρουμε τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα. Μεταξύ των οποίων και η διασφάλιση της προσωπική μας προβολή, φυσικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου