Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Τα στατιστικά... "παράδοξα" του Μαίου...


Κάτι δεν πάει καλά με τα τελευταία στοιχεία του Ταξιδιωτικού Ισοζυγίου που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον μήνα Μάιο. Κατ’ αρχάς, να επισημάνουμε ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Μάιο εμφανίζουν οριακή αύξηση, περίπου 0,8% ενώ οι αφίξεις, αύξηση 12,6%. Εν πρώτοις…


…μία πρώτη εξήγηση είναι ότι ο περυσινός Μάιος περιελάμβανε το Πάσχα και τα έσοδα τον συγκεκριμένο μήνα είχαν καταγράψει αύξηση 38,5% έναντι του 2012. 
Αν εξετάσουμε πιο προσεκτικά και τα επιμέρους στοιχεία, βλέπουμε ότι από τη Γερμανία - μία αγορά που κατά γενική ομολογία εξελίσσεται πολύ θετικά φέτος - τον Μάιο κατεγράφη μείωση εισπράξεων κατά 24,8% και οι αφίξεις κατά 17,9%., μία μάλλον απρόβλεπτη εξέλιξη.
Προχωρώντας, ένα άλλο “απρόβλεπτο” είναι η μεγάλη αύξηση αφίξεων που καταγράφεται από τη Ρωσία κατά 34,5% (ενώ όλες οι ενδείξεις από την αγορά δεν δείχνουν τέτοιο ποσοστό αύξησης της κίνησης) αλλά πολύ μικρή, αναλογικά αύξηση εισπράξεων κατά 2,8%. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στις ενδείξεις για μικρότερη αγοραστική ισχύ των Ρώσων που έρχονται φέτος στη χώρα μας καθώς και το χαμηλό επίπεδο των τιμών. 
Ως εδώ, έχουμε κάποια δεδομένα που εξηγούν εν μέρει την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εσόδων και μπορούμε να συνεκτιμήσουμε και την πτυχή που ανέδειξε χθες ο ΣΕΤΕ, ότι η μεγάλη κίνηση στην Αθήνα, όπου όμως ο μέσος όρος διαμονής είναι μικρός, μπορεί να έχει επηρεάσει τον δείκτη εσόδου ανά άφιξη.
Μετά, όμως, βλέπουμε ότι οι αφίξεις από τις ΗΠΑ είχαν αύξηση 43% (!) αλλά οι εισπράξεις έμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κάτι που πραγματικά παραξενεύει. Και σε επίπεδο πενταμήνου, αύξηση 33,4% οι αφίξεις και μόλις 1,7% οι εισπράξεις.
Αξιοπερίεργο είναι και το στοιχείο ότι σε επίπεδο πενταμήνου, οι αφίξεις εμφανίζουν αύξηση 17% και οι εισπράξεις 10,6%, έχουμε δηλαδή ανατροπή της αναλογίας που υπήρχε μέχρι και τον Απρίλιο, +27,8% οι εισπράξεις έναντι +21,1% οι αφίξεις.
Ειδικά τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, παραπέμπουν σε μία παράμετρο: κρουαζιέρα. Και φαίνεται ότι ο τρόπος που η ΤτΕ ενσωματώνει τα στοιχεία κρουαζιέρας, δηλαδή αφίξεις και εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας, μάλλον “ανακατεύει” ελαφρώς τους δείκτες, καθώς ως γνωστόν, η μέση δαπάνη ανά επιβάτη είναι πολύ μικρότερη της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη.
Για παράδειγμα, στο Δελτίο Τύπου της ΤτΕ για το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο, αναφέρεται ότι στις εισπράξεις περιλαμβάνονται και μεγέθη κρουαζιέρας, ενώ στις αφίξεις, δεν περιλεμβάνονται.
Αυτό από μόνο του, μας μπερδεύει ακόμα περισσότερο: Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν στοιχεία για εισπράξεις κρουαζιέρας, χωρίς να υπάρχουν τα στοιχεία των αφίξεων κρουαζιέρας;

Κάτι δεν “κολλάει”… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου