Θυμηθήκαμε, με αφορμή το κύριο θέμα του «Κόσμου του Επενδυτή» σήμερα με τίτλο «No track, no money» όλες αυτές τις ξένες επενδύσεις στον τουρισμό για τις οποίες γράφουμε και ξαναγράφουμε (από άλλα... μετερίζια εννοείται) περίπου 15-18 χρόνια τώρα! Και για αυτό το θέμα, βρήκαμε και δύο πιθανούς προλόγους...
«Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για σειρά τουριστικών επενδύσεων μείζονος σημασίας που επί σειρά ετών βρίσκονται εγκλωβισμένες στα γραφειοκρατικά γρανάζια του κρατικού μηχανισμού, αναθέρμανε, κατά τα φαινόμενα, ο προεκλογικός «πυρετός» αλλά και το ότι η απουσία ξένων επενδύσεων, έχει αναδειχθεί σε κύριο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης» θα μπορούσε να είναι η πρώτη, καθώς είναι και πιο επίκαιρη, λόγω (περιφερειακών) εκλογών.
«Τα εμπόδια και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ή αδυναμίες των κρατικών μηχανισμών που κρατούν επενδυτικά σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε συρτάρια και στα «εισερχόμενα» διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών επιχειρεί να εξαλείψει η κυβέρνηση. Είναι δε γνωστό ότι στον τομέα Τουρισμού, απαντώνται ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις «εγκλωβισμού» μεγαλεπήβολων επενδυτικών προγραμμάτων, τα οποία χρόνια τώρα άγονται και φέρονται, από γραφείου εις γραφείον και ουσιαστικά αφήνονται στην τύχη τους» θα μπορούσε να είναι η άλλη, περισσότερο επί της ουσίας ως προς τα προβλήματα.
Η μια αρχή, είναι από την επικαιρότητα του 2003. Η δεύτερη, είναι από το 2006.
Το 2006, μάλιστα, έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητική επιτροπή με αποκλειστικό αντικείμενο υποβοήθηση και διευκόλυνση των διαδικασιών για επτά επενδύσεις που είχαν κολλήσει στα γρανάζια του ελληνικού δημοσίου. Κατά τη διάρκεια της τέθηκαν επί τάπητος ορισμένα και από τα σημαντικότερα εμπόδια στη διαδικασία υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας.
Εμπόδια που στην πλειονότητά τους, έχουν να κάνουν με ζητήματα χωροταξίας, χωροθετήσεων και χρήσεων γης καθώς και με διαδικασίες που σχετίζονται με θέματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πρόσφυγες στο ΣτΕ κ.ο.κ.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε ορισμένες εξ αυτών των περιπτώσεων, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ταλαιπωρούνται χρόνια μεταξύ των διαφόρων αρμόδιων υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και είναι επίσης χαρακτηριστικό της όλης αντιμετώπισης, ότι προβλήματα που παρεμπόδιζαν την προώθηση των συγκεκριμένων σχεδίων επί μακρόν, θα μπορούσαν να επιλύονται και να διευθετούνται σε διάστημα λίγων μόλις ημερών!
Είναι σαφές ότι τελικά δεν είναι πρόβλημα πολιτικών ιδεολογιών, αφού και Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, μία τρύπα στο νερό έχουν κάνει τόσα χρόνια τώρα, αλλά πρόβλημα πολιτικής διαχείρισης καταστάσεων και κατεστημένων.
Αυτά για μια πρώτη γεύση σήμερα, θα επανέλθουμε εντός των ημερών με ειδική ανάρτηση και ανάλυση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου