Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Έχουν αρχίσει να ρίχνουν τα πρώτα... "50άρικα", ΣΔΟΕ και ΕΟΤ


Τα πρώτα “πενηντάρικα” στους ιδιοκτήτες κατοικιών και βιλών που ενοικιάζονται παράνομα σε ξένους ή έλληνες πελάτες έχουν αρχίσει να πέφτουν από τις αρχές του μήνα, σε εφαρμογή των νέων προστίμων που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του Ν. 4179. Η πρώτη τέτοια…




…περίπτωση αναφέρθηκε ότι αφορά μία βίλα στην Κρήτη, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει και αρκετές άλλες τέτοιες περιπτώσεις και στα Ιόνια και στις Κυκλάδες, ειδικά στη Σαντορίνη, αλλά απλώς δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Οι περισσότεροι έλεγχοι γίνονται από το ΣΔΟΕ, το οποίο φέτος, κινητοποιήθηκε μόλις το τελευταίο διάστημα, λόγω των γνωστών ελλείψεων σε προσωπικό. Αφορμή για τους ελέγχους αποτελούν καταγγελίες που γίνονται από τοπικούς ξενοδοχειακούς φορείς ή και ιδιώτες, ενώ πολλά στοιχεία συγκεντρώνονται και μέσω διαδικτύου, όπου πολλές από τις παράνομες βίλες και κατοικίες διαφημίζονται και δέχονται κρατήσεις, μέσω ιστοσελίδων που προβάλλουν τέτοιου είδους καταλύματα.
Μαθαίνουμε μάλιστα ότι από τη στιγμή που εντοπίζεται μία κατοικία που ενοικιάζεται παράνομα, οι διαδικασίες είναι πραγματικά πολύ συνοπτικές και αυστηρές, ενώ πέραν του προστίμου των 50.000 ευρώ, οι ιδιοκτήτες μπορεί να ελέγχονται και για άλλες παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Η αλήθεια είναι ότι από τότε που εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία χορήγησης Σήματος Λειτουργίας και εκμίσθωσης επιπλωμένων τουριστικών επαύλεων, βάσει το Ν. 4179, πέρυσι τον Νοέμβριο, οι υπηρεσίες του ΕΟΤ έχουν χορηγήσει περίπου 2.500 Σήματα, ενώ οι σχετικές εγκρίσεις συνεχίζονται με ρυθμό 8-10 Σημάτων ημερησίως.
Στους ελέγχους που γίνονται ή θα γίνουν μέχρι το τέλος της περιόδου, ελέγχεται και αν οι ιδιοκτήτες επαύλεων που έχουν προμηθευθεί Σήμα Λειτουργίας, τηρούν και τους σχετικούς περιορισμούς που υπάρχουν, δηλαδή η κοινοποίηση στις ΔΟΥ των συμβολαίων εκμίσθωσης και το όριο των συνολικά τριών μηνών εντός του έτους που έχουν δικαίωμα να ενοικιάζουν τις κατοικίες τους.
Πάντως, σε μία από τις χρονιές που ίσως χρειαζόντουσαν περισσότεροι έλεγχοι παρά ποτέ, οι αρμόδιοι μηχανισμοί του κράτους καθυστέρησαν τραγικά πολύ να δραστηριοποιηθούν, για πολλούς και διάφορους λόγους. 

Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι το επόμενο διάστημα, θα βιώσουμε μικρές “καταιγίδες” ελέγχων, πρωτίστως στις τουριστικές περιοχές και σε όλο το φάσμα της αγοράς, δηλαδή όχι μόνον σε επιχειρήσεις καταλυμάτων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου