Μάλλον δεν έγινε πλήρως αντιληπτή η ιδιαίτερη διάσταση των δύο ρυθμίσεων που εντάχθηκαν στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η άρση του καθεστώτος... παραμεθόριων περιοχών για τους Νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής...
...ως προς τη δυνατότητα απόκτησης ακινήτων από πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε., αφορά ουσιαστικά σε κατάργηση μίας πολύ σημαντικής γραφειοκρατικής αγκύλωσης και για την αγορά ακινήτων -επομένως και τουριστικής ή άλλης κατοικίας- και για την υλοποίηση επενδύσεων!
Διότι μέχρι τώρα, στη νομική πραγματικότητα, τουλάχιστον, Ρώσος, Άραβας, Ουκρανός, Αμερικανός, Ασιάτης αλλά και Τούρκος, μεταξύ άλλων, δεν μπορούσαν να αγοράσουν εύκολα κάποιο ακίνητο στις συγκεκριμένες περιοχές.
Έπρεπε να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία για τη χορήγηση ειδικής άδειας! Το αν αυτό εφαρμοζόταν στο ακέραιο, βεβαίως, είναι άλλη ιστορία και δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή...
Έπρεπε να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία για τη χορήγηση ειδικής άδειας! Το αν αυτό εφαρμοζόταν στο ακέραιο, βεβαίως, είναι άλλη ιστορία και δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή...
Στις άλλες παραμεθόριες περιοχές, δηλαδή, τα περισσότερα νησιά και τους άλλους Νομούς της Β. Ελλάδος, οι σχετικές άδειες θα χορηγούνται σε περιφερειακό επίπεδο και όχι κεντρικά από το ΥΠΕΘΑ. Απλά στις σχετικές επιτροπές θα συμμετέχει εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ.
Για αυτό, απλά ελπίζουμε να μην ανοίξει νέα “φάμπρικα” με τις άδειες...
Επίσης καταργείται κάθε είδους άδεια για τους πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ καθώς επίσης και της ευρωπαϊκής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.
Η άλλη εξαιρετικά σημαντική ρύθμιση είναι για τον Αιγιαλό και τον καθορισμό της γραμμής του, όπου όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με επενδύσεις γνωρίζουν ότι απαιτείται σύμφωνη γνώμη του ΓΕΝ. Η οποία γνώμη, μπορεί να έπαιρνε μήνες ολόκληρους μέχρι να... εκφραστεί.
Βάσει της ρύθμισης, η γνώμη αυτή θα χορηγείται από το ΓΕΕΘΑ εντός ενός μηνός, αλλιώς θα θεωρείται ότι είναι σύμφωνη και ότι έχει χορηγηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου