Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου ΙΙΙ: "Κίνητρα" μέσω του συντελεστή δόμησης

- Στο 60% το ποσοστό πώλησης- εκμίσθωσης για συντελεστή 0,05
- Που "έθαψαν" τα γκολφ;
- Στα 100 τ.μ, ελάχιστο οι κατοικίες.
- Αποσύρθηκαν οι ρυθμίσεις για τα Condo Hotels

“Κίνητρα” που αφορούν σε αύξηση του ποσοστού πώλησης ή εκμίσθωσης των τουριστικών κατοικιών στις περιπτώσεις χρήσης μικρότερου συντελεστή δόμησης, προσφέρονται μέσω των προτεινόμενων ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου. Όπως...


...προβλέπει διάταξη στην παράγραφο 3 του άρθρου 2, εφόσον ο υλοποιούμενος συντελεστής δόμησης δεν υπερβαίνει το 0,10, το ποσοστό των δυνάμενων να πωληθούν ή να εκμισθωθούν τουριστικών κατοικιών καθορίζεται στο 40% της δομούμενης επιφάνειας.
Το ποσοστό αυτό προσαυξάνεται σε 60% όταν ο υλοποιούμενος συντελεστής δόμησης είναι ίσος ή μικρότερος του 0,05.
Και αν ειδικά αυτό το τελευταίο φαίνεται λίγο “περίεργο”, δεν ειναι αν το σκεφθεί και το υπολογίσει κανείς λίγο πιο προσεκτικά.
Διότι, για παράδειγμα, σε μία έκταση 600-800 στρεμμάτων, που πρέπει να είναι μία έκταση για επένδυση σε γήπεδο γκολφ, ας πούμε, τότε με συντελεστή 0,05, “βγαίνει” ένας ικανός αριθμός τ.μ. για μικρό ξενοδοχείο και αρκετές κατοικίες.
Με αυτό το 0,05, εξηγούμε και εμείς - χωρίς να είμαστε 100% βέβαιοι, φυσικά- την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στο νομοσχέδιο ρυθμίσεων και προβλέψεων για επενδύσεις σε γήπεδα γκολφ.
Και ορισμένα άλλα “ευρήματα”:
  • Για τα κατοικημένα νησιά, πλην Κρήτης, Ρόδου και Κέρκυρας, η ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια για σύνθετα τουριστικά καταλύματα είναι τα 100 στρέμματα. Ο δε συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 0,10.
  • Ορίζεται, για πρώτη φορά και η βασική προδιαγραφή των κατοικιών. Ως ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν προσδιορίζονται τα 100 τ.μ. ανά αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία. Επίσης, οι ημιυπαίθριοι χώροι, τα στεγασμένα πάρκινγκ και τα υπόγεια των οποίων η οροφή υπερβαίνει τα 80 εκατοστά από το έδαφος, προσμετρώνται στον συντελεστή.
Πρέπει να επσημανθεί, τέλος, ότι έχουν αφαιρεθεί από τις ρυθμίσεις όλες οι διατάξεις για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, τα αποκαλούμενα (condo hotels). Σύμφωνα με κάποις πρώτες εκτιμήσεις, το συγκεκριμένο προιόν και θεσμικό πλαίσιο εμφάνιζε ποικίλα “προβλήματα” αλλά και διάφορες ενστάσεις.
Δεν γνωριζουμε αυτή τη στιγμή, αν εγκαταλείφθηκε οριστικά ή αν θα προωθηθεί αργότερα μέσω άλλου πλαισίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου