Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Νέο πλαίσιο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας: Και το όνομα αυτού, "ΕΣΧΑΔΑ"


Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων. ΕΣΧΑΔΑ. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία-προβλέψεις του Εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος όπως αναφέραμε και χθες, αν ψηφιστεί, εισάγει...


...πραγματικά ριξηκέλευθες ρυθμίσεις που εύκολα χαρακτηρίζονται και ως υπερβάσεις, ως προς τις δυνατότητες αξιοποίησης κρατικής περιουσίας.
Τα ΕΣΧΑΔΑ, θα καταρτίζονται και θα εγκρίνονται για τον καθορισμό του χωρικού προορισμού των δημοσίων ακινήτων και σε αυτά, θα περιλαμβάνονται και οι περιβαλλοντικοί όροι του ακινήτου.
Θα αποτελούν, δηλαδή, ένα ιδιαίτερα προστατευμένο πλαίσιο, θεσμικά και νομικά, ακόμα και έναντι προσφυγών και άλλων ένδικων ή μη διαδικασιών προβολής και παρεμπόδισης της υλοποίησης των προβλεπόμενων επενδύσεων αξιοποίησης που θα εγκρίνει και θα προωθεί το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.
Γενικά, όπως προκύπτει από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του πανίσχυρου, πλέον, αυτού φορέα, με Π.Δ. μπορεί να τροποποιούνται εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια και σχέδια πόλεως, καθώς και πολεοδομικές μελέτες ή και να καθορίζονται ειδικές χρήσεις γης και ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης για τα εντός σχεδίου πόλεως δημόσια ακίνητα, ακόμη και κατά παρέκκλιση από τους ισχύοντες στην περιοχή όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και από τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. 
Θα επιτρέπεται, ακόμη, η χρησιμοποίηση δημοσίων ακινήτων που προστατεύονται από την περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία, με τον περιορισμό ότι η επένδυση πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και περιορισμούς που θέτουν οι σχετικές διατάξεις.
Υπάρχει ακόμα και ειδική ρύθμσιη για αιγιαλό, καθώς θα επιτρέπεται και η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης ή στον έλκοντα εξ αυτού δικαιώματα, της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα έως 50 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου