Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Πάμε πάλι: Ξενοδοχεία "boutique", θέλει 8 Ξενία, 3 Αρχοντικά, 2 Σανατόρια και τη Villa de Vecchi το ΤΑΙΠΕΔ...

- Νέα συγκεντρωτική προσπάθεια αξιοποίησης των ρημαγμένων Ξενία

- Τι προβλέπει η προκήρυξη για κάθε ακίνητο

Για να είμαστε ειλικρινείς, η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση όταν είδαμε την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για τα 14 Ξενία, Σανατόρια και Αρχοντικά που προωθούνται προς πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση για να γίνουν “πολυτελή boutique ξενοδοχεία”, ήταν να γελάσουμε. Μετά, είπαμε να δούμε και αυτήν την προσπάθεια…
…που ειδικά για ορισμένα από τα Ξενία, έχουμε χάσει πια τον αριθμό, τις τελευταίες δεκαετίες, πιο αντικειμενικά και να προσπαθήσουμε να την αξιολογήσουμε.
Το ΤΑΙΠΕΔ “θυμήθηκε” το concept των boutique hotels, το οποίο στη βάση του είναι σωστό για τέτοιου χαρακτήρα ακίνητα και εισάγει τη λογική της αξιοποίησης κατά μόνας ή συνδυαστικά των συγκεκριμένων ακινήτων. 
Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο κήρυξε την έναρξη του διαγωνισμού για τα ακίνητα αυτά “τα οποία θα μετατραπούν σε τουριστικές μονάδες ιδιαίτερης αισθητικής, τα λεγόμενα Boutique Hotels, ενώ ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014”.
Η ομάδα περιλαμβάνει 14 μη λειτουργούντα ακίνητα και, ειδικότερα:
Οκτώ επιλεγμένα πρώην ξενοδοχεία Ξενία.
Τρία παραδοσιακά αρχοντικά στο Πήλιο.
Δύο πρώην σανατόρια, στην Αρκαδία και στη Ρόδο.
Τη Villa de Vecchi, ένα ακίνητο ιστορικής σημασίας στη Ρόδο.
Αναμένει δε, να υλοποιηθούν “επιπλέον επενδύσεις που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας με την ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων (Boutique Hotels)».
Λέμε “θυμήθηκε” γιατί η πρώτη τέτοια προσέγγιση για τα Ξενία του ΕΟΤ, το πάλαι ποτέ, έγινε από την ΕΤΑ, το 2004. Χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα φυσικά. Τα περισσότερα από τα Ξενία για τα οποία μιλάμε, αυτή τη στιγμή, απλώς αντικατοπτρίζουν την απίστευτη εγκατάλειψη και αδιαφορία από πλευράς κράτους αλλά και μία “ζωντανή” μαρτυρία των σοβαρών νομικών και πολεοδομικών προβλημάτων που εξακολουθητικά μεταφέρουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκείνη την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου για τα Ξενία, σε όλες τις σχετικές “καρτέλες”, η παρουσίαση του ακινήτου κατέληγε με μία ειδοποίηση “legal issues involved”…
Πόσες από αυτές τις νομικές αβαρίες και πόσοι από τους περιορισμούς ως προς τις επιλογές και δυνατόητες παρέμβασης στα Ξενία εξακολουθούν να υφίστανται; Βάσει της προκήρυξης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 500 ευρώ για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα VDR - το οποίο θα “ανοίξει” για τα συγκεκριμένα ακίνητα την Παρασκευή 4 Ιουλίου - προκειμένου να δει τις αναλυτικές πληροφορίες και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για κάθε ακίνητο. Βεβαίως, όπως ορίζεται στην προκήρυξη: “Ουδεμία εγγύηση παρέχεται ως προς την ακρίβεια, την πληρότητα ή την επάρκεια του υλικού, και ούτε το Ταμείο, ούτε οι Σύμβουλοι φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη για οποιεσδήποτε ανακρίβειες, αβλεψίες ή παραλείψεις. Οι Υποψήφιοι θα πρέπει να διενεργήσουν τη δική τους ανεξάρτητη έρευνα και ανάλυση των δεδομένων που αφορούν τα Ακίνητα, επικουρούμενοι από συμβούλους της επιλογής τους.
Στην προκήρυξη προβλέπεται και η δυνατότητα οργάνωσης επιτόπου επισκέψεων των ενδιαφερόμενων στα ακίνητα.
Ως προς τον τρόπο αξιοποίησης, τα τρία Αρχοντικά προσφέρονται προς πώληση κατά κυριότητα. Τα Ξενία Τσαγκαράδας, Βυτίνας, Άνδρου, Κομοτηνής και Πλαταμώνα, με σύσταση και μεταβίβαση δικαιώματος επιφανείας για 99 έτη.
Τα Ξενία Έδεσσας, Θάσου και Κοζάνης, τα δύο Σανατόρια και το Villa de Vecchi, πρόσφερονται για μίσθωση για 50 έτη.
Για τα Ξενία, λίγο-πολύ, είναι γνωστά τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά τους. 
Για τα υπόλοιπα:
Το πρώην Σανατόριο Μάνα βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο ελατόδασος του Μαινάλου πολύ κοντά στον δρόμο που συνδέει την Βυτίνα με την Δημητσάνα και απέχει από την Αθήνα περίπου 200 χλμ  Το Σανατόριο είναι κτισμένο με ντόπια γκρίζα ασβεστολιθική πέτρα. Το κτίριο περιλαμβάνει υπόγειο 500 μ2, ισόγειο 660 μ2 και δύο ορόφους από 660 μ2-σύνολο περίπου 2500 μ2. 
Το πρώην Σανατόριο της Αγίας Ελεούσας συνίσταται σε ένα σύμπλεγμα τριών διατηρητέων – προστατευόμενων διώροφων κτιρίων κατασκευασμένων κατά την εποχή της ιτinvoαλικής κατοχής, τα οποία συγκαταλέγονται στα σημαντικά αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά αποθέματα του νησιού. Πρόκειται για κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 708,60 μ2 επί οικοπέδου επιφάνειας 21.380 μ2. Το Σανατόριο βρίσκεται στο χωριό Ελεούσα, μια από τις πιο πράσινες περιοχές του νησιού, 37 χλμ από την πόλη της Ρόδου.
Τα τρία Αρχοντικά Ξηραδάκη, Μουσλή και Ευαγγελινάκη αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής με αξιόλογα επιμέρους στοιχεία και λειτούργησαν επί σειρά ετών ως ξενώνες.
Τα Αρχοντικά Ξηραδάκη και Μουσλή βρίσκονται στη Μακρυνίτσα, ιδιαίτερα δημοφιλή παραδοσιακό οικισμό του Πηλίου, μόλις 17 χλμ από την πόλη του Βόλου. Το Αρχοντικό Ξηραδάκη έχει δομημένη επιφάνεια 637 μ2 ενώ το Αρχοντικό Μουσλή 439 μ2.
Το Αρχοντικό Ευαγγελινάκη βρίσκεται στο ιστορικό χωριό των Μηλιών, οικισμό με σημαντική ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά που αποτελεί την αφετηρία της τουριστικής σιδηροδρομικής διαδρομής του Πηλίου. Το Αρχοντικό έχει δομημένη επιφάνεια 390 μ2.

Η «VILLA DE VECCHI» είναι ένα ιστορικό διώροφο κτίσμα (κατασκευάστηκε από τις ιταλικές αρχές κατοχής), συνολικής επιφανείας 757 μ2, μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας. Βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με μοναδική θέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου