Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Έρευνα ΞΕΕ: "Ναι" υπό προυποθέσεις στην τουριστική κατοικία από τους ξενοδόχους


“Ναι” υπό προυποθέσεις αλλά και επιφυλάξεις, θεσμικού και πρακτικού χαρακτήρα, "λέει" στο νέο επενδυτικό προιόν της τουριστικής κατοικίας, η πλειονότητα των ξενοδόχων-μελών του ΞΕΕ, όπως προέκυψε από τη σχετική έρευνα που...

...διενεργήθηκε το τελευταίο διάστημα. 
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας - όπως τα δίνει το ίδιο το ΞΕΕ- και τις απαντήσεις στα ερωτήματα, το μεγαλύτερο ποσοστό του συνόλου των ξενοδόχων:
  1. Έχει στάση επιφυλακτική απέναντι στο θεσμό της τουριστικής κατοικίας και ζητά να θεσμοθετηθούν όροι και προϋποθέσεις για την εισαγωγή της στην ελληνική έννομη τάξη
  2. Θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η σύνδεσή της με ξενοδοχειακό κατάλυμα, ώστε να εμπλουτίζει και όχι να ανταγωνίζεται την ξενοδοχειακή προσφορά 
  3. Κρίνει ότι το ξενοδοχείο θα πρέπει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο στο συγκρότημα με την τουριστική κατοικία να λειτουργεί ως συμπλήρωμα της ξενοδοχειακής υποδομής και να μην πριμοδοτείται με ισχυρά πολεοδομικά κίνητρα, που υποβαθμίζουν το περιβάλλον, τον τουριστικό προορισμό και το ξενοδοχειακό προϊόν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 9/06 – 18/07 και συμμετείχαν 1644 μέλη του Επιμελητηρίου (Ποσοστό 16.89%).
Ειδικότερα:
  • Ποσοστό 48% του συνόλου των ξενοδόχων θεωρεί αναγκαία τη θεσμοθέτηση της τουριστικής κατοικίας με ευνοϊκούς όρους δόμησης και κάλυψης επιλέγοντας όμως την απάντηση που έθετε όρους και προϋποθέσεις για τη θεσμοθέτησή της, γεγονός που αποδεικνύει τον έντονο προβληματισμό του κλάδου για την εισαγωγή του νέου θεσμού με ιδιαίτερη προσοχή και στάθμιση των  επιπτώσεών της στο οικονομικό, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.
  • Ποσοστό 29% πιστεύει ότι πρέπει να συνδεθεί η τουριστική κατοικία με  ευνοϊκό καθεστώς δόμησης χωρίς προϋποθέσεις.
  • Ποσοστό 24%  των ξενοδόχων είναι αρνητικοί στην πριμοδότηση της τουριστικής κατοικίας με πολεοδομικά κίνητρα.
  • Ποσοστό 65% των ξενοδόχων κρίνει ότι η τουριστική κατοικία δεν πρέπει να λειτουργήσει ανεξάρτητα, αλλά να συνδεθεί με το ξενοδοχείο ως ένα ολοκληρωμένο  σύνολο τουριστικών εγκαταστάσεων 
  • Ποσοστό 35% των ξενοδόχων πιστεύει ότι η τουριστική κατοικία πρέπει να αποτελέσει μια ανεξάρτητη μορφή τουριστικής εγκατάστασης.

Ως προς την κάλυψη της δομημένης επιφάνειας, ποσοστό 39% των ξενοδόχων απάντησε ότι οι τουριστικές κατοικίες πρέπει να  καλύπτουν ποσοστό κάτω από το 20% της συνολικώς δομημένης επιφάνειας του συγκροτήματος, δίνοντας βαρύτητα αφενός στη λειτουργία  του ξενοδοχείου, το οποίο απλώς συμπληρώνεται και δεν υποκαθίσταται από τις τουριστικές κατοικίες και αφετέρου στο περιβάλλον, το οποίο δεν επιβαρύνεται από υπερβάλλουσα δόμηση μη παραγωγικών χρήσεων.
Ποσοστό 27% θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ 20 και 30% για τις τουριστικές κατοικίες. 
Τέλος, ένα ποσοστό 17% θεωρεί ότι το ποσοστό των τουριστικών κατοικιών πρέπει να κινείται στο 30-40% της δομημένης επιφάνειας, ενώ για πάνω από 40% απάντησε το 16% των ξενοδόχων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου