Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΞΕΕ: Προτάσεις και ενστάσεις για την τουριστική κατοικία


Ζητήματα 12μηνης λειτουργίας των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, ενιαίας χωροθέτησης ως προς το εμβαδόν των εκτάσεων αλλά και διαφωνία ως προς το “κίνητρο” του ποσοστού προς πώληση/ εκμίσθωση με χρήση μικρότερου συντελεστή, είναι τα βασικά...

...σημεία των παρατηρήσεων του προέδρου του ΞΕΕ Γ. Τσακίρη, για τις σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Ειδικοτερα, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπογράμμισε ότι:
  • Θα πρέπει να προβλεφθεί στο νόμο ότι σημαντικό τμήμα του ξενοδοχείου στο οποίο θα αναπτυχθεί η τουριστική κατοικία θα λειτουργεί σε 12 μηνη βάση και θα εξασφαλισθεί η αυτονομία της λειτουργίας των τουριστικών κατοικιών καθώς και ένα μέρος των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής. Οι εγκαταστάσεις αυτές επιβάλλεται να λειτουργούν όλο το χρόνο, ώστε να εξασφαλίζεται πληρότητα κάλυψης των αναγκών των ιδιοκτητών ή των μακροχρόνιων μισθωτών των τουριστικών κατοικιών. Η πρόβλεψη αυτή είναι σημαντική και δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της ή να ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση, διότι μόνο με τη παράλληλη παροχή υπηρεσιών του ξενοδοχειακού καταλύματος θα δημιουργηθεί η αναγκαία τουριστική ζήτηση και θα τονωθεί η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και θα αντιμετωπισθεί η εποχικότητα.
  • Η αντιμετώπιση της χωροθέτησης των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων πρέπει να είναι ενιαία για όλα τα γήπεδα είτε είναι στη νησιωτική χώρα είτε στην ηπειρωτική. Δεν κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους στα νησιά πλην Κρήτης, Ρόδου και Κέρκυρας, μειώνεται η επιφάνεια του γηπέδου στα 100.000 τ.μ. Η μείωση του συντελεστή ειδικά για τα μικρά νησιά στο 0,10 δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη μείωση της επιφανείας των γηπέδων, καθόσον βασικές κοινωνικές και δημοτικές υποδομές σε αυτά τα νησιά είναι σε ανεπάρκεια.

  • Κρίνεται υπερβολική έως καταχρηστική η αύξηση του ποσοστού ανάπτυξης της τουριστικής κατοικίας στο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα με ποσοστό 40% και 60% των προς πώληση ή μίσθωση τουριστικών κατοικιών στην περίπτωση που ο συντελεστής δόμησης δεν υπερβεί το 0,10 και 0,05 αντιστοίχως. Με αυτό τον τρόπο καταστρατηγούνται οι εφαρμοζόμενοι τοπικοί όροι δόμησης ενώ αντιστρέφεται η λογική της δημιουργίας των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, που πρέπει να είναι ικανοποιητικού μεγέθους ξενοδοχειακή εγκατάσταση που συμπληρώνεται από τουριστικές κατοικίες και όχι το αντίθετο, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Παράλληλα τονίσθηκε ότι θα πρέπει να εισαχθεί στον νόμο δικλείδα που δεν θα επιτρέπει τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, που θα χωροθετηθούν και δημιουργηθούν στα νησιά, να υπερβαίνουν το 2% του συνόλου της επιφάνειας του κάθε νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου