Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Ανάδοχοι Φάρων: Ένας θεσμός που πολύ θα θέλαμε να πετύχει...

από το faroi.com

Είναι ένα από τα αγαπημένα μας θέματα και αν μπορούσαμε θα γινόμασταν και εμείς “ανάδοχος Φάρου”. Κατά προτίμηση, εκείνου της Γαύδου, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Είχαμε υποδεχθεί με χαρά την πρόθεση του υπουργείου Άμυνας να θεσπίσει τον θεσμό του “αναδόχου Φάρων”, προ αρκετού καιρού, τώρα…


…φαίνεται ότι το θέμα επανέρχεται και με πιο συγκεκριμένες διατάξεις και προβλέψεις. 
Στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ «περί Φάρων, Στρατολογίας και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπεται ότι όποιος ενδιαφέρεται, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, μπορεί να αναλαμβάνει το κόστος εγκατάστασης, συντήρησης, επισκευής ή και ανάδειξης ενός ή περισσότερων φάρων και ανταποδοτικά, θα έχει δικαιώματα ως προς την επικοινωνιακή του προβολή ή και τη χρήση του φάρου (προφανώς για κάποιο διάστημα διαμονής;).
Να θυμίσουμε ότι η ιστορική Υπηρεσία Φάρων (ΥΦ) ανήκει ως ανεξάρτητη υπηρεσία στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και διοικείται από αξιωματικό του ΠΝ. Ωστόσο το κόστος συντηρήσεως των φάρων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ανακηρυχθεί σε «διατηρητέα Μνημεία» και προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι δυσβάσταχτο πλέον, για το ΓΕΝ.
Στα σχετικά άρθρα προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της ΥΦ και εισήγηση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου του ΠΝ, καθορίζεται η διαδικασία της πρόσκλησης των ενδιαφερομένων για τη συμμετοχή στην Αναδοχή Φάρου, της εξέτασης των υποψηφιοτήτων τους, της επιλογής τους ως Αναδόχων, των όρων και των προϋποθέσεων ανακήρυξής τους, η παρακολούθηση της Αναδοχής, ο προσδιορισμός των δικαιωμάτων τους και κάθε σχετικό θέμα (για όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου).

Μακάρι να υπάρξει ενδιαφέρον και ανταπόκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου