Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Πρωτογενή (και καινοφανή) δεδομένα για τη συμβολή του Τουρισμού στην Οικονομία


- Που στοχεύει η συνεργασία ΣΕΤΕ και ΚΕΠΕ

Η ακριβής αποτίμηση της συνολικής συμβολής και των επιμέρους επιδράσεων της τουριστικής δραστηριότητας στην οικονομία, είναι ένα μεγάλο διαχρονικό ζητούμενο, σε επιστημονικό επίπεδο, για τον Ελληνικό Τουρισμό. Στο οποίο, ΣΕΤΕ και ΚΕΠΕ “απαντούν” με μία συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, από την οποία…


…θα προκύψουν μία σειρά ερευνών και μελετών.
Ουσιαστικά, ο ΣΕΤΕ θα αναθέσει στο ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) έρευνες ειδικών θεμάτων τουριστικού ενδιαφέροντος, την εκπόνηση αντίστοιχων επιστημονικών προτάσεων, καθώς και τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση δημόσιων πολιτικών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. 
Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται σε συνέχεια των αντίστοιχων που έχει αναπτύξει ο ΣΕΤΕ με αξιόπιστα ερευνητικά κέντρα και συμβουλευτικές εταιρείες όπως το ΙΟΒΕ και η  McKinsey & Company. Θα ενισχύσει δε, με πολύτιμα πρωτογενή δεδομένα, το συνολικό ερευνητικό έργου του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να παράγει απτά αποτελέσματα.    
Η συνεργασία ξεκινά άμεσα με την εκπόνηση μελέτης σχετικά με την εκτίμηση του εισοδήματος που προέρχεται από τον εισερχόμενο τουρισμό και παραμένει εντός της χώρας. Με δεδομένο το γεγονός ότι η αύξηση των εισερχόμενων τουριστών δημιουργεί άμεσα αλλά και έμμεσα έσοδα σε ένα πλήθος εγχώριων δραστηριοτήτων (πχ. σίτιση, πολιτιστικές δραστηριότητες, αγορές σε τουριστικά και εμπορικά καταστήματα κ.α.), στόχος της συγκεκριμένης μελέτης θα είναι να αποτυπωθεί το ποσοστό των εισερχόμενων εσόδων που παραμένει στη χώρα μας, σε σχέση με αυτό που επανεξάγεται. 
Η έρευνα θα καταγράψει πρωτογενή δεδομένα σχετικά με τις αφίξεις, τις διανυκτερεύσεις και τις τουριστικές εισπράξεις, το προφίλ των τουριστών, το ποσοστό κατανάλωσης τοπικών, εγχώριων και εισαγόμενων προϊόντων, καθώς και τα έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες, μουσεία, χώρους εστίασης κλπ.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε ότι με δεδομένο το κενό που υπάρχει στην αποτίμηση των άμεσων και έμμεσων επιδράσεων του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, η συνεργασία του ΣΕΤΕ με το ΚΕΠΕ, θα συμβάλλει στην αξιόπιστη καταγραφή και ανάλυση πρωτογενών δεδομένων τα οποία θα υποστηρίξουν τον επιχειρησιακό και αναπτυξιακό σχεδιασμό του τουριστικού τομέα. 
Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Νικόλαος Φίλιππας, από την πλευρά του χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι “θα αξιοποιήσουμε τη τεχνογνωσία και την συσσωρευμένη εμπειρία του ΚΕΠΕ για την παραγωγή επιστημονικά τεκμηριωμένων στοιχείων τα οποία θα δώσουν άμεσες απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν την κοινωνική και οικονομική ζωή της Ελλάδας, εστιάζοντας ιδίως στο πεδίο της τουριστικής οικονομίας και της συμβολής του τουρισμού στην εθνική οικονομία».

Αναμένουμε, με ενδιαφέρον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου